A Fidesz eltitkolná, mire megy el az adófizetők pénze?

Mi áll az új módosítás hátterében?

Ilyen gyorsan még sohasem döntöttek törvénymódosításról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csak a 2013-as évben már másodszor szegeződnek a tekintetek Áder Jánosra, ugyanis rajta múlik az átláthatósági törvény véglegesítése.

A megszavazott átláthatósági korlátozást április 28-án, vasárnap nyújtották be Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képiselők. Az országgyűlés már két nappal később, gyorsított és kivételes eljárással szavazta meg a törvényt. A módosítás elfogadásával csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék juthat hozzá a közpénzek felhasználásáról szóló adatokhoz.

Civil szervezetek, újságírók és az ellenzék is bírálja az április 30-án, kedden megszavazott törvénymódosítást az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról. Eddig ez a jog mindenkit megilletett, a civileket is beleértve. A Független Bíróságnak eddig is volt joga visszatartani bizonyos információkat, ha azt úgy ítélte meg. Egyszóval, ha a módosítás életbe lép, akkor a kormány törvényesen eltitkolhatja, mire megy el az adófizetők pénze.

A trafikmutyihoz van köze

A múlt héten a dohányárusítást korlátozó pályázatok elbírálása alapján nyilvánvalóvá vált, hogy rengeteg kisvállalkozás megy csődbe. Ezek a trafikok nem kapták meg az engedélyt, holott volt, aki akár már 20 éve ebből élt.

Helyettük sok Fidesz-közeli pályázónak megengedett lesz a dohányárusítás, többek között a Fideszből kizárt Balogh József nevelt fiának is.

Emiatt indokolttá válik az igény a trafikpályázatok kivizsgálására. Az átláthatósági törvénymódosítás értelmében viszont ettől a jogtól megfosztják a kivizsgálást indítványozó civil szervezeteket.

Ne írd alá, János! 2.0

Alapvetően a Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezte, de a többi civil szervezet és az ellenzék is felszólítja Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a módosítást. Ha ez mégis megtörténik, akkor az Alkotmánybíróság felülvizsgálatát fogják kérni az ügyben.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete is a törvénymódosítás ellen foglalt állást, hiszen a média alapvető feladata, hogy a közérdekű adatokat megismerje, és indokolt esetben közzétegye. A korábbi évek korrupciós botrányai sem robbantak volna ki, ha ez a szabály ilyen módon érvényesült volna. Például 2012-ben az MTVA alvállalkozói szerződései, amelyek majdnem 17 milliárd forintot, 2011-ben az MFB óriáshitelei, amelyek 109 milliárdot vagy a jelenlegi nemzeti dohányboltok, amelyek 400 milliárd forintot jelentenek.

Van, aki még így is támogatja

Az természetes, hogy a fideszes politikusok támogatják a módosítást, Ángyán József és Bencsik János tartózkodó szavazatait leszámítva. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, az adatvédelmi ombudsman, Péterfalvi Attila figyelemmel fogja kísérni, hogyan néz ki a törvény a gyakorlatban, tehát egyelőre nem szeretne beleszólni az ügybe, holott ő is megakadályozhatná, hogy a törvény életbe lépjen azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Az Országgyűlés május 5-én tovább tárgyalja a nemzeti dohányboltok kereskedelmi árrésének emeléséről szóló javaslatot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Országgyűlés következő kétnapos ülésén egyebek mellett folytatja a nemzeti dohányboltok kereskedelmi árrésének emeléséről szóló javaslat tárgyalását, majd vita kezdődhet az állami távszerencsejáték-szervezéssel összefüggő változtatásokról is.

Ezt is szeretjük