A lekefélhetetlen vízkőgyűrűt is leoldja: házi WC-tisztító bomba 3 egyszerű összetevőből

Tüntesd el a csúnya karikát a WC lefolyójában!

WC-tisztító
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is igyekszik az ember, hogy a mindennapokban tisztán tartsa a WC-jét, a vízkövesedést aligha lehet elkerülni. A vízkövesedés csúnya, vöröses-barna elszíneződés formájában jelentkezik, a vízfelszínnél pedig gyakori a gyűrűszerű lerakódás.

Jó tudni, hogy a vízkő nem kizárólag a toalett látható részeit érinti, hanem valószínűleg a csőben is folytatódik, ami komoly problémákhoz vezethet. Ha a vízkövesség elharapózik, a csövek egyre szűkösebbé válnak, és kritikus mértékű dugulás keletkezhet. Ennek a megjavíttatása nem olcsó mulatság.

Így tisztítsd le a vízkövet

Az a legjobb, ha a vízkőtlenítés része a rutintakarításnak, hiszen ily módon meg lehet akadályozni, hogy a csúnya réteg megvastagodjon, és gondot okozzon.

A munka természetesen senkinek sem a kedvence, hiszen sok esetben úgy tűnik, hogy a vízkövet egyszerűen lehetetlen lekefélni. Eltávolításában egy háromösszetevős, otthon kikeverhető mix segíthet, melyet egyszerű alkalmazni.

Hozzávalók:

  • 2 rész bórax (más néven nátrium-tetraborát, a bórsav nátriummal alkotott sója),
  • 1 rész citromlé,
  • 1 rész kóla.

Bár a kólán egyesek meglepődhetnek, foszforsavtartalma miatt csodaszer a vízkőtlenítésben. Keverd össze a soroltakat, és szimplán öntsd bele azt a WC-be. Az a leghatásosabb, ha egész éjjel hagyod hatni, hiszen így a mixnek lesz ideje kifejteni a hatását. Reggelre a vízkő szépen eltűnhet, de ha maradt is egy kicsi, akkor egy enyhe kefézéssel tökéletesre suvickolható a kagyló.

Penészes a csempe?

Erre is van ötletünk: a házi teafaolajos spray-vel gyorsan és hatékonyan megszabadulhatsz a makacs penésztől.

Makacs penész a csempén? Könnyen megszabadulhatsz tőle ezzel a házi készítésű teafaolajspray-vel

A penész nem könnyű ellenfél, de nem is legyőzhetetlen.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük