Házi tepsitisztító keverék ráégett szennyeződésekhez: olyan lesz, mint új korában
A keveréket közvetlenül a tepsiben kell elkészíteni.

GettyImages-471040266
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki szokott főzni, az tudja, hogy az összes fogás közül azok a leghálásabbak, amelyeket nyers állapotukban tepsibe dob az ember, majd 40 perc - egy óra múlva készen veheti ki.

A tepsis ételeknek azonban egy nagy hátránya is van: maga a tepsi, amely használatról használatra barna, ráégett foltokkal szennyeződik. Egy idő után már híre-hamva sem lesz a fényes felületnek, de hála egy házi megoldásnak, a tepsi olyan lehet, mint új korában.

Házi tepsitisztító keverék

A házi keverék kifejezés önmagában is ígéretes, miután azt sugallja, erős vegyszerektől mentes mixről van szó, mely - szemben a bolti szerekkel - nem durva kemikáliákkal működik.

A szóban forgó keverék elkészítéséhez nem kell külön edény, magában a tepsiben kell megcsinálni. Előzetesen engedj vizet a tálcára, és helyezd a sütőbe, majd addig melegítsd, amíg fel nem forr. Ha kicsit visszahűlt, biztonságosabb kivenni. Öntsd ki a vizet, és kezdődhet a tisztítás!

Egy kisebb szűrőbe adagolj pár kanál szódabikarbónát, majd segítségével egyenletes rétegben szórd fel a tepsit. Ha ez megvan, tégy rá egy másik rétegben sót is. A finomszemű is megfelel, de a durva annál hatásosabb, hiszen egyfajta súrolóként működik.

A következő lépésben tégy almaecetet egy spriccelőflakonba, és fújkáld le a beszórt felületet. 15-20 perc után térj vissza egy dörzsi szivaccsal, és körkörös mozdulatokkal távolítsd el a már felázott szennyeződéseket. Végül mosd el a ragyogó tepsit a már megszokott módon, mosogatószeres vízzel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ráadástippek

Két ráadástippünk segít, hogy a  tepsid ne szennyeződjön nagy mértékben a használat során.

  • Ha a tepsit nem vajazva-lisztezve, hanem sütőpapír segítségével használod, feleannyira sem fog szennyeződni, és nem égnek rá az ételek.
  • Amennyiben az étel előkészítése során a tepsi szélére, fülére hullott az ételből, azt azonnal töröld le, hiszen ha ráég, sokkal nehezebb lesz eltávolítani.

k

Ezt is szeretjük