Így lesz újra patyolat a besárgult zuhanyfüggöny: ne cseréld le, tisztítsd bátran
A zuhanyfüggöny akkor szép, ha patyolattiszta, de a sárgulás elkerülhetetlen. Így mosd ki egyszerűen.

GettyImages-1140459035
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak praktikus, de meghatározó stíluselem is a fürdőben a zuhanyfüggöny, hiszen színe, mintája nagyban hozzájárul a helyiség hangulatához.

Ám bármilyen tetszetős darabot is vásárol az ember, a textil előbb-utóbb óhatatlanul bepiszkolódik, és tönkreteszi a kellemes tisztálkodás élményét. Bár ezek a kiegészítők nem drágák, kár lenne kidobnod a megcsúnyult zuhanyfüggönyt. A gyakori tévhittel ellentétben ugyanis ezeket bátran ki lehet mosni, akár kézzel, lavórban, vagy ha a címke is úgy írja, akkor géppel, kímélő programon is.

Hogyan kell kimosni a zuhanyfüggönyt?

Mivel nap mint nap vizes lesz, a zuhanyfüggöny melegágya a baktériumoknak. Anyaga részint ettől sárgul meg, de a vízkő és a fürdés során ráfröccsenő tusfürdő, sampon és szappan is felelősek az elszíneződésért.

Mielőtt a karnisról lehúzott függönyt kimosnád, egyenként szedegesd le róla az összes karikát.

Amennyiben a zuhanyfüggöny a címkéje alapján mosógépben mosható, helyezd a gépbe, és a címkén feltüntetett hőfokon, lehetőleg kímélő programon egy kupaknyi, tehát teljes adagnak megfelelő mosószerrel mosd ki. Ha szereted a gazdaságos házi praktikákat, akkor mosószódával is végezheted a tisztítást: oldj fel két evőkanállal 1,2-1,8 deciliter meleg vízben, és ezt öntsd a gép adagolójába. Előzőleg végezz színpróbát az anyag egy alig látható pontján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a zuhanyfüggöny a címke szerint nem mosható mosógépben, akkor mosószerrel vagy az említett mosószódás keverékkel lavórban is kimoshatod. Érdemes gumikesztyűt húznod. Ha a sárgult rész nem adja meg magát egykönnyen, akkor egy puha kefe segítségével dörzsöld át.

Öblítőt, vagy helyette ecetet is használhatsz. Utóbbinak gyorsan elillan a szaga, de ha szeretnél, akkor pár csepp illóolajat is csepegtethetsz hozzá a jobb illat reményében.

Amikor elkészültél, a zuhanyfüggönyt teljes hosszában terítsd a ruhaszárítóra, vagy akaszd vissza még nedvesen, és jól simítsd el, hogy egyenletesen száradhasson.

Tapéta a fürdőben

Furcsa ötletnek tűnik? Pedig remekül néz ki: nézd, milyen szépen öltöztetik a gyönyörű minták a fürdőszobák falát.

Ezt is szeretjük