Ha nem látod őket, akkor is hatnak rád: így befolyásolják az agyat a színek

Az agy akkor is reagál a színekre, ha be van csukva a szemed.

GettyImages-1133899536
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenkinek van egy vagy több kedvenc színe, amiket szívesen visel, lát az otthonában, vagy preferál, amikor társasjáték-figurát kell választani.

Az egy-egy árnyalat iránti vonzódás nem véletlen, hiszen a színek fontos ingerek az agy számára. Érzékszervi benyomásaink 80%-a a látószervből származik, és bármely színről is van szó, az agyalapi mirigy reagál rá, amely a testhőmérsékletért, az energiaszintért, az alvásért, az anyagcseréért és a szexuális életért is felelős. Barbara Koltuska-Haskin neuropszichológus professzor érdekes összefoglalójából szemezgetünk.

A színek hatása az agyra

A legtöbben azt gondolnák, hogy a színek csak akkor hatnak az emberre, amikor látja őket. Ez azonban korántsem ennyire egyszerű dolog. A színek akkor is hatással vannak az emberre, ha becsukja a szemét. Ennek logikus a magyarázata.

Koltuska-Haskin írása szerint a színek ugyanis különböző hosszúságú fényhullámok, és csukott szemmel is hatnak az emberre. Érdemes tehát odafigyelni arra, milyen színek jellemzik az otthonunkat, munkahelyi környezetünket vagy öltözékünket.

Érdekes, hogy a színek a vizuális memóriát is befolyásolhatják, ráadásul az izgalmi szintet is növelhetik. Kutatások szerint az érzelmek memóriára gyakorolt hatása a színtípustól függ: a piros szín egy kísérletben növelte a negatív szavak megjegyzését, a zöld pedig a pozitív szavak memorizálását. Az izgalom magasabb a vörös szín megtekintésénél, mint a zöldnél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy egyes színek nem tesznek jót hosszú távon, míg mások igen, ezért fontos, hogyan használja őket az ember. Koltuska-Haskin összefoglalója szerint a meleg színek, mint a sárga, narancs, rózsaszín és piros motiválhatják és energiával tölthetik fel az embert. Ha azonban az árnyalatok túl intenzívek, még irritálóak is lehetnek. A hideg színek, mint a zöld, a kék és az ibolya megnyugtatóak lehetnek. A szürke, melyet gyakran munkahelyi vagy hivatalos környezetben használnak, nyomasztóbb lehet a feketénél.

A téli hónapokban jó ötlet élénk színeket viselni, mert ezek lehetnek az ember érzelmi vitaminjai. Érdemes kreatívan bánni a színekkel otthon is, így kiaknázva a különböző árnyalatok jótékony hatását.

Meglepő, mi történik az agyban, amikor nagyot alszol

Nemcsak a test és a szellem pihen, amikor alszol, hanem az agy is: szó szerint megtisztul.

Ezt is szeretjük