A kormány is áthárítja a rezsicsökkentést: íme, a burkolt áremelés
Csökkent a Vértesi Erőmű támogatása, növekedett a távhőszektorra fordított díjelem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Energia Hivatal átalakítását megvalósító, múlt héten elfogadott törvény egyik pontja módosította az áram árába épített egyéb pénzeszközök szintjét. A módosítás eredményeként 11 fillérrel csökkent a Vértesi Erőműnek és a hozzá kapcsolódó bányának a támogatása, azonban ugyanekkora mértékben növekedett a távhőszektorra fordított díjelem, amire vélhetően a januárban megvalósult 10%-os rezsivágás miatt volt szükség. A lépés értelmezhető úgy is, hogy az áramfogyasztók fizetik meg a távhőellátásban megvalósult 10%-os díjcsökkentés egy részét - írja a portfolio.hu.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján az Országgyűlés a múlt héten elfogadta a Magyar Energia Hivatal átalakítását célzó, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt létrehozó törvényt.

Csökkentés helyett emelés?

Habár a megszavazott törvényjavaslat meghatározórészt az új közmű-felügyeleti csúcsszerv jogi környezetét igyekezett megteremteni, az energiaipar gerincét alkotó törvények felülírásakor egyéb területet is érintett, így megváltoztatta az áramárba épülő, úgynevezett egyéb pénzeszközök szabályozását - számol be a lap.

2011 nyarán került be az áramtarifába egy újabb elem a különkezelt pénzeszköz közé, a kilowattóránként 1,2 forintot kitevő úgynevezett Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatása díjtétel. Általánosan úgy lehet fogalmazni, hogy a korábbi, a termékárba épülő támogatás helyett 2011 második felétől egy elkülönített díjelemen keresztül folytatódott tovább a távhőszektor áramáron keresztüli keresztfinanszírozása.

A múlt heti parlamenti szavazást megelőzően a villamosenergia-törvény csak a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás díjtételt határozta meg egyértelműen, míg a másik két egyéb díjtételről az adott évre szóló költségvetési törvény rendelkezett.

A módosítást követően már mindhárom egyéb díjelem a villamos energia törvénybe került, és ami ennél is fontosabb, hogy a három díjelem mértéke között átcsoportosítás történt, vagyis a fejlesztési minisztérium javaslatára az Országgyűlés csökkentette a Vértesi Erőmű számára beszedett összeget, míg ugyanekkora mértékben növelte a távhőellátás támogatását célzó díjtételt.

Habár a villamos energia végfogyasztói ára nem változott a törvénymódosításból fakadóan, az átsúlyozás következtében az áramfogyasztók a jövőben még nagyobb támogatást nyújtanak a távhővel ellátott háztartások számára, amire a korábban tárgyalt számok ismeretében a januári rezsivágás miatt lehetett szükség.

A kérdés megközelíthető úgy is, hogy amennyiben a szénipari szerkezetátalakítási díj 11 fillérrel csökkenthető volt, akkor az áramár tekintetében bújtatott áremelés történt, aminek eredményeként az áramfogyasztók fizetik meg a távhőellátásban megvalósult 10%-os díjcsökkentést egy részét - derül ki a cikkből.

Ezt is szeretjük