Milyen sűrűn kell ágyneműt cserélni? 10 eset, amikor még gyakrabban szükséges

Az ágynemű olyasmikkel szennyeződik, amikre sokan nem gondolnak: fontos a kellő sűrűségű csere.

ágynemu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ember nem üríti kellő gyakorisággal a szemetesvödröt, az megtelik, és kellemetlen szagúvá válik. Ha folyton elnapolja a mosást, előbb-utóbb nem lesz mit felvennie. Ha viszont az ágyneműcserét odázza el, azt nem kíséri szembetűnő, azonnali megoldásért kiáltó kellemetlenség.

Ez lehet az oka annak, hogy sokan túl sokáig használják ugyanazt a huzatot, és nem váltják olyan sűrűn, mint ahogyan indokolt lenne.

Milyen gyakran kell ágyneműt cserélni?

Dr. Michael Schmidt, a Kaliforniai Orvosi Egyetem mikrobiológus és immunológus professzora szerint legalább hetente szükséges az ágyneműcsere, ám vannak olyan esetek, amelyek indokolttá teszik a még gyakoribb, minimum heti kétszeri cserét. 

Lényeges szempont, hogy az ember zuhanyozik-e lefekvés előtt, vagy inkább reggelre szokta halasztani a műveletet. Aki tisztálkodás nélkül fekszik le, annak sokkal nagyobb mértékben szennyeződik az ágyneműje, tekintettel a napi verejtékre, akár az elhalt hámsejtekre és a közlekedés során összeszedett szennyeződésekre. Ha valaki hajlamos az izzadásra, akkor is fontos heti több alkalommal ágyneműt cserélnie, ha lefekvés előtt szokott zuhanyozni. A szexuális együttlétekből származó nedvekről sem szabad elfeledkezni, melyek szintén szennyezik a huzatot.

Az is mérvadó, hogy valaki pizsamában vagy meztelenül alszik-e. Utóbbi esetben ugyanis sokkal több elhalt hámsejt, verejték, sőt akár mikroszkopikus mennyiségű fekália is kerülhet a huzatra. A nyugodt alvók egyébként valamivel kisebb mértékben szennyezik az ágyneműjüket, mint akik sokat forgolódnak. Ha valaki együtt alszik egy kisállattal, a szőr, nyál és egyéb szennyeződések miatt az is indokolja a heti egynél gyakoribb cserét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aki szívesen falatozik az ágyban, szintén heti többször cserélje a huzatot, mert az észrevétlenül is morzsákkal, zsírral, olajjal és ételdarabkákkal szennyeződhet. Olajos nyomok a különféle kozmetikumokból, testápolókból is származhatnak. Aki lefekvés előtt szokta ezeket használni, hetente egynél több alkalommal érdemes ágyneműt cserélnie.

Ha valaki beteg, a kórokozók miatt szükséges a gyakoribb ágyneműcsere. Tekintettel a poratkákra, asztma vagy porallergia esetén is az: a parányi lények előszeretettel éldegélnek az ágyban, táplálékuk, a hámsejtek fő lelőhelyén. A napi 30-40 ezer távozó emberi hámsejt jelentős része a huzaton landol.

Pollenallergia esetén is heti több ágyneműcsere szükséges, ugyanis a levegőből és az ember hajáról a párnára kerülő pollenek akadályozhatják a nyugodt alvást, köhögést, tüsszögést, szemviszketést válthatnak ki.

Mi lesz, ha valaki ritkán cserél ágyneműt?

Ha a huzat egy hétnél tovább fent marad, az ember szennyeződések tengerében fog aludni: használhatónak vélt ágyneműjén hámsejtektől az olajos nyomokig, állatszőrtől a testnedvekig, kórokozóktól a pollenekig, számos szennyeződés halmozódik fel, ami fokozhatja az allergiás, illetve asztmás tüneteket, és hatására kiújulhat az ekcéma is. Az ágyneműhúzást tehát az egészség védelmében sem szabad elhanyagolni.

A megfelelő gyakorisággal váltott ágynemű az alvás minőségére is pozitívan hat: a National Sleep Foundation felmérése szerint a tiszta és friss illatú huzatban könnyebb az alvásra hangolódni és elszenderedni is.

Különleges, függesztett ágyak

Egyre népszerűbbek a hagyományos és a függőágyak szerelemgyerekeinek számító függesztett ágyak, mutatunk is néhány gyönyörű példát!

Ezt is szeretjük