Milyen sűrűn kell ágyneműt cserélni? 10 eset, amikor még gyakrabban szükséges
Az ágynemű olyasmikkel szennyeződik, amikre sokan nem gondolnak: fontos a kellő sűrűségű csere.

ágynemu
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ember nem üríti kellő gyakorisággal a szemetesvödröt, az megtelik, és kellemetlen szagúvá válik. Ha folyton elnapolja a mosást, előbb-utóbb nem lesz mit felvennie. Ha viszont az ágyneműcserét odázza el, azt nem kíséri szembetűnő, azonnali megoldásért kiáltó kellemetlenség.

Ez lehet az oka annak, hogy sokan túl sokáig használják ugyanazt a huzatot, és nem váltják olyan sűrűn, mint ahogyan indokolt lenne.

Milyen gyakran kell ágyneműt cserélni?

Dr. Michael Schmidt, a Kaliforniai Orvosi Egyetem mikrobiológus és immunológus professzora szerint legalább hetente szükséges az ágyneműcsere, ám vannak olyan esetek, amelyek indokolttá teszik a még gyakoribb, minimum heti kétszeri cserét. 

Lényeges szempont, hogy az ember zuhanyozik-e lefekvés előtt, vagy inkább reggelre szokta halasztani a műveletet. Aki tisztálkodás nélkül fekszik le, annak sokkal nagyobb mértékben szennyeződik az ágyneműje, tekintettel a napi verejtékre, akár az elhalt hámsejtekre és a közlekedés során összeszedett szennyeződésekre. Ha valaki hajlamos az izzadásra, akkor is fontos heti több alkalommal ágyneműt cserélnie, ha lefekvés előtt szokott zuhanyozni. A szexuális együttlétekből származó nedvekről sem szabad elfeledkezni, melyek szintén szennyezik a huzatot.

Az is mérvadó, hogy valaki pizsamában vagy meztelenül alszik-e. Utóbbi esetben ugyanis sokkal több elhalt hámsejt, verejték, sőt akár mikroszkopikus mennyiségű fekália is kerülhet a huzatra. A nyugodt alvók egyébként valamivel kisebb mértékben szennyezik az ágyneműjüket, mint akik sokat forgolódnak. Ha valaki együtt alszik egy kisállattal, a szőr, nyál és egyéb szennyeződések miatt az is indokolja a heti egynél gyakoribb cserét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Aki szívesen falatozik az ágyban, szintén heti többször cserélje a huzatot, mert az észrevétlenül is morzsákkal, zsírral, olajjal és ételdarabkákkal szennyeződhet. Olajos nyomok a különféle kozmetikumokból, testápolókból is származhatnak. Aki lefekvés előtt szokta ezeket használni, hetente egynél több alkalommal érdemes ágyneműt cserélnie.

Ha valaki beteg, a kórokozók miatt szükséges a gyakoribb ágyneműcsere. Tekintettel a poratkákra, asztma vagy porallergia esetén is az: a parányi lények előszeretettel éldegélnek az ágyban, táplálékuk, a hámsejtek fő lelőhelyén. A napi 30-40 ezer távozó emberi hámsejt jelentős része a huzaton landol.

Pollenallergia esetén is heti több ágyneműcsere szükséges, ugyanis a levegőből és az ember hajáról a párnára kerülő pollenek akadályozhatják a nyugodt alvást, köhögést, tüsszögést, szemviszketést válthatnak ki.

Mi lesz, ha valaki ritkán cserél ágyneműt?

Ha a huzat egy hétnél tovább fent marad, az ember szennyeződések tengerében fog aludni: használhatónak vélt ágyneműjén hámsejtektől az olajos nyomokig, állatszőrtől a testnedvekig, kórokozóktól a pollenekig, számos szennyeződés halmozódik fel, ami fokozhatja az allergiás, illetve asztmás tüneteket, és hatására kiújulhat az ekcéma is. Az ágyneműhúzást tehát az egészség védelmében sem szabad elhanyagolni.

A megfelelő gyakorisággal váltott ágynemű az alvás minőségére is pozitívan hat: a National Sleep Foundation felmérése szerint a tiszta és friss illatú huzatban könnyebb az alvásra hangolódni és elszenderedni is.

Különleges, függesztett ágyak

Egyre népszerűbbek a hagyományos és a függőágyak szerelemgyerekeinek számító függesztett ágyak, mutatunk is néhány gyönyörű példát!

Ezt is szeretjük