Ettől a dologtól jobban őszül a haj: szinte mindenki életében ott van

Ráadásul ezt a tényezőt aligha lehet kiiktatni.

GettyImages-1336384599
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kinek huszonéves kora végén, kinek negyven év körül - előbb-utóbb mindenkinek elkezd őszülni a haja. Sokakban felmerülhet a kérdés, lehet-e a koron kívül olyan tényező, amely felgyorsítja a folyamatot.

A válasz igen: a koron túl más is befolyásolja az őszülés gyorsaságát, mégpedig egy olyan dolog, ami sajnos a legtöbb ember életében jelen van. Szerencsére bizonyos mértékig, némi tudatossággal kiiktatható, csökkenthető.

A stressztől őszül a haj

A gyorsító tényező nem más, mint a stressz, mely sajnos senki számára sem ismeretlen, számos forrásból ébredő dolog: eredhet munkahelyi megterhelésből, a mindennapos pörgés miatt vagy épp magánéleti gondokból eredendően.

Noha nem a stressz az elsődleges oka az őszülésnek, mivel azt nagyrészt a gének határozzák meg, David Kingsley, a hajhullással foglalkozó kutató, a World Trichology Society elnöke szerint a stressz felgyorsíthatja az őszülés folyamatát. Kevesen sejtenék, de még a közvetett stressz is hatással lehet a haj pigmentációjának változására, így az alultápláltság, a pajzsmirigy-problémák, a hormonális egyensúly felborulása, valamint a vérszegénység is.

A jelenséget egereken is megfigyelték, erről pedig a Nature folyóirat közölt egy tanulmányt. Az egerekben a stressz ugyancsak hasonló nyomot hagy: a szőrtüszőkbe áramló kortizol és noradrenalin kimeríti a melanocitáikat, azaz szőrpigmentáló sejtjeieket, melyeket a szőrtüszőkben élő őssejtek termelnek. A szőr ennek következtében elveszti a forrást, ami színét adja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár ezek az eredmények nem feltétlenül alkalmazhatók emberekre, egy, az eLife folyóiratban megjelent tanulmány szerint a stressz az emberek hajszálait is megszürkítheti. Esetünkben azonban jó hír, hogy a változás nem mindig maradandó.

A Columbiai Egyetemen végzett vizsgálatban, melyen a tanulmány alapult, azokat a résztvevőket, akiknek néhány ősz hajszála vagy részben ősz hajszála volt, megkérték, hogy jegyezzék fel tapasztalataikat és stressz-szintjüket. Azt mutatták ki, hogy minél több a stresszes élmény, annál több lesz az ősz hajszál. Ha azonban a stressztényezőt megszüntették - például az alany nyaralni ment, és kikapcsolódott -, az megfordította a szálak elszürkülését.

Bár a gyakorlatban ritkán látni olyat, hogy egy hajszál visszakapja a színét, egyes kutatók szerint még az sem lenne kizárt, hogy a már teljesen megőszült haj színét visszanyerjék. Abban azonban kevesen hisznek, hogy ehhez elég lenne a stressz kiszorítása. A módszer kidolgozása komolyabb kutatásokat igényelne.

Olvass még: Marie Antoinette megőszülhetett egy éj alatt?

XVI. Lajos király felesége a legenda szerint egy éjszaka alatt őszült meg. Vajon ez lehetséges?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük