Háromszög elrendezés: miért ezt ajánlják a konyhába a szakemberek?

Sokkal gördülékenyebben zajlanak a konyhai munkálatok, hogyha minden kéznél van. Ez a háromszög elrendezés alapelve.

Konyha háromszög elrendezése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó ki-beöltözésről, régi konyhai bútor felújításáról vagy egy vadiúj beépítéséről, egyáltalán nem mindegy, milyen a konyha elrendezése. A háromszög alapelv mankóként szolgálhat, így minden szükséges berendezés illeszkedni fog a térhez és az igényekhez.

Az sem mindegy, mekkora a konyha területe, és a bútorok milyen távolságban helyezkednek el egymástól. Ha túl messze, az rengeteg extra időt emészt fel, ha túl közel, kényelmetlenné válik ott dolgozni. 

A konyha háromszög elrendezése

A háromszög három csúcsában a fő konyhai bútorok helyezkednek el, mint a hűtőszekrény, tűzhely és mosogató. Az ideális elrendezése, ha minimum 120 centiméter, maximum 270 centiméter van a tárgyak között. Így harmonikus a mozgás, és van elegendő tér a konyhában.

Különböző elrendezésű konyhákkal lehet találkozni, de szinte mindegyiket be lehet a háromszög elvnek megfelelően rendezni.

Az egysoros konyha természetesen ilyen tekintetben a legnehezebb dió, mivel csak egy vonalban lehet közlekedni a különböző használati felületek között. Hogyha ezt a vonalat szeretnéd megtörni, érdemes lehet egy konyhaszigetet építtetni középre, esetleg egy asztalt odaállítani vagy a falra szerelni, hogy máshol is legyen munkafelületed. Figyelni kell a 120 centiméter mozgástér szabályára, különben csak beszorítod magadat! Viszont kisebb lakások esetében ez a legpraktikusabb elrendezés, mivel csak egy falfelületet foglalnak el a konyhabútorok.

A többi típusú konyhánál, az L-alakú, G-alakú, kétsoros, U-konyhánál és szigetkonyhánál jól látszik, hogy a használati gépeket és munkafelületeket el lehet rendezni háromszög alakban. Többek között úgy is, hogy előtted van a mosogatógép vagy mosogató, mögötted a gáztűzhely, és tőled balra vagy jobbra pedig a hűtő. Ezzel egy háromszöget lehet rajzolni köréd, amitől sokkal gyorsabban tudsz végezni a konyha munkálatokkal. Gondolj bele, egyet fordulsz, és ott vagy a mosogatónál, még egyet fordulsz, már a hűtőnél vagy, és a harmadik fordulatnál pedig visszaérsz a gáztűzhelyhez. Zseniális.

Nem véletlen, hogy az éttermek konyhájában G-alakú elrendezést választanak, mivel ott lehet a legkönnyebben megoldani, hogy egyszerre több szakács serénykedjen anélkül, hogy a másik útját kereszteznék. Ugyanilyen szempont alapján a kétsoros konyhaelrendezés is népszerű a vendéglátósok körében, mivel sok szabad felület van a készételek szervírozására.

A lakberendezők nagy kedvence az U-alakú konyha, ebben a típusban lehet a legtöbb és legváltozatosabb munkaháromszöget kialakítani. Még akár egy ebédlő is belefér anélkül, hogy zavarná a főzési folyamatokat - ha elég nagy a konyha.

A cikk az ajánló után folytatódik

A konyha praktikus berendezése

Nem egy nagy ördöngösség megalkotni az álomkonyhát. Szem előtt kell tartani, ha lehetséges, hogy a közlekedő útvonalon kívül essen a munkatér. Emellett a 120-270 centiméteres szabályt is be kell tartani, hogy kevesebb legyen a munkafolyamatok közötti elvesztett idő. Nem árt olyankor kísérletezni, úgy munkaterületeket kijelölni, amik inkább passzolnak az igényekhez. Ha ezeket szem előtt tartod, a főzés új értelmet nyer.

Konyhák előtte-utána fotókon

A helyiség kinézetére a bútorok állapota, a burkolatok, a falak színe, sőt, a dekoráció is elképesztően hathat. Viszont előfordulhat, hogy nagyobb átalakítás kell az otthonos látvány eléréséhez. A következő konyhákon kisebb-nagyobb átalakításokat végeztek, a végeredmény pedig egyszerűen csodás lett.

Lehangoló lyukakból álomszép konyhák: előtte-utána képeken a csodás változás

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük