Vaníliás, fahéjas házi barackkompót: gőzölve sokáig eláll
Most már nekiláthatsz, hogy eltedd a barackkompótot télre. Így biztosan megmarad az élénk színe és a csodás íze is.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- 16 éves lett Deustch Anita és Kinizsi Ottó nagyobbik lánya: Emma gyönyörű tini
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
Zárd üvegbe a nyári gyümölcsök csodás ízét, jó lesz majd télen levenni a polcról. Nem kell tartósítószer, elég arra ügyelni, hogy a barack egészséges, az üveg tiszta legyen, de a gőzölés is hozzájárul ahhoz, hogy ne buggyanjon meg. A fűszerezés egyszerű, a vanília és a fahéj jól illik hozzá.
Vaníliás, fahéjas barackkompót
Hozzávalók:
- 4 kg őszibarack
- 1 l víz
- 50 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 1 rúd fahéj
- 2 teáskanál citrom
Elkészítés:
Fontos, hogy a kompótba csak egészséges, érett barackokat válogass. Alaposan mosd meg a gyümölcsöt, hámozd meg, vedd ketté, és szedd ki a magját. Locsold meg kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az üvegeket alaposan tisztítsd meg, sterilizáld mikróban vagy mosogatógépben. A vizet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a fahéjat, és forrald fel. Amikor a cukor elolvad, húzd le a tűzről.
Rendezd el a gyümölcsöket üvegbe, és öntsd fel a sziruppal. A tetőket csavard rá jó szorosan. Pakold az üvegeket tepsibe, arra figyelj, hogy ne érjenek össze. Töltsd a tepsit háromnegyedig vízzel, és gőzöld 30 percig az üvegeket. Hagyd a tepsiben kihűlni, majd mehet a polcra.
A barack az édes morzsasütit is feldobja, a teteje jó ropogós lesz. Langyosan, fagyival a legfinomabb.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Még több recept