10 meglepő dolog, amit egy használt teafilterrel tehetsz: a háztartásban remek szolgálatot tesz

Ne dobd ki, inkább használd fel a megáztatott teafiltereket.

GettyImages-1205218294
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elkészült a tea, és már indulnál is a szemeteskuka felé, hogy kidobd a megázott filtert? Állj meg egy pillanatra: amit a kezedben tartasz, az nem egyszerű szemét.

Egy rendkívül sokoldalú háztartási eszközzel van dolgod, mely igénybe vehető takarítás vagy növények ápolása során, jó szolgálatot tesz a szagtalanításban, és még a kártevőket is segíthet távol tartani. 

10 dolog, amire jó lehet egy használt teafilter

Akár tíz különböző célra is fordíthatsz egy használt tasakot. Dolgozz feketetea-filterrel, de mindenképp natúr, aroma- és színezékmentes teáéval, melyet még azelőtt végy ki a kannából, hogy az italt citrommal, cukorral vagy akár tejjel ízesítetted volna. Soroljuk, mi mindenre lehet jó.

1. Ablaktisztításra - a teában lévő tanninoknak köszönhetően az ablaküveg ragyogó lesz, ha a felületet egy nedves filterrel takarítod le. Ha kész, csak egy száraz ruhával kell áttörölnöd a felületet, és gyönyörködhetsz is a végeredményben.

2. Növényápolásban - sok növény számára a savas virágföld a kedvező. Mivel a teában csersav van, a megázott filterben lévő teafűből kiváló dúsító válhat. Vágd ki a kis zacskót, és elegyítsd tartalmát a virágfölddel. 

3. Komposzt gazdagításához is kiváló a használt teafilter, mivel elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását. Fontos, hogy a füvet ne filterben dobd bele a komposztba, mert nem minden tasak bomlik le.

4. Konyhai eszközök megtisztítására - ragadós, zsíros foltok a serpenyőkön és konyhai eszközökön? Nem reménytelen elmosni őket: gyűjts össze néhány teatasakot, és tedd a meleg vízzel feltöltött mosogatóba. Áztasd be az eszközöket, és másnap könnyű lesz lemosni a zsírfoltokat.

5. Hűtő szagtalanítására - kellemetlen szagot áraszt a hűtő? Helyezz bele egy kisebb edényt használt filterekkel. Magába szívja a szagokat, és kellemes, mégsem bántóan erős illattal tölti meg a hűtőszekrényt. 

6. Fafelületek fényezésére - fafelületek, padló, asztal, vagy szekrények fényezéséhez is kiváló eszköz egy használt teafilter. Simítsd végig őket a filterekkel, majd töröld át egy száraz ronggyal. A tanninnak köszönhetően előcsalogathatod a fa régi szépségét.

7. Cipőfényezésre - ha a kedvenc, barna bőrcipőd már nem a régi, töröld tisztára, majd csutakold át egy használt teafilterrel. Ha szárazra törölted, cipőd közel olyan szép lehet, mint új korában.

A cikk az ajánló után folytatódik

8. Rágcsálók ellen - az egerek nem szeretik a borsmenta illatát. Száríts meg pár használt borsmentatea-filtert, és helyezd el otthonod különböző pontjain, például ajtók közelébe, a spájzba, és a padlásra. Távol tartják a kártevőket.

9. Textilszínezéshez - ha szeretsz kreatívkodni, és valamilyen antik hatású holmit varrsz, akkor a kívánt szín eléréséhez áztasd be a fehér csipkét vagy vászont egy-egy feketetea-filterrel néhány órára. Ha sötétebb árnyalatra vágysz, ismételd meg.

10. Főzéshez - a teafilter még a főzésben is hasznos lesz. Tégy néhány használtat a másnap készítendő hús alá egy zacskóba, és hagyd, hogy a benne lévő tanninok hatására kellemesen megpuhuljon.

Porszívótrükkök

Egy nejlonzokni és egy WC-papír-guriga kell az ötletes trükkökhöz, de még a szívószál is jó szolgálatot tehet porszívózás közben.

https://femina.hu/otthon/porszivo-trukkok/

Ezt is szeretjük