Ez történik az aggyal egyetlen ébren töltött éjszaka után: megdöbbentő, amit a tudósok mondanak

Akár álmatlanság, akár filmezés, buli vagy mobilozás miatt marad fenn valaki, ez történik az agyával.

agy
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megesik, hogy az ember nem tud aludni. Egyeseket gyakran, másokat ritkábban érint a probléma. Akadnak azonban, akik hajlamosak akár éjszakákat átívelően fennmaradni, olvasni, mobilozni, filmezni vagy épp szórakozni alvás helyett.

Bármiért is marad álmatlanul az éjszaka, jó, ha tudják: mindössze egyéjszakányi alvásmegvonás hatására az agy szerkezeti változásokat mutat, amelyek hasonlóak az öregedés során tapasztaltakhoz.

Az éjszakai ébrenlét hatása az agyra

Az erről szóló új tanulmány szerint, ha csak egy éjszaka alvás nélkül maradunk, az agy öregebbnek tűnhet, mintha hirtelen 1-2 évet öregedett volna egyik napról a másikra.

Ijedségre semmi ok: szerencsére a kutatók tapasztalatai alapján ezek a változások a kialvatlan éjszakát követő jó éjszakai pihenés után eltűnnek. Erre az agy korára irányuló MRI-vizsgálat alapján derült fény, melynek során alváshiányos emberek agyát nézték meg kialvatlanul, majd egyéjszakányi alvás után.

A vizsgálat

Az új kutatásban 134 ember vett részt négy csoportra osztva: voltak, akik teljes alvásmegvonásban részesültek, és egy éjszakát nem aludtak. A második csoport részleges alvásmegvonásban részesült, egy éjszaka során három órát töltöttek ágyban. A harmadik csoportba krónikus alvásmegvonásosok kerültek, akik öt éjszakán át minden éjjel csak öt órát aludhattak. Végül volt egy kontrollcsoport is, akik minden este nyolc órát alhattak.

Mindegyik csoport legalább egy éjszakát aludt alapállapotban, amikor is nyolc órát töltött ágyban az alvásmegvonás előtt. Mindenkinek MRI-t készítettek minden éjszaka után, így a kutatók összehasonlíthatták, hogyan néz ki az ember agya alvásmegvonás előtt és után, valamint egy teljes éjszakai pihenés után. A kutatók a résztvevők agyának látszólagos életkorát a brainageR nevű gépi tanulási algoritmus segítségével határozták meg, melyet több mint 3000 ember adatai alapján alakítottak ki. Az algoritmus négyéves pontossággal megmondja egy személy kronológiai életkorát az agyi MRI-k alapján, szövet- és folyadékmennyiség szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alváshiányos résztvevők a brainageR becslése szerint átlagosan 1-2 évvel idősebbek voltak, mint a kiindulási állapotukban. A részleges és krónikus alvásmegvonásos csoportok MRI-vel meghatározott életkorában nem volt szignifikáns különbség a kontrollhoz képest.

Ezek az eredmények egyébként összecsengenek korábbi kutatási eredményekkel, amelyek az alvásmegvonás agyra gyakorolt hatásával foglalkoztak.

Lényeges, hogy az eredményt nem tényleges öregedésnek kell tekinteni, hanem csak olyan változásnak, melyet a gépi tanulási algoritmus öregedésként értelmezett. Nehéz megmondani, hogy az eredmények mit jelenthetnek a valós életben. A kutatók szerint nem biztos, hogy lehetséges bármit is mondani a krónikus alvásvesztés hosszú távú hatásairól, hiszen még a krónikus állapot is csak ötnapos volt a vizsgálatban. Érdekes kérdésnek tartják továbbá, hogy mi van azoknak az embereknek az agyával, akik több műszakban dolgoznak.

A pszichopata emberek jellemzői

Jó, ha tudod, milyen tulajdonságok jellemzik a pszichopata embereket: hét dolog meglétével joggal merülhet fel a gyanú.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük