Házi savanyúság készítése lépésről lépésre: ezekkel a bevált módszerekkel maradnak roppanósak

Idén készítsd el magad a házi savanyúságokat! Megmutatjuk a bevált módszereket és a legjobb recepteket.

Házi savanyúság készítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A savanyúság télen-nyáron jólesik a húsok mellé. Tele vannak vitaminnal, és nagyon jól kihozzák sokféle étel ízét, és egészségesek is. Bár a többségüket boltban is megvásárolhatod, az otthon készített változatnak nincs párja, ráadásul így még olcsóbban is kijössz. Nézd meg, hogyan állj neki, és készítsd el a kedvenceidet!

Előkészületek: vásárlás, tisztítás, az üvegek csírátlanítása

A jó savanyúság a tökéletes alapanyaggal kezdődik. Megbízható helyről vásárolj, csak hibátlan darabokat. A színük legyen szép, a tapintásuk megfelelő, inkább kemény. A megvásárolt zöldségeket alaposan tisztítsd meg szivaccsal vagy körömkefével. Így biztos, hogy minden szennyeződést eltávolítasz róluk.

A zöldségek tisztasága mellett az üvegekre is figyelj oda. Nem elég elmosogatni őket, sterilizálni kell. Erre többféle módszer van, ezekről itt olvashatsz részletesen.

A tökéletes savanyúsághoz elengedhetetlen a megfelelő felöntőlé. Ebbe általában ecet, cukor és fűszerek kerülnek. A több hónapos érés után a savanyúságok leve is tele lesz vitaminnal, ezért ne öntsd ki őket: a káposztasaláta leve például közismerten segíti az emésztést.

Napokig érlelődő savanyúságok: sokféle zöldségből készítheted őket

A sokáig érlelődő savanyúságok hamisítatlan nyári finomságok, amelyeket csak melegben lehet elkészíteni. A legnépszerűbb közülük a kovászos uborka, amelyet a sokféle fűszer mellett néhány szelet kovászos kenyérrel vagy pár darab öregkrumplival tegyél el. A lényege a türelem: három-öt napig kell meleg, árnyékos helyen tartani, mire megérik. Hasonló módszerrel készül a roppanós kovászos káposzta is.

A műfajban rejlő lehetőségeket azonban legjobban a beledobálós, vödrös savanyúsággal használhatod ki. Ebbe olyan zöldségeket tehetsz, amilyeneket csak szeretnél. Néhány nap múlva elkezdheted őket felhasználni, és ami elfogyott, azok helyett folyamatosan új darabokat dobálni a vödörbe. Így egész nyáron lesz utánpótlás belőle. Ha gyorsabban szeretnél végezni, akár egy nap pihentetéssel is készíthetsz vegyes savanyúságot.

A száraz és a nedves dunszt: mi a különbség?

A savanyúságok többségét nedves dunszttal szokták tartósítani. Ennek a lényege, hogy egy fazekat bélelj ki egy ráccsal vagy egy konyharuhával, pakold bele a megtöltött üvegeket úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, majd önts melléjük vizet úgy, hogy háromnegyedig lepje el őket. A fazekat fedd le, tedd a tűzhelyre, és forrástól számítva 5-30 percig főzd így őket. Ez a módszer a titka például a fokhagymás savanyú uborkának.

Száraz dunsztban is tartósíthatod a savanyúságokat. Ilyenkor a megtöltött üvegeket helyezd egy pokróccal kibélelt dobozba, takard jól be őket, és így hagyd, hogy nagyon lassan hűljenek ki. Finom lesz ezzel a módszerrel a savanyított cékla, az ecetes paprika és a különleges cukkinisaláta is.

Így tárold a savanyúságokat

Miután mindennel végeztél, nincs más dolgod, mint száraz, hűvös helyen felsorakoztatni a teli üvegeket. Lezárt állapotban akár évekig megőrzik a minőségüket, miután azonban felbontottad, a hűtőben tartsd őket.

Hogy még ehető-e egy savanyúság, nagyon könnyű eldönteni. Ha a felöntőlé barna, zavaros, penészes, a zöldség pedig büdös, sajnos ki kell dobni. Néha fel sem kell ezért bontani, az is árulkodó jel, ha a fedele kidudorodik. Ha azonban ezek a jelek nem figyelhetők meg, a savanyúság friss és finom, így fogyasszátok örömmel.

Készíts különleges savanyúságot lila hagymából!

A savanyított lila hagymából akár kis adagot is készíthetsz, így rövid pihentetés után már eheted is, de ha ízlik, pofonegyszerűen összeállíthatsz több üvegnyire valót is belőle.

Savanyított lila hagyma egyszerűen: ezt a savanyúságot télen is elkészítheted

A lila hagyma savanyítva sültek mellé ugyanolyan jól megy, mint a kocsonyához vagy akár a szalonnához.

Elolvasom

 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük