Így készíts savanyú káposztát házilag: nem csak a téli hónapokban érdemes fogyasztani
Egy fej káposztából és egy kevés sóból isteni savanyú káposzta készíthető.
A C-vitamin-dús zöldség télen-nyáron kapható, így bármikor elkészítheted a legfinomabb házi savanyút. Vásárolj egy szép fej káposztát, mérd le, és kilójához egy deka sót számolj. A nem jódozott só durva szemű legyen. Egyéb fűszereket ízlés szerint tehetsz még mellé.
Savanyú káposzta készítése házilag
Hozzávalók 10 adaghoz
- 1 kg káposzta
- 2 babérlevél
- 1 dkg só
- 1 fej fokhagyma
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál egész bors
Elkészítés:
A káposzta külső, csúnyább leveleit távolítsd el, a többit gyaluld le. Ha a torzsája nem túl fás, érdemes azt is mellé darabolni, mert a magas cukortartalma jót tesz az erjedésnek. A legyalult káposztát tedd egy mély tálba, sózd meg, és öt-tíz percig a kezeddel dolgozd össze.
Egy 5 literes befőttesüveg aljában oszd el a fűszereket. A fokhagymát szedd gerezdjeire. Szedd rá a káposztát, öntsd fel a levével, amit a sóval való összedolgozás során eresztett. Ha nem lepi el, kevés vízzel pótold. Tegyél rá nehezéket, hogy ne tudjon a káposzta feljönni a tetejére, majd zárd le az üveget. Szobahőmérsékleten, napfénytől védve érleld egy hétig. Közben mindennap két-három alkalommal forgasd át. Egy hét múlva tedd a kamrapolcra vagy a hűtőbe. Ilyenkor már fogyasztható, de ha hagyod állni még hűvös helyen pár hétig, csak még finomabb lesz.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Készíts belőle isteni finom, füstös székelykáposztát!
Kép: Kinga Krzeminska / Getty Images
Még több recept