Szerény kefires kenyér élesztő nélkül: puha és finom

A kefires kenyér ír recept alapján élesztő nélkül, szódabikarbónával készül.

Ír szódás kenyér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kelesztés nélkül is isteni kenyeret süthetsz: az ír szódás kenyér kefires tésztából készül, és még élesztő sem kell hozzá. A szerény hozzávalókból készülő házi kenyérből kihagyhatatlan a szódabikarbóna, amit nem szabad sütőporral helyettesíteni.

Ír szódás kenyér

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 45 dkg kefir
  • 45 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a sóval, a cukorral és a szódabikarbónával. A közepére vájj mélyedést, ebbe öntsd a kefirt, és a kezeddel jól dolgozd össze. Formálj belőle egy labdát, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha van kenyérformád vagy öntöttvas edényed, abban is készítheted.

 

A közepét éles késsel vágd keresztben be, és told 200 fokos sütőbe 30-40 percre, amíg szép színt kap. Ha az alját megkocogtatva kopogós hangot hallasz, készen van, ekkor vedd ki a sütőből, hagyd legalább langyosra hűlni, és utána szeleteld.

Hideg kefires leves ropogós retekkel: az okroshka egytálételként is helytáll

Ropogós zöldségek és friss fűszernövények teszik ellenállhatatlanná a világ legfinomabb hideg levesét, az okroshkát.

Elolvasom
Ezt is szeretjük