A pszichopata ember 7 jellemzője: elsőre megnyerőek, és észrevétlenül manipulálnak a pszichológus szerint

Jó, ha tudod, milyen tulajdonságok jellemzik a pszichopata embereket: 7 dolog meglétével joggal merülhet fel a gyanú.

GettyImages-659132752
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor előfordul, hogy az emberek mérgükben azt mondják valakire, hogy pszichopata, ám ez a szó az ilyen esetekben inkább szitkozódásként, semmint pszichológiai fogalomként jelenik meg.

De kire mondható valójában az, hogy pszichopata? Vajon lenne olyan, akár a te környezetedben, akiről egy pszichológus nagy valószínűség szerint megállapíthatná ezt a diagnózist? Jó, ha tisztában vagy vele, hogy nagy vonalakban milyen tulajdonságok jellemzik az ilyen embert. Nemcsak azért, mert a pszichopata emberek viselkedése esetenként kiszámíthatatlan lehet, de azért is, mert ha felismered a viselkedésük okát, az nagyon sok mindenre magyarázatot adhat neked.

A pszichopata ember 7 tulajdonsága

Richard Lettlerl neuropszichológus, a pszichoanalízis és a pszichoterápia kaliforniai szakértője 7 pontba gyűjtötte a pszichopata ember ismérveit. 

1. Túláradó báj

Lettlerl szerint a pszichopata ember egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy másokkal szemben feltűnően bájos, mosolygós és megnyerő. Imád szóba elegyedni, érdeklődést mutatni környezete felé. Ő azonban nem barátkozni akar vagy kötődni másokhoz, csupán hódítani, elnyerni mások szimpátiáját, és szórakozni.

2. Talányosság

Miután másnak mutatja magát, mint amilyen valójában, a pszichopata embert nehéz kiismerni. Igazi énjét homály fedi, mások számára pedig legszívesebben érzékenynek mutatkoznak.

3. Túlzott önbecsülés

A szakértő szerint a magas fokú szerénytelenség is együtt jár a pszichopátiával. Nem csupán szívesen fogadja, de szinte issza a dicsérő szavakat akkor is, ha esetleg valójában nem érdemli meg. Ezzel egyidőben a pszichopata ember örömét leli benne, hogy azokat, akiket vetélytársnak érez, becsmérelje és leértékelje. Uralkodni akar, és ha az állapota szélsőséges, akkor képes akár erőszakhoz is folyamodni.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Sekélyes érzelmek

Az, hogy érzékenynek mutatkoznak, homlokegyenest szembemegy a valósággal. A szakértő szerint ugyanis, bár a pszichopata ember szemlátomást kedves és érdeklődő, valójában egyáltalán nem érzi át azt, amiről a másik ember beszél. Ez abban tud megmutatkozni, ha egyszerűen témát vált, miközben épp egy szomorú, megrázó történetet hallgat.

5. Örök unatkozó

Lettlerl szerint a pszichopata ember szembetűnő tulajdonsága, hogy sokszor ad hangot annak, hogy unatkozik. Állandó stimulációra van szüksége, imádja az izgalmakat, és akár a veszélyes helyzeteket is.

6. Tisztességtelen eszközöket alkalmaz

Mivel a csúcson akar lenni, a pszichopata ember tisztességtelen módszerekhez is folyamodik: hazudik, csal, manipulál, korrodálja az igazságot, és racionalizálja azt.

7. Neki szinte bármi belefér

A pszichopata ember jelentős morális hiányosságokkal él, és képes a végletekig elmenni, hogy érdekeit, elképzeléseit érvényesíthesse, szórakozhasson, izgalomban részesülhessen. Sajnos sok esetben a pszichopaták áldozatait emiatt éri utol a végzetük.

Nárcizmus vagy önszeretet?

Sokat hallani a nárcizmus szót is, ám sokan nem tudják, pontosan mit takar, és miben más ez, mint az önszeretet. Korábbi cikkünk erről szól.

Ezt is szeretjük