Sűrű, régimódi csipkebogyólekvár egyszerűen: most van a szedés szezonja

A csipkebogyó az ősz csodanövénye, amiben a paprikánál is több C-vitamin van. Érdemes belőle zamatos lekvárt is készíteni.

Csipkebogyólekvár receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csipkebogyóból készülhet szörp, tea vagy akár lekvár is. Saját magad is begyűjtheted, a lényeg, hogy puha szemeket válogass. Az első fagyok körül érdemes szedni, akkor a legérettebb és a legédesebb. Süteményekhez, péksütikre, vadhúshoz is tökéletes. Egy kilogramm csipkebogyóból körülbelül 60 dekagramm lekvárt kapsz. 

Csipkebogyólekvár receptje

Hozzávalók

  • 2 kg csipkebogyó
  • 80 dkg cukor

Elkészítés:

A forgalomtól távol szedj csipkebogyót. Mosd meg alaposan, és vágd le a szemek mindkét végét. Tedd egy lábosba, önts a csipkebogyóra annyi vizet, amennyi ellepi, majd főzd forrástól számítva egy órán át. Közben többször keverd meg, mert könnyen leég. Kis lyukú szűrön passzírozd át.
Mérd le, és adj egy kilogramm masszához 50-60 dekagramm cukrot, majd tedd vissza a tűzre. Főzd körülbelül 30 percig. Töltsd a lekvárt üvegekbe, állítsd fejre pár percre, és csavard plédekbe. Hagyd a száraz dunsztban kihűlni néhány nap alatt. 
A csipkebogyóból isteni immunerősítő teát is készíthetsz. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük