Hogy lesz a takarítás hatékonyabb és gyorsabb? 6 hasznos tipp, ami meglephet

Akár heti 6 órát is takarítással tölt az ember, de ezekkel a tippekkel hatékonyabbá lehet válni.

Takarítási tippek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A takarítás általában senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, de bizonyos tippek segíthetnek gyorsabban és hatékonyabban végezni vele.

Sokan ugyanis indokolatlanul sok időt pazarolnak otthonuk rendben tartására. Egy 2018-as amerikai felmérés szerint a megkérdezettek több mint 60%-a csaknem hat órát tölt hetente takarítással.

Takarítási tippek

Ugyan a modern háztartási gépek nagyban megkönnyítik a lakás tisztaságának fenntartását, de azzal is sokat tehetsz, ha nem kampányszerűen, tömbösítve kezdesz neki a heti „kosztermelés” eltüntetésének, hanem átgondoltan és tervezetten.

Tehát nem minden alkalommal újrakezded a rendrakást, hanem inkább fenntartod otthonod tisztaságát. Így nemcsak egy, a mindennapokban is higiénikusabb és egészségesebb környezet fog körbevenni, hanem időt és energiát is spórolhatsz.

Takarítani csak ésszel érdemes. A speciális, porzsák nélküli és nagy hatékonyságú Dyson porszívók szakértői összegyűjtöttek néhány praktikus tanácsot, amely segíthet, hogy az otthoni takarítás kevesebb gonddal járjon.

Porszívózz röviden, de gyakran

A rendszeres - akár napi - porszívózás otthonodnak nagy forgalmú részein segít megakadályozni a szennyeződések felhalmozódását és lerakódását. Ha erre figyelsz, akkor sokkal gyorsabban végezhetsz a heti nagytakarítással is. Ilyen nagy forgalmú helyiség sok családnál a konyha vagy éppen a nappali, ahol gyakran és hosszan megfordul az ember, ezért rengeteg szennyeződés, kosz, morzsa és hajszál gyűlhet össze.

Legyen egy bejáratott rutinod

Nem csak a portalanításra igaz, hogy sok kicsi sokra megy. Egy bejáratott esti vagy reggeli rendrakási-takarítási rutin nagyban segíti azt, hogy ne kelljen hétvégén órákat ezzel foglalkoznod. A hálószoba például sokkal rendezettebbnek tűnik attól, ha reggel gyorsan beágyazol, a nappali vagy a dolgozósarok pedig attól, ha a nap végén a mosogatóba teszed az ott használt piszkos csészéket, tányérokat.

Fontos felmosni, de nem mindegy, hogy hogyan

A felmosás a takarítás egyik kulcsmozzanata, melynek során eltávolítjuk a padlón lévő, apró, mikroszkopikus szennyeződéseket, kórokozókat. Nem mindegy, hogy milyen technikával dolgozol. Bár dupla munkának tűnhet, mindig alaposan portalaníts felmosás előtt - ugyanis, ha enélkül állsz neki a nedves tisztításnak, akkor a por a padlóra kenődhet, így pedig nemhogy tisztább, hanem akár piszkosabb felületet hagysz magunk után.

Gondold át, és kezdd fentről

Talán magától értetődő, de egy emlékeztetőt megér, hogy a portalanítás során mindig a magasabb felületek felől haladjunk lefelé. Kezdd a csillárokkal, karnisokkal, szekrénytetőkkel, magasan lévő polcokkal, és innen haladva juss el a padlóig. Így sokkal hatékonyabb lehetsz, és rengeteg pluszmunkát is megspórolsz magadnak.

Ha pár pillanat, csináld meg azonnal

A kiömlött almalevet vagy kávét töröld fel azonnal, ahogy a szőnyeget is tisztítsd meg a rámorzsálódott süteménytől. Ha valami a szemétbe való, azt dobd ki, ha pedig valamit elővettél, azt tedd vissza a helyére. Ezek a magától értetődőnek tűnő apróságok nemcsak sokat számítanak a rendezett otthoni környezet fenntartásában, de hosszabb távon rengeteg időt és energiát is spórolsz velük.

Találd meg azt a „takarítótársat”, ami leginkább megfelel

Otthonod tisztaságának fenntartását nagyban segíti, ha az igényeidnek megfelelő eszközöket választod hozzá. Porszívó esetében például fontos, hogy amit felszívsz vele, az a készülékben is maradjon. Ezért, ha teheted, mindenképp olyan modellt válassz, ami többszintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, így biztosítva azt, hogy csak egész minimális mennyiségű por jusson vissza a levegőbe - tanácsolják a Dyson mérnökei.

Nagy könnyebbséget jelenthet - főként a napi, „fenntartó” takarításnál - az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik. Így csak le kell azt venni a dokkolójáról, és sokkal mobilabb leszel: nem kell egyik konnektorból a másikba dugdosni a vezetéket. Szintén sok időt és energiát spórolhatsz, ha a porszívó szívóereje erősebb az átlagnál, így akár egyszeri használattal is tisztává varázsolhatod az adott felületet.

Válassz okosan a modern kiegészítők közül

Mérd fel az esetleges „speciális” igényeket is: van kisállat a háztartásban, vagy éppen sok a hosszú hajú családtag? Sok szőnyeged és lakástextiled van? Van porallergiás a családban? Így a matracok tisztítása például kiemelt fontosságú. Szereted magad takarítani az autódat? Számos porszívót már olyan kiegészítőkkel - például speciális kárpittisztító fejjel autó-, bútor- vagy matractisztításhoz - vásárolhatsz meg, melyek nagy segítségedre lehetnek ezeknek a problémáknak a megoldásában.

Csináld, amíg rutinná nem válik

Az, hogyha mindennap teszel valamit, akár valami egészen apró dolgot is, otthonod tisztaságának megőrzéséért, nemcsak azt fogja jelenteni, hogy nem kell az egész hétvégét takarítással tölteni, hanem a közérzeted is sokat javulhat általa. Ha kitartóan gyakorolod ezeket az apró dolgokat, akkor pedig nagyon gyorsan szokássá válnak, és a rendezett környezet fenntartása szinte magától, erőfeszítések nélkül fog menni.

Milyen gyakran kell takarítani?

Jason Tetro, a Guelph Egyetem mikrobiológusa és Becky Rapinchuk takarítási szakértő, a Simply Clean című könyv szerzője összegezte, mit milyen sűrűn kell megcsinálni a háztartásban.

Milyen gyakran kell takarítani? A mikrobiológus összegezte a legfontosabb tudnivalókat

Mivel a kórokozók elszaporodnak, nem szabad sokáig halogatni a takarítást.

Elolvasom
Ezt is szeretjük