Csak koszosabb lesz a lakás, ha így takarítasz: ezek a leggyakoribb hibák

Nemrég takarítottál, de pár nap múlva olyan por van, mintha mi sem történt volna? Mutatjuk, hol lehet nagyokat hibázni tisztítás közben.

takaritoszerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A portörlés, porszívózás, és felmosás rutin műveletek. Mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei, amiket gyakran alkalmaz takarítás közben.

Sokan ütköznek abba a problémába, hogy pár nap után nyoma vész a rendnek és tisztaságnak. A rossz hír, hogy a takarítás olykor csak még nagyobb koszt eredményez, ha az ember elkövet néhány észrevétlen hibát. A gyorsan tovatűnő tisztaság ugyanis általános tévhitekből és kényelemből is fakadhat. Aki viszont megfogadja a következő ötleteket, csökkentheti a takarítások számát is. 

Ugyanazzal a törlőronggyal törölni

Bármennyire is könnyű módszer egyetlen ronggyal gyorsan körbetörölni a lakás különböző pontjain, sajnos nem túl hatékony. 

A rongyba különböző baktériumok, koszdarabok ragadnak, melyeket így lényegében az egyik helyiségből a másikba helyez át az ember. Éppen ezért érdemes a lakás különböző szobáira külön törlőrongyokat tartani, lehetőleg mikroszálasakat.

Tollseprűt használni

Hiába mondják, hogy a tollseprű képes magába zárni a port, ez nem igaz. Sőt, ez a típusú takarítóeszköz, a műanyag változat is, csak még jobban szétszórhatja a port a lakásban ahelyett, hogy összegyűjtené azt. Egy mikroszálas kendővel sokkal hatékonyabb lehet a portalanítás.

Ritkán tisztított porszívó

Ha a porszívó szűrőjét nem tisztítják rendszeresen, az nem csak azt eredményezi, hogy az eszköz nem szívja hatékonyan a port, de még vissza is fújja a levegőbe, és az a különböző felületeken landol. Érdemes azonnal cserélni a porzsákot, mihelyst tele van, és rendszeresen kiporolni a szűrőket is.

Bármit a mosogatógépbe tenni

Bizonyos konyhai eszközöket sajnos nem tisztít meg alaposan a mosogatógép. Ilyen például a fokhagymanyomó vagy a sajtreszelő. Az apró lyukakba beszorul az ételmaradék, és a következő használatkor a friss ételben köthet ki. Ezeket érdemes inkább kézzel elmosni, ahogyan a tányérokat is le kell öblíteni előzetesen, mielőtt a gépbe kerülnek. Minél több étel marad rajtuk, annál hamarabb lesz zsíros és szennyezett a mosogatógép.

Alulról felfelé tisztítani

A portörlés, porszívózás, felmosás édes hármasát sem mindegy, milyen sorrendben végzi az ember. Ha porszívózás után kezd valaki portörlésbe, akkor lényegében még egy porréteget hint a már tiszta padlóra. Mindig felülről lefelé haladva érdemes takarítani.

Kifelejtett területek

A rejtett, nehezen hozzáférhető helyeket is ugyanúgy ki kell takarítani időnként, mivel az ott lerakódott porcicák is rontják a levegőt, illetve szétterjedhetnek a szobában. Az ágy alatt, a kanapé és a komódok mögött, a legmagasabb szekrények tetején, és az alacsony lábakon álló bútorok alatt is fontos portalanítani és törölgetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túl sok tisztítószer a felmosóvízben 

Nem fogja hatékonyabban oldani a padlóra ragadt szennyeződéseket a felmosóvíz, ha telerakják felmosószerrel. Úgy csak jobban fog habzani, így a ami lényegében csíkokat húz a padlón, száradáskor pedig újra feltűnnek a koszmaradványok. Érdemes elolvasni a tisztítószer felhasználása javallatait, adagolását, mert csak a megfelelő hígításban lehet hatékonyan használni. Ha erre az apróságra, ahogy a többi említettre is figyel az ember, a lakás tovább megőrizheti tisztaságát.

Takarítógépet kapott a férjétől a születésnapjára: zseniális dolgot művelt vele

Ahová a vízsugár elért, onnan eltűnt a kosz, így világosabb színű lett a beton, mint a többi területen, és látványos virágok, madarak rajzolódtak ki a megszáradt járdán. Nézd meg képeken a lelkes hölgy műveit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük