Teljes kiőrlésű házi kenyér: nem szárad ki másnapra

A teljes kiőrlésű lisztből készült házi kenyér amellett, hogy finom, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

Teljes kiőrlésű házi kenyér receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egyszer kipróbálod a kenyérsütést, garantáltan nem tudsz leállni vele. Számtalan recepttel kísérletezhetsz, az aszalt paradicsomostól az írek kefires kedvencéig. A hagyományos fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű változat kiváló választás, mert lassabban emeli meg a vércukorszintet, hosszabb ideig biztosít teltségérzést, és segíti az emésztést. Fontos, hogy kenyérkészítéskor az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek. A házi kenyeret olajos magvakkal, aszalványokkal érdemes feldobni. 

Teljes kiőrlésű házi kenyér

Hozzávalók 12 szelethez

  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 3.5 dl langyos víz
  • 3.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • magok, aszalványok (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a sót. A közepébe készíts mélyedést, morzsold bele az élesztőt, add hozzá a cukrot, a vizet és az olajat. Ha szeretnéd, keverj bele magokat, aszalványokat. Dagaszd addig, amíg rugalmas, hólyagos tésztát nem kapsz. Ezt követően rakd olajozott tálba, szórj lisztet a tetejére, takard le, és meleg helyen keleszd egy órát. 

 

Amikor a tészta körülbelül a kétszeresére nő, gyúrd át, és formázd meg. Készíthetsz belőle cipót vagy veknit. A tetejét mintázhatod, bevagdoshatod ízlés szerint, és keleszd még 40 percig.

 

Közben melegítsd elő a sütőt, az aljába pedig tegyél egy lábosban vizet. Így a sülés közben keletkező pára megakadályozza, hogy a kenyér gyorsan kérgesedjen. Süsd a kenyeret 220 fokon körülbelül 30-40 percig. Akkor jó, ha szép a színe, és kopogtatásra üreges hangot ad. Ha kész, vedd ki a sütőből, és egy rácsra téve hagyd kihűlni.

Isteni, ropogós héjú zsemlét is készíthetsz otthon teljes kiőrlésű lisztből. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük