Jódozott, tengeri vagy nátriummentes só?
Melyiket válaszd a szakértők szerint?
Figyelj a só fajtájára, illetve az elfogyasztott mennyiségre is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - által ajánlott maximális sóbevitel 5 g naponta, amely egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. 2008-ban Magyarország is csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához, ehhez kapcsolódóan megszületett a magyar ajánlás is, mely szintén maximum 5 g/nap sóbevitelt javasol.

Amellett, hogy kevesebb sót fogyasztasz, arra is érdemes kicsit odafigyelned, hogy milyen só kerül az asztalra.

A só szerepe a táplálkozásban

A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórésze a nátrium - 40% - és a klór - 60%. A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában.

A klór a gyomorsósav alkotórészeként az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában a só-víz háztartásban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában működik közre.

Az energiát nem adó, ugyanakkor a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen nátrium az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, azonban napi 1,5-2 gramm elégséges egy egészséges felnőtt napi nátriumigényének fedezéséhez.

Napi nátriumbeviteled csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 g nátrium 5 g konyhasónak - NaCl - felel meg.

Az európai lakosság sóbevitelének 70-75%-a a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából, 10-15 %-a pedig a főzés során hozzáadott sóból, illetve az asztali sózásból adódik.

Főbb sótípusok

Különböző sótípusok léteznek attól függően, hogy honnan származik a só - tengeri só, kősó -, hogy finomítják-e - finomított, finomítatlan -, továbbá, hogy milyen szemcseméretű - durva, kristály, finom. A só származási helye befolyásolja a mikroelem-tartalmát, de fő alkotórésze minden esetben a nátrium és a klorid. Magas vérnyomást a túlzott nátriumbevitel okoz, ebből a szempontból a tengeri só használata a konyhasó helyett semmiféle előnnyel nem jár.

Csökkentett nátriumtartalmú só

Egyre több helyen találkozhatsz úgynevezett csökkentett nátriumtartalmú sóval, melynek a nátriumtartalmát valamilyen más komponenssel helyettesítik, leggyakrabban káliummal. Azok számára, akik nem kívánnak leszokni a sózásról, ez előnyösebb választás lehet. A legelterjedtebb a 30%-kal csökkentett nátriumtartalmú só - ennek az esetében a káliummal történő helyettesítés egészséges emberek számára nem jelent kockázatot, a vesebetegeknek azonban mellőzniük kell.

Helyes táplálkozás

Ha úgy érzed, van még mit tenned az egészséges táplálkozás érdekében, kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a dietetikus tanácsait.

Jódozott só

A jódozott só alkalmazása a konyhasó helyett hasznos lehet, mivel Magyarország nagy része jódhiányos terület. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hibátlan működéséhez, valamint terhesség idején a magzat egészséges fejlődéséhez. A jódpótlás megoldásának optimális módja azonban nem a jódozott só túlzott használata. Javasolt több zöldséget, valamint tengeri halat fogyasztanod.

Cél: a sóbevitel csökkentése

A megfelelő só kiválasztása mellett fontos lenne, hogy a sóbevitelt élelmiszer-válogatással és a sózási szokások megváltoztatásával csökkentsd. Ez utóbbi törekvést a csökkentett nátriumtartalmú só nem segíti, mivel hasonlóan sósnak érzed, mint a hagyományos étkezési sót, azaz fenntartja a sós íz iránti igényt.

Mire figyelj vásárláskor?

Mindig olvasd el az élelmiszerek címkéjét. Számolj azzal, hogy 1 g nátrium 2,5 g sónak felel meg. 2016-ig az EU területén nem kötelező jelölni a címkén az élelmiszerek sótartalmát, azonban addig is segítséget nyújthat, hogy az adott termék összetevőit a mennyiséget illetően minden esetben csökkenő sorrendben kell feltüntetni. Amennyiben az összetevőknél az első helyen a konyhasó szerepel, feltételezhető, hogy az élelmiszer sótartalma magas, mert konyhasóból tartalmazza a legtöbbet.

Tedd el a sót az asztalról!

Nemcsak a vásárlás során, otthon is sokat tehetsz néhány apró praktikával az egészségedért. A kevésbé sós íz megszokásához általában három-négy hét szükséges, ezért fokozatosan csökkentsd a só mennyiségét. Tedd el az asztalról a sószórót, így elkerülheted, hogy bárki is automatikusan, kóstolás nélkül sózzon.

Főzéskor só helyett használj erőteljes ízű, friss fűszernövényeket, például bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, és főzz a megszokottnál kevésbé sósan. Sót és sót tartalmazó ételízesítőt egyszerre ne használj!

Ezt is szeretjük