Sűrű, régimódi csipkebogyólekvár egyszerűen: most van a szedés szezonja

A csipkebogyó az ősz csodanövénye, amiben a paprikánál is több C-vitamin van. Érdemes belőle zamatos lekvárt is készíteni.

csipkebogyolekvar
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csipkebogyóból készülhet szörp, tea vagy akár lekvár is. Saját magad is begyűjtheted, a lényeg, hogy puha szemeket válogass. Az első fagyok körül érdemes szedni, akkor a legérettebb és a legédesebb. Süteményekhez, péksütikre, vadhúshoz is tökéletes. Egy kilogramm csipkebogyóból körülbelül 60 dekagramm lekvárt kapsz. 

Csipkebogyólekvár receptje

Hozzávalók

  • 2 kg csipkebogyó
  • 80 dkg cukor

Elkészítés:

A forgalomtól távol szedj csipkebogyót. Mosd meg alaposan, és vágd le a szemek mindkét végét. Tedd egy lábosba, önts a csipkebogyóra annyi vizet, amennyi ellepi, majd főzd forrástól számítva egy órán át. Közben többször keverd meg, mert könnyen leég. Kis lyukú szűrön passzírozd át.
Mérd le, és adj egy kilogramm masszához 50-60 dekagramm cukrot, majd tedd vissza a tűzre. Főzd körülbelül 30 percig. Töltsd a lekvárt üvegekbe, állítsd fejre pár percre, és csavard plédekbe. Hagyd a száraz dunsztban kihűlni néhány nap alatt. 
A csipkebogyóból isteni immunerősítő teát is készíthetsz. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük