6 pont a lakásban, ahol hemzsegnek a kórokozók: észrevétlenül megbetegíthetnek

A lakásban sincs biztonságban az ember: számos ponton összegyűlnek a kórokozók.

Kórokozók otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az ember azt gondolná, hogy saját otthonában, a négy fal között nem érheti utol betegség, sajnos éppen ellenkezőleg: a lakásban több olyan pont is van, ahol felszaporodhatnak a kórokozók.

Ezeket nemcsak a rutintakarításkor kell megtisztítani, hanem mindennaposan is fontos külön figyelmet fordítani rájuk, és a megfelelő megoldással, megbízható szerrel gondosan fertőtleníteni a különböző felületeket. Csak ez segíthet abban, hogy az ember saját magát és családját is megvédje azoktól a fertőzésektől, melyeket a szabad szemmel nem látható, észrevétlenül is hemzsegő baktérium-, illetve vírustelepek okozhatnak.

6 pont a lakásban, ahol rengeteg a kórokozó

Egy 2016-os kutatás során, melyet a Charles River Laboratories végzett, 340 különböző baktériumot találtak harmincféle, otthon előforduló tárgyon, így szalmonellát, e-colit és staphylococcust is. A Society for General Microbiology szerint egyes kórokozók akár 20 percenként osztódhatnak, amennyiben megfelelőek számukra a fizikai körülmények. A következőkben sorra veszünk hat olyan pontot a lakásban, ahol hemzseghetnek a kórokozók, és ahol fontos a gyakoribb fertőtlenítés.

A konyha területe

A National Sanitational Foundation (NFS) szerint a konyhára különös figyelmet kell fordítani, mivel azokon a területeken, ahol ételt tárol, illetve készít az ember, több kórokozó fordulhat elő, mint a lakás további részén. Különös tekintettel kell lenni a mosogatóra, a készítőpultra, a hűtőszekrényre és a vágódeszkára is. A mosogatószivacson található kórokozókról korábban már mi is írtunk, érdemes a hozzá kapcsolódó higiéniai tanácsokat is figyelembe venni.

A fürdőszoba

Kórokozók jelenléte szempontjából a fürdőszoba a konyhával vetekszik. Ennek egyrészt az az oka, hogy ide tisztálkodni jár az ember, másrészt pedig a nedves felületek és a párás levegő tökéletes terepet biztosítanak számukra. Az NFS szerint a fürdőben nagyobb odafigyelést igényel a mosdó, a zuhany, illetve kád felülete, a WC és annak közvetlen környezete is.

Mivel ugyancsak kórokozók sokasága szaporodik el rajtuk, a törölközőket legalább heti egyszer, a fogkeféket pedig maximum 3 havonta cserélni kell. Fontos, hogy a már kimosott ruha ne maradjon hosszasan a mosógépben: ha már több mint 30 perce leállt a mosás, de a ruha még bent van, akkor szükséges egy újabb mosást elindítani, mert a nedves darabokon már szaporodni kezdtek a gépből származó vagy esetleg a ruhákon maradt kórokozók. Erre az a kellemetlen szag is figyelmeztet, ami a ruhák kiszedésekor megcsapja az embert.

A nappali helyisége

Még a nappaliban is előfordulnak kritikus részek, hiába nem a főzés vagy a tisztálkodás területe. Az NFS szerint ebben a helyiségben is több olyan, gyakran érintett tárgy összpontosul, ami kórokozóforrás. Ilyen például a távirányító, a számítógép billentyűzete, a tablet vagy a mobiltelefon és a szőnyeg is. Bár ez utóbbi meglepő lehet, norvég kutatók szerint akár nyolcszor annyi koszt magába zárhat, mint a saját súlya, és ahol nem takarítják, vagy nem vigyáznak a higiéniára, ott akár az utca járdájánál is piszkosabb lehet.

Kapcsolók, fogókák lakásszerte

Az NFS szerint a szerte a lakásban található kórokozótelepek további kétféle gyülekezőpontjaként említhetők a kapcsolók - például a villanykapcsolók, kávéfőző-kapcsoló, tűzhelygomb - és a fogókák - például a szekrényfogókák, mikróajtó-fogókák, kilincsek. Mivel az ember nagyon sokszor megérinti őket, észrevétlenül rávisz, és le is vesz róla kórokozókat. Közvetítő felületekként ezek is extra figyelmet, gyakori fertőtlenítést igényelnek.

Kedvencek helye

Amennyiben a kutya, macska vagy más állat odabent él, az NFS szerint az ő helye és holmijai négyszer olyan szennyezettek lehetnek, mint a lakás bármely más pontja. Ez különösen akkor lehet igaz, ha például a macska kültéren is mozog, illetve kutya esetén sétáltatást követően a gazdi nem gondoskodik a tappancsok és szőrzet megtisztításáról.

A kedvenc alvókosarát, tányérját, alomját, játékait gyakran és alaposan kell tisztítani. Ha valaki erre nem fordít elég figyelmet, akkor a lakásban élő emberek és a kedvence egészségét is kockáztatja. Jobb mellőzni az erős vegyszereket, egyszerű mosogatószeres, szappanos vizet használni és alaposan öblíteni, hogy a szőrét nyalogató, játékot szájába vevő állat szervezetébe véletlenül se kerülhessen ártó anyag.

A lakásban található kritikus pontok sorát szinte a végtelenségig lehetne szaporítani. Fontos, hogy ne hanyagoljuk a takarítást, gondoskodjunk a gyakran érintett, nedves, élelmiszerrel érintkező felületek fertőtlenítéséről. Azzal is nagyon sokat tehetünk a lakás higiéniájáért, egyúttal a benne élők egészségéért, ha nem lépünk be cipővel a lakásba, de legalábbis azonnal, még a bejáratnál levetjük azt, és hazaérkezés után az első dolgunk az alapos kézmosás. Ezt az alapvető rutint soha, de kiváltképp járványhelyzetben, nem szabad elfeledni.

Hogyan kell zuhanyfüggönyt mosni?

Sokan bele sem gondolnak, de a zuhanyfüggöny is baktériumoktól szennyezett felületnek számít, és mosást igényel. Hogy az anyag sokáig szép maradjon, körültekintően kell eljárni.

Így lesz újra patyolat a besárgult zuhanyfüggöny: ne cseréld le, tisztítsd bátran

A zuhanyfüggöny akkor szép, ha patyolattiszta, de a sárgulás elkerülhetetlen. Így mosd ki egyszerűen.

Elolvasom
Ezt is szeretjük