Aszalt paradicsomos házi kenyér: otthon is tökéletes lesz
Az új kenyér ünnepére készíts házi cipót! Ez az aszalt paradicsomos változat egyszerű és fantasztikus.

aszalt-paradicsomos-kenyer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Őseink Szent István-napra, azaz az államalapítás ünnepére sütötték az új búzából készült első kenyeret, amit ünnepélyesen megszenteltek, majd felszelték és szétosztották. Ez tökéletes apropó, hogy te is kipróbálj egy különleges kenyérreceptet. Az aszalt paradicsomos-olívás cipó nem bonyolultabb, mint bármelyik kelt tészta.

Aszalt paradicsomos házi kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg aszalt paradicsom
  • 2 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverd össze a cukorral és az élesztővel, majd pihentesd 10-15 percig, hogy felfusson, azaz jól megemelkedjen. A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a közepébe készíts egy mélyedést, tedd bele a felfutott élesztőt, az olívaolajat, majd dagaszd meg a tésztát. A legegyszerűbb és a leggyorsabb, ha ezt géppel teszed. Akkor jó, ha rugalmas és hólyagos. Ha túl lágy, szórj még hozzá lisztet. Amennyiben túl száraz, önts hozzá vizet. Kend meg olívaolajjal, és lefedve keleszd körülbelül 40 percig.
 

Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, dolgozd bele a felaprított aszalt paradicsomot. Formázd meg, kend meg vizes ecsettel, tedd át egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd még 20-30 percig. Előmelegített sütőben, 20-30 perc alatt süsd meg szép aranybarnára.  
Dagasztás nélkül is készíthetsz kenyeret. Jó, ha ismered ezt az alapreceptet. 

Ezt is szeretjük