Ilyen a tökéletes álomkonyha, amire mindenki vágyik: a kicsi is lehet nagyszerű

Letisztult, rusztikus vagy high-tech konyhára vágysz? Vagy épp a legapróbb helyből szeretnéd kihozni a lehető legtöbbet? A beépíthető gépekkel minden esetben könnyű dolgod lesz.

Beépíthető gépek a konyhába
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Candy Hoover támogatta.

Ősidők óta minden otthon központi részét jelenti a tűz és a házi tűzhely, vagyis a mai konyha, ahol korántsem csak étel készül, de szíve és lelke a háznak, lakásnak, a családi élet centruma. Legyen szó vasárnapi ebédről, napfényes szombat reggeli kávéról vagy épp a nap zárásaként egy közös borozásról és hosszú beszélgetésekről.

Ahhoz, hogy mindez valóban így legyen, a konyha megőrizze szimbolikus, misztikus jelentőségét, és ne váljon sokkal inkább a napi robot és a kötelező háztartási teendők szinonimájává, ma már számtalan praktikus és kényelmi funkció hozzájárul. Többek közt a legmodernebb háztartási gépek garmadája, melyek sok esetben a munka tetemes részét elvégzik helyettünk.

Az igazán otthonos konyha azonban nemcsak praktikus és kényelmes, de esztétikus is, mely egyúttal kifejezi tulajdonosa egyéni ízlését, legyen akár a high tech és a modern formavilág, akár a vidéki báj vagy épp a retró szerelmese. Mindennek megvalósulását nagyban megkönnyítik a beépíthető konyhai berendezések, melyek szervesen illeszkednek a helyiség harmóniájába, ugyanakkor a termékek széles kínálata révén önmagukban is sokat hozzáadhatnak az egyes stílusjegyek megvalósulásához.

Mire figyelj a beépített berendezéseknél?

Az olyan általános szabályok mellett, minthogy a mosogató és a tűzhely ne kerüljön az ablak alá, vagy épp a sütő és a hűtőszekrény egymáshoz túl közel, a beépített berendezéseknél más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Először is, ne a bútorokhoz akard alakítani a konyhát, a beépíthető berendezések esetében ugyanis ez fordítva is abszolút lehetséges, sőt, épp ez a lényegük. Fontos azonban, hogy megvásárlásuk előtt alaposan átbeszéld és egyeztesd a konyhabútort beépítő szakemberrel, milyen és mekkora készülékek illenek a bútorokhoz.

Fontos a konyhai berendezéseket a főzési, étkezési szokásokhoz igazítani, lényeges, hogy minden praktikus és kényelmes legyen, valamint kézre álljon - még az is számíthat, valaki jobb- vagy balkezes-e. A berendezések legyenek egymástól kényelmes távolságra, illetve magasságban. Beépíthető bútorok esetében nemcsak horizontálisan, de vertikálisan is lehetőségek széles tárháza áll előtted, egyáltalán nem kell például hajolgatni a sütőhöz, ha magasabbra építteted be, ami egyúttal modernebb hangulatot is teremt az enteriőrnek.

Lehetőleg ne legyen szorosan egymás mellett a tűzhely és a mosogató - érintésvédelmi okokból -, illetve a hűtőszekrény, a tűzhely, a sütő és a mosogatógép, utóbbit azonban érdemes a mosogatótálca közelében elhelyezni.

A páraelszívó jó, ha a tűzhely fölött körülbelül 60-70 centi magasságba kerül, de mindig illeszkedjen a főzőlap méretéhez. Fontos tisztában lenni a típus megválasztásakor a kivezetés lehetőségeivel is, külső kivezetéses páraelszívó esetén továbbá alapvető a levegő-utánpótlás biztosítása, nyílt égésterű kéménybe kötött fűtőberendezéssel egy légtérben nem szabad ezt az opciót választani.

Mindenképp fontos a konyhai berendezéseket a család méretéhez, nem utolsósorban pedig a konyha alapterületéhez igazítani. Szerencsére kaphatóak kifejezetten szűkre tervezett, direkt kis konyhákba szánt készülékek is, melyek praktikusak, mégsem uralják a teret. Az egyéni igények is mindenképp mérvadóak, elég csak a főzőlapok típusait nézni: a gáz főzőlapok például olcsók, de kevésbé költséghatékonyak, az elektromosak biztonságosabbak, könnyebbek tisztíthatók, áramszünet esetén viszont nem működnek, míg az indukciós főzőlapokon gyorsan készül el az étel, és gyermekek mellett is biztonságosabbak.

A beépített konyhák alapos tervezés mellett hihetetlenül praktikusak, ahhoz azonban, hogy esztétikusak és harmonikusak is legyenek, érdemes olyan berendezéseket választani, melyek amúgy is illeszkednek az adott konyha stílusához.

Egy kicsi konyha is lehet nagyszerű

Míg egy igazán tágas konyhában a beépíthető gépek méretének nem szab korlátokat a tér, sőt, akár konyhaszigetet is létre lehet hozni, melybe szintén be lehet építeni készülékeket, és a fagyasztótól a nagyobb hűtőn, a dupla sütőn és a borhűtőn át számos berendezés elfér - akár még egy mosó- és szárítógép is -, addig egy kicsi helyiségben a tervezés legalapvetőbb problémáját jelenti a helyhiány.

Bizonyos berendezéseket mindenképp el kell helyezni, senki nem akarja azonban, hogy a konyhába moccanni se lehessen, szűknek és zsúfoltnak tűnjön, emellett az egyes készülékek eluralják a teret. Szerencsére igen széles a választási lehetőségek köre, ami a kis helyre szánt, szűkebb, kisebb kivitelezésű vagy praktikusan kombinált termékeket illeti.

A szűk kivitelezésű mosogatógép és a kettő az egyben berendezés tökéletes egy apró konyhába.
A szűk kivitelezésű mosogatógép és a kettő az egyben berendezés tökéletes egy apró konyhába.

Szűk kivitelezésű mosogatógépre például kiváló példa a Candy A+ energiaosztályú, CDI 1L949 készüléke, melynek szélessége ugyan 45 centi, de 9 terítéket is el lehet mosogatni vele. Sütőkből és főzőlapokból szintén léteznek szűkebb termékeik, a dominó főzőlapok pedig eleve helyet spórolnak azzal, hogy két főzőzóna található rajtuk. Ami igazán praktikus azonban kis konyhába, azok a Duo, illetve Trio termékeik, melyek egymás fölé beépített sütőt és mosogatógépet, valamint sütőt, mosogatógépet és főzőlapot foglalnak magukba. Természetesen szagelszívóból is létezik kicsi és praktikus méret, a Candy honlapján méret szerint is lehet válogatni az egyes termékek közül. Alapvető, hogy hűtőszekrényből is léteznek apró és energiatakarékos verzióik, a CKTOS 604WH A++ energiaosztályú hűtő például kicsi és praktikus egyszerre.

A high-tech és a modern stílus rajongóinak

A digitális világ számtalan új lehetőséget jelent a lakberendezés terén is, elég csak az okos otthonokra gondolni. Ez alól természetesen a konyha sem lehet kivétel, már léteznek olyan, elérhető termékek, melyek a felhasználóval akár a távolból kommunikálva könnyítik meg a mindennapi életet.

A high tech, a legmodernebb lakberendezés és a luxus érzetét kelti többek közt a Candy Watch&-Touch sütője is, mely 10 funkcióval bír, ajtaja teljes egészében érintőkijelzős, emellett integrált, nagy felbontású belső kamerával lett ellátva, melyet akár telefonról is lehet figyelni a wifi-kapcsolatnak köszönhetően, így anélkül lehet nyomon követni a sütési folyamatot, hogy nyitogatni kellene a sütőajtót. Emellett pedig a kijelzőjén akár az interneten is böngészhetünk.

A sütőnek méltó társa a CFIB636DV WIFI indukciós főzőlap, mely szintén wifivel rendelkezik. A high-tech konyha tökéletes kiegészítője továbbá a Candy CDI 3DS52D nevű, A+++ energiaosztályú mosogatógépe digitális kijelzővel, a CVMI970LX szagelszívó, illetve egy No Frost funkciós, CMGN 6184S hűtő, digitális vezérléssel. Egy igazán modern konyhából mindemellett a borhűtő sem hiányozhat, mely többféle méretben és kapacitással választható.

Egyszerű, letisztult: a minimál stílusú konyha

A minimál stílus kedvelői főként az egyszerűségre, letisztultságra és a praktikumra törekszenek, egy átlátható, légies, tágas hatású konyhára, ahol az egyes készülékek minden feltűnés nélkül szinte beleolvadnak a berendezésbe. Ebben már az is sokat segít, ha a különféle készülékek kivitele is azonos stílust képvisel, vagy épp hasonló színvilághoz tartozik.

minimal

Gyönyörű, minimál, de profi stílusú konyhát lehet kialakítani például egy Candy CKBBS174FT, elegáns, karcsú hűtővel, egy FCPS815XL sütővel, illetve egy egyszerű, fehér, mégis mutatós, CVMA70W típusú páraelszívóval. A mosogatógépek közül pedig számtalan beépíthető típus létezik különféle méretben, melyek burkolatát a konyha többi részéhez lehet illeszteni. A minimál, letisztult stílushoz a modern, elektromos és indukciós főzőlapok, illetve a gázalapok egyaránt jól passzolhatnak.

Egy csipet különlegesség: retró és rusztikus konyha

Míg a minimál stílust a letisztultság és az egyszerű harmónia jellemzi, egy igazi retró konyhában a forma- és színvilág is karakánabb, megjelennek a merészebb kivitelezések, a régmúlt évtizedeket idéző darabok, illetve a vagányabb színek, legyen szó pirosról vagy épp narancssárgáról.

Egy vidámabb konyhába tökéletes választás különleges formája miatt a Candy CKRTOS 544WH hűtője vagy épp a pirosban pompázó CVRDS 6174RH hűtőszekrény, illetve a szintén színes, EGO-G25DCO nevű, lekerekített kis grilles mikrosütő.

Ha valaki az erőteljes színeket kevésbé, de a régimódi stílust annál jobban kedveli, kiváló választás lehet a kifinomult kialakítású, antik fehér színű MIC20GDFBA mikrosütő. A CCC 60BA típusú szagelszívó szintén illik ehhez a stílushoz, melyet tökéletesen kiegészít egy hagyományos, gázzal működő, rácsos tűzhelylap: ebből is kapni különleges darabot, a CHW6BR4WGTWA típust például rézszínű gombokkal gyártják.

rusztikus

A sütők közül tökéletes társa lehet a szintén antik fehér színű, FCR 824 BA nevű modell, melyet szintén rézszínek egészítenek ki. Utóbbiak nemcsak egy retró konyhába, de régies hatásuk és lágy színeik miatt - ellentétben a vibráló árnyalatú berendezésekkel - egy, a ma igen népszerű rusztikus stílust képviselő konyhában is tökéletesen megállják a helyüket.

Sokkal több hely lesz a konyhában: 10 apró trükk, amivel hatalmas teret nyerhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images, Candy Csoport.

Ezt is szeretjük