Meddig szabad használni a mosogatószivacsot? Ennyi idő után cserélni kell a takarítóeszközöket

A mosogatószivacs, a felmosófej vagy a törlőrongy sem egy örök életű eszköz: megfelelő időközönként cserélni kell őket.

Takarítóeszközök élettartama
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki megfelelő rendszerességgel és kellő alapossággal takarítja otthonát, megelégedetten dőlhet hátra, mert biztosra veszi, hogy környezete patyolattiszta.

Ez azonban csak akkor lehet igaz, ha az ember nemcsak a suvickolt felületekre, hanem a takarítóeszközökre is figyel. Egy baktériumokkal teli szivacs vagy rongy mit sem ér, csak tovább szennyezi a lakást, ezért minden rongyot, szivacsot bizonyos időközönként cserélni kell.

Milyen gyakran kell cserélni a mosogatószivacsot?

A mosogatószivacs naponta legalább egyszer, de inkább többször ételmaradékokkal, meleggel és nedvességgel találkozik, ami a baktériumoknak, szalmonellának, E. colinak és számtalan egyéb kórokozónak is príma táptalajt jelent.

Az Arizonai Egyetem kutatója szerint egy használt mosogatószivacson mintegy 200 ezerszer több baktérium lehet, mint egy WC-ülőkén, sőt voltaképpen a háztartás legszennyezettebb eszközéről van szó. Minden négyzetcentiméterében közel 65 millió kórokozó is megbújhat. Megfelelő gyakoriságú cseréje tehát elengedhetetlenül fontos az ember egészsége érdekében.

A Furtwagen Egyetem és a Justus–Liebig Egyetem kutatói vizsgálatot végeztek, hogy kiderítsék, milyen kórokozók lehetnek egy mosogatószivacson. 14 darab használt szivacs felületét vették szemügyre, és meglepődve tapasztalták, hogy sokkal többféle baktérium van rajtuk, mint korábban hitték: mintegy 362 baktériumfajt azonosítottak. Ezek zöme az ember életterében, a bőrflórában, illetve a természetes vizekben is fellelhető baktériumok voltak, de találtak ételmérgezést, emésztőrendszeri zavarokat kiváltókat is. Tízféle baktériumcsoport szivacsról szivacsra előfordult, melyből öt a legyengült, idős vagy beteg embereket akár meg is betegítheti: az Acinetobacter johnsonii, a Chryseobacterium hominis, a Moraxella osloensisilletve, valamint a Staphylococcus és a Streptococcus kórokozók.

További megfigyeléseik alapján arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a szivacsok alkalmankénti tisztítása fontos, ettől még messze nem lesznek tökéletesen tiszták. A fentiek fényében tehát a kutatók szerint legalább heti egy mosogatószivacs-csere szükséges.

Milyen gyakran kell cserélni a többi takarítóeszközt?

Bár a mosogatószivacson van a legtöbb kórokozó, nem szabad elfeledkezni a többi takarítóeszköz megfelelő gyakoriságú cseréjéről sem, hiszen egy idő után annyi szennyeződést vesznek fel, hogy az öblítések ellenére is piszkosak maradnak, és nem tisztítanak, csak széthordják azt a lakásban.

A felmosómopot és a mikroszálas törlőrongyokat minden használat után alaposan ki kell mosni, majd megszárítani, hogy a rájuk került kórokozók ne szaporodhassanak el. Cseréjük 1-2 havonta esedékes, vagy ennél is sűrűbben, ha láthatóan elhasználódtak. Azonnali csere szükséges, ha valamilyen, a szokásostól eltérő szennyet takarított velük az ember, például vért, olajat, állati ürüléket.

A súrolókefék nem kerülnek elő mindennaposan, ezért nem is lehet meghatározni a cseréjük optimális időpontját. Ha a kefe sörtéjének végei vékonyodni kezdenek, széttöredeznek, érdemes egy újat beszerezni.

A lakásban használatos partvis bírja legtovább a takarítóeszközök közül, mert szárazon használatos. Váltása akár évente, kétévente is elegendő, ám alkalomról alkalomra alaposan ki kell rázni, leütögetni, hogy szálai között ne ragadjon meg túl sok szennyeződés.

Takarítóeszköz-tárolók

A különböző takarítóeszközök tárolása sokaknak bosszúságot okoz, de egy-egy kreatív megoldás láthatatlanná teszi őket.

Hol tartod a felmosót és a porszívót? Így láthatatlan lesz, és kényelmesen tárolható

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük