Így tisztítsd az elektromos tűzhely sütőlapját: egyszerű házi szerekkel lesz a legfényesebb
Nem kell durva vegyszereket használni azért, hogy az elektromos tűzhely tökéletesen tiszta legyen.

tuzhely-tisztitas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elektromos tűzhely egyenletesebben melegít, és biztos, hogy nem kell tartani mellette gázszivárgástól. Ugyanakkor a sima, látványos főzőfelület sokkal könnyebben is sérül, mint a hagyományos gáztűzhelyeké, ezért egyáltalán nem mindegy, mivel takarítja az ember.

A tűzhelyek használat közben könnyen koszolódnak - kiforrhat a tej, az olaj ragacsos szennyeződéseket hagyhat rajta, étel hullhat rá. Minél makacsabb a folt, annál nehezebb elbánni vele. Persze a vegyszeres tisztító is működik, de ha inkább természetes megoldást választanál, arra is van tippünk.

Így tisztítsd az elektromos tűzhelyet biztonságosan

Ha nem túl piszkos az üveglap, akkor mosogatószerrel és szivaccsal áttörölve is szép tiszta lesz, ha azonban makacsabbak a foltok, tűzhelytisztítóra lehet szükség. Ezt érdemes beszerezni, mert a legkönnyebben úgy tudsz sérülést okozni egy elektromos tűzhelynek, ha túl erős súrolószert alkalmazol rajta.

tuzhely-tisztitas-2

Ha természetes szerrel tisztítanál, akkor a legjobb az ecet, a citromlé és a szódabikarbóna keveréke. Az ecet és a citromlé feloldja az olajos foltokat, valamint fertőtlenít, a szódabikarbóna pedig finoman súrol. Ez a szer tökéletes a kerámia-, üveg- és rozsdamentesacél felületeken.

Ha a szódabikarbónás-ecetes megoldás nem kivitelezhető, vagy nem hiszel benne, egy másik recept is jól működik: keverj össze kukoricakeményítőt a súrolás kedvéért, citromlevet a fertőtlenítéshez, és adj hozzá mosogatószert is a zsíroldáshoz, ebből készíts sűrű masszát. A keveréket vidd fel a tűzhely felszínére.

Mindkét módszer esetében igaz, hogy a makacs szennyeződésen legalább tíz percig, de akár fél óráig is fenn kell hagyni a masszát, mielőtt lemosnád, hogy legyen ideje hatni. Azután enyhén nedves mikroszálas törlőkendővel mosd le a felületet - a hagyományos dörzsszivacsot érdemes elfelejteni, ez ugyanis károsíthatja a tűzhely felszínét. A főzőlapot alaposan töröld le, mikroszálas kendővel szárítsd fel a vizet, és már folytathatod is a főzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Olajfolt eltávolítása

Az olajfoltok eltávolítására számos más hatékony módszer is létezik a konyhában. Mutatjuk, milyen házi szereket hogyan lehet alkalmazni az olajos szennyeződésekre, ha nincsen kéznél bolti tisztítószer.

 A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük