Leszedi a makacs vízkövet a forralóból, mégis vegyszermentes: 4 ártalmatlan, mégis erős házi szer

A vízkőmentesítéshez nem kellenek erős szerek, természetesebb, barátságosabb megoldást is lehet választani.

GettyImages-640194568
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindennap, akár többször is kattanhat a vízforraló gombja, és kávé, tea vagy épp bébitápszer készítésénél senki nem szeretne úszkáló fehér darabkákat látni a felhasznált vízben.

A forralót ellepő vízkövet - vízből lerakódott sók, valamint kalcium- és magnézium-karbonát - bolti szerekkel is eltávolítható, ám tekintve az eszköz funkcióját, barátságosabb megoldás is létezik.

Otthoni, ártalmatlan forralótisztító praktikák

Mindenki ismeri az ecetes vizes praktikát - fél liter, fele-fele arányban, forralva -, de sorolunk még ezen kívül három ártalmatlan módszert, amit kipróbálhatsz.

A kólát gyakran ajánlják takarításra, ám nemcsak a vécébe öntve hasznosítható, hanem a forraló vízkőtelenítésében is. Önts maximum fél litert a kannába, és hagyd állni egy órát úgy, hogy nem kapcsolod be a gépet. Végül öblítsd ki a kóla nyomait, és végezz 1-2 tiszta vizes forralást.

A citromsavas víz ugyancsak segíthet. Fél liter vízben oldj fel 2-3 evőkanál citromsavat, töltsd fel és kapcsold be a forralót. Ha felforrt, hagyd állni, míg visszahűl, és ismételd meg. Végül öblítsd a kannát a szokásos módon.

Sütőporral szintén lehet próbálkozni. Tölts 2-3 evőkanál sütőporral kevert vizet a forralóba, és kapcsold be: a vízkőnek jó eséllyel nyoma sem lesz. Ne feledd a végén kiöblíteni a kannát.

A kövesedett kanna nemcsak a kedvet veszi el a kávétól, de nehezebben is forral, ezzel többet fogyaszt, tehát kevésbé működik gazdaságosan. A kannát legalább háromhavonta egyszer érdemes vízkőteleníteni.

Mire jó az olívaolaj?

Nemcsak salátához: számos otthoni felhasználása is létezik. Praktikus ötletek következnek.

Ezt is szeretjük