5 jel, hogy magasabb az intelligenciád, mint gondolnád - Nem is baj, ha rendetlen vagy?

A magasabb intelligenciának a hétköznapok során észrevehető jelei mutatkoznak meg.

GettyImages-661450492

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az IQ-teszteket arra találták ki, hogy felmérjék, ki mennyire intelligens. Bár ilyen tesztek már könnyen elérhetők, sokan mindig csak tervezgetik, hogy majd egyszer leülnek, és elvégeznek egy ilyet.

Az emberek nagy többségének 70-130 közötti az IQ-ja, aki pedig efelett teljesít, már kiemelkedő intelligenciaszinttel rendelkezik. Annak azonban, hogy valaki átlagon felüli intelligenciával bír, nemcsak a teszteredmény, de bizonyos viselkedések is jelét adják.

A magas intelligencia jelei

Jó memória és gondolkodóképesség -  a memória, az emlékezőképesség rugalmassága és megbízhatósága, vagyis hogy egy személy milyen könnyen tud rugalmasan gondolkodni és hozzáférni a korábban tanult információkhoz, az intelligencia mutatója. Ha valaki ezekben jó, akkor magasabb lehet az intelligenciája a kutatók szerint.

Jó attitűd, szorgalmasság - Ha valaki pozitívan áll hozzá a munkához és saját fejlődéséhez, azaz képes elviselni a hibáit, és tudja, hogy azokból tanulhat, magasabb lehet az intelligenciája - mondják a tudósok.

Jó verbális, nyelvi, érvelési készség - A nyelv szerepet játszik abban, hogyan gondolkodik és kommunikál az ember. A pontos beszéd, a jó artikuláció - hacsak nincs logopédiai akadály - azt jelzi, hogy valaki tökéletesen elsajátította a kommunikáció mikéntjét, magáévá tett egy széles szókincset, és képes megmagyarázni gondolatait. Mindez magas intelligenciára vall a kutatók szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó problémamegoldó képesség - nem véletlen, hogy az IQ-tesztekben problémamegoldó feladatok is vannak, hiszen az intelligenciának a problémamegoldás is része. Az ugyanis az információk sikeres adaptálásáról, feldolgozásáról és a tanulás hasznos alkalmazásáról szól, ami a megoldás megtalálásának feltétele. A problémamegoldás ráadásul sok esetben a mintafelismeréssel kezdődik, ami az agy alapvető képessége. Ha tehát valaki ügyesen feltalálja magát a problémákkal szemben, intelligensebb lehet kutatók szerint.

Bizalom - Miután az intelligens emberek jók a döntések meghozatalában, okosak, jó a memóriájuk, és ügyesek a problémamegoldásban is, mások óhatatlanul bíznak bennük. Ha tehát valakiben megbíznak az emberek, az esetében magasabb intelligenciát feltételez - vélik a téma szakértői.

Az okosság egy érdekes jele

Be mered vallani, ha nem tudsz valamit? Mint azt korábbi cikkünkben is elolvashatod, ez arra vall, hogy okos vagy.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük