Hány perc alatt alszik el egy átlagos felnőtt? Meglepő a szám

A Cambridge-i Egyetem kutatói érdekfeszítő eredményeket publikáltak.

Elalvás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Angol kutatók tudományos vizsgálatok során meglepő eredményekre jutottak azzal kapcsolatosan, hogyan befolyásolja nem csupán az alvásritmust, de a mindennapi életet is az, hogy hogyan és mennyi idő alatt merülsz álomba.

Az alvászavarok kutatásának alapját a pihenés mennyisége és minősége képezi: azonban arra kevesek gondolnak, hogy inkább magában az elalvásban lenne keresendő a probléma annál, akinek nem jön álom a szemére.

Változó, kinek mennyi idő

A vizsgálat során kiderült, hogy az elalváshoz szükséges idő öttől akár húsz percig is terjedhet. A résztvevők eredménye rávilágított, hogy ezt az időt legnagyobb mértékben a kényszer tudja befolyásolni, legalábbis ezt állítja Dr. Bekinschtein, az egyetem neurofiziológiai professzora: azok, akiknek készpénzt ajánlottak a minél gyorsabb elalvásért, sokkal tovább forgolódtak álmatlanul, mint akik nem voltak kötelezve a szunyókálásra.

shutterstock 363973289

Az elalvás minősége alapján is két csoportra lehet bontani a közreműködőket: míg egyesek zavartalanul, megszakítás nélkül merültek álomba, mások mintha nem tudtak volna elszakadni az ébrenléttől, és az elalvás szélén mindig visszatértek az éberséghez. Érdekes, hogy inkább a jobbkezesekre volt jellemző ez az alvásmagatartás, mint a balosokra.

Veszélyek és előnyök

A zavaros éjszakai alvókat számos veszély fenyegeti a kutatás másik vezetője szerint, akinek a munkája egészen konkrétan az elalvás figyelése volt. Véleménye szerint azok, akik nyugtalanul alszanak el, később a nap folyamán kockázatosabbnak számítanak mind a munkahelyi, mind a közúti balesetek szempontjából. Az unalmas munkák során könnyen az alvás előszobájába kerülhetnek, ahonnan - ha nem volt kielégítő az éjszakai pihenés - hamar az álom fázisába jutnak. Ám ez nem biztos, hogy a legjobb pillanatban következik be: akár a volán mögött, akár veszélyes munkát végzőknél nagy a balesetek rizikója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az alvással töltött idő a kreativitásnak nagy teret enged: rengeteg művésznek álmában jön az ihlet, de a hétköznapokban is használt alszom rá egyet kifejezés sem alaptalan, állítják a professzorok.

Ébredés

Veled is előfordult már, hogy egy-egy fontos esemény, de akár egy sima hétköznap is épp az ébresztőd előtt néhány perccel keltél fel? A kutatók szerint ez egyáltalán nem véletlen: az agy alvás közben is tökéletesen tisztában van az idő múlásával, habár nem egy mechanikus óramű-pontosságú szerkezet. Arra is fény derült, hogy nem az ébresztőóra hangja az egyetlen, amire felriadsz a legmélyebb álmodból is: az agy zsenialitását támasztja alá, hogy a neved az, amire szinte mindig azonnal reagálsz.

Nézd meg ezt is - Alvás rosszkor, rossz helyen

Ezek az emberek valószínűleg a nyugtalan alvók csoportjába tartoznak, azon belül azok közé, akik a lehető legrosszabb - vagy legviccesebb - helyeken próbálják bepótolni az éberen töltött óráikat. Szerencsére volt a közelükben valaki, aki megörökítette édes álmuk pillanatait.

A férfi elaludt a munkában: mire felébredt, tele volt a fotójával az internet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük