Heti 5 órával többet pihennek a férfiak: a nők ezalatt utánuk is pakolnak

Nem új keletű a dolog: a házimunkát és a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok nagy részét a nők végzik. Még rendes állás mellett is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy brit kutatás szerint a férfiak heti öt órával többet pihennek, mint a nők. 2015-ben a férfiak átlagosan heti negyvenhárom óra szabadidővel rendelkeztek, míg a nők csak harmincnyolccal, mégpedig azért, mert az alulfizetett állásuk mellett általában rájuk hárult a házimunka elvégzése és a gyereknevelés is. 

A számadatok hatalmas szakadékot mutatnak aközött is, hogy mennyi időt szánnak pihenésre, hobbira és a társasági életre a férfiak, és mennyit a nők. A kutatás a szabadidőbe sorolta a következőket: társasági események, kultúra, sport és egyéb szabadtéri tevékenységek, hobbi, számítógépezés és játékok, médiafogyasztás, házon kívül vacsorázás, utazás. Ami nem tartozott ide a vizsgálat szerint: fizetett munka, házimunka, gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok, tanulás, üzleti út, étkezés és alvás.

Óriási a szakadék

A 2015-ös adatok elemzése során a kutatók azt figyelték meg, hogy jelenleg sokkal nagyobb egyenlőtlenséggel oszlik meg a szabadidő mennyisége a két nem között, mint 15 évvel azelőtt - tehát a férfiak átlagosan jóval többet pihennek, míg a nők több feladatot végeznek el, mint 15 éve. 

Bár gyakori, hogy míg a férfiak teljes munkaidőben, addig a nők részmunkaidőbendolgoznak , nekik mégis kevesebb szabadidejük marad, mert ők végzik a házimunkát és a gyerekneveléssel járó feladatokat is, vagy legalább a nagy részét. A kutatás szerint a nők szabadideje rámegy ezekre az elvégzendő feladatokra.

Számít a gyerek kora?

Azokban a háztartásokban, ahol van legalább egy 15 évnél fiatalabb gyerek, 14 órával kevesebb szabadidő jut a nőknek, mint azoknál, akik gyerek nélkül élnek. A kutatás kimutatta, hogy a nőknél a férfiak tudatosan használnak fel több szabadidőt, tekintet nélkül arra, hogy a velük egy háztartásban élő gyermek épp mennyi idős. Vagyis csecsemőkorú gyerekkel ugyanolyan gyakran hagyják egyedül az anyákat, mint egy 14 évessel.

Ha leszűkítjük a csoportot kizárólag azokra a családokra, ahol a legfiatalabb gyerek öt-tíz éves korban van, a kutatásból azt látjuk, hogy összességében több szabadidőt használnak fel a nők és a férfiak is, mint 15 éve. Ezeket a családokat tekintve a nőknek másfél órával, a férfiaknak két és fél órával jut több pihenőidő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Különbség van a korcsoportok szerinti vizsgálatokban is. 2015-ben, a 25-34 év közöttieknek volt a legkevesebb szabadidejük. A kutatócsoport szerint ez azért van, mert ők azok, akik kisgyerekes családban élnek, így több a gyerek körül elvégzendő munka. A szabadidő mennyisége egyenes arányban nő a korral: minél idősebbek az emberek, annál több időt tudnak kikapcsolódásra fordítani.

Ezt is szeretjük