Roppanós sós, vizes uborka télire: Ilka nénitől tanultuk Erdélyben
A sós, vizes uborka hasonlóan készül, mint a kovászos, csak nem kell hozzá kenyér és napsütés.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- 16 éves lett Deustch Anita és Kinizsi Ottó nagyobbik lánya: Emma gyönyörű tini
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
Kedves erdélyi ismerősünktől, Ilka nénitől lestük el a vizes, sós uborka készítésének fortélyait. Megtudtuk tőle, hogy a torma segíti a tartósítást is, a sok sónak köszönhetően pedig ropogós marad az uborka. Az erdélyiek kedvenc fűszere, csombor is kerül bele, amitől csak finomabb lesz a savanyúság. Lehetőleg ne jódozott sót használj hozzá. Ehhez a mennyiséghez ötliteres üvegre lesz szükség.
Sós, vizes uborka
Hozzávalók:
- 2.5 kg uborka
- 2 csokor kapor
- 3 szál torma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál/liter só
- 1 evőkanál bors
- ízlés szerint csombor
Elkészítés:
Az eltevéshez 8-10 centis, egészséges uborkákat válogass össze. Alaposan mosd meg, és áztasd hideg vízbe két órára. Ezt követően öblítsd le, és a végeket vágd le.
Az üveg aljára rakd a kaprot, és rendezd el benne az uborkákat jó szorosan. Tedd bele a vékonyabb darabokra vágott tormát és a fűszereket is. Önts rá annyi hideg vizet, hogy mindent ellepjen, majd öntsd le, és mérd meg. Adj hozzá literenként három púpozott evőkanál sót, és keverd jól össze. Öntsd vissza az uborkára, és lefedve pihentesd a konyhában négy-öt napig.
Ha már zavaros, a tetején keletkezett habot szedd le, majd a levet forrald fel. Az uborkákat tedd át kisebb, sterilizált üvegekbe, öntsd le a lével, majd jól zárd le. Takard be plédekkel, és várd meg, míg a dunsztban egy-két nap alatt kihűl.
Uborkából hűsítő levest is készíthetsz, ami kaporral a legfinomabb.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Még több recept