Nem kell sokat csutakolni, csak tedd a vízbe, és várj: a WC vízkőgyűrűje így egykettőre eltűnik
Néhány praktikával könnyen és gyorsan eltüntetheted a ronda, makacs vízkőcsíkot.

GettyImages-557995297
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Barna, fekete, sárga, vörös: többféle is lehet a WC lefolyójának vízvonalában megjelenő gyűrű, melyet vízkőlerakodás okoz. A körkörös csík nem feltétlenül azért jelenik meg, mert a toalett piszkos, hanem egy egyszerű kémiai kölcsönhatás következtében.

A lefolyóban huzamosabb ideig áll a víz, és a benne lévő ásványok a vízfelszínen oxigénnel találkoznak. Ezért a gyűrű forma is, mivel a felszín alatt már nem éri levegő a vizet. Minél keményebb a víz az adott lakóterületen, annál gyakrabban fordul elő a lerakódás megjelenése.

Hogyan lehet könnyebben eltüntetni a WC vízkőgyűrűjét?

A vízkőgyűrűt nem kis munka lecsutakolni, és bizony sok vegyszert is igényel a maradéktalan eltávolítás. Ha szeretnéd megkímélni magad a vesződségtől és elkerülni az agresszív tisztítószereket, akkor jó ötlet lehet kipróbálni néhány házi praktikát. A következő, ártalmatlan megoldások sokaknak beváltak, érdemes adnod nekik egy-egy sanszot: a megoldások szinte egyedül dolgoznak, felmarják a lerakódást, alkalmazásuk után csak egy átkefézés és öblítés szükséges.

Tisztítsd meg műfogsortisztító tablettával

A vízkőcsík-eltávolítás rendkívül egyszerű módja, ha egyszerűen bedobsz egy műfogsortisztító tablettát a toalett lefolyójába, és vársz. A feloldódó tabletta tisztító összetevői és pezsgése együttes erővel távolítja el a sárga lerakódást.

Citromlé és bórax

A porállagú bóraxot és a folyékony citromlevet keverd össze olyan arányban, hogy végül egy masszát kapj. Kend be vele a vízkőgyűrűt, és várj: amikor pár óra múlva visszatérsz, azt fogod látni, hogy megadta magát a lerakódás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A kólás trükk sokaknak segít

A kólát általában frissítőként issza az ember, és nem a WC-be önti, de sokan esküsznek az üdítő tisztítóerejére. Ortofoszforsav-, citromsav- és szénsavtartalma miatt az ital egykettőre felmarja a vízkövet, így nem lesz szükség fáradságos csutakolásra.

Ezek az eszközök is beválhatnak

A vízkőcsíkot előre oldó megoldásokon túl érdemes kipróbálni azokat az eszközöket is, melyekkel ugyancsak egyszerűen, mindössze pár törlőmozdulattal letisztítható a felületről a vízkőcsík.

Próbáld ki a varázsszivacsot

A jól ismert varázsszivacs, melyről mi is írtunk korábban, a faltisztítás nagymestere, de a toalettet is makulátlanná teheti. Húzz egy gumikesztyűt, mártsd a vízbe a szivacsot, míg átázik, és alkalmazd az érintett sávban, a WC vízkőgyűrűjén: a csík egykettőre, pár simítással eltűnhet. Ilyen fehér színű, speciális, csodaszivacsként vagy falradírként is ismeretes szivacsot a drogériákban, pár száz forintért vásárolhatsz.

Habkővel is próbálkozhatsz

A habkő alapállapotában kemény, a felszíni sérüléseket, karcolásokat elkerülendő ne így használd! Tedd egy edény vízbe pár órára, míg az fel nem puhul. Ezután, gumikesztyűt viselve a hagyományos, iskolai radírhoz hasonló módon menj végig a csíkon a felpuhult eszközzel.

Ráadástipp: fém mosogatódörzsi kefe helyett

A nagyon makacs lerakódást a mosogatóeszközként ismeretes, fémszálból készült dörzsiszivaccsal súrold.  Alkalmazd valamelyik fenti praktikát, a tablettát, a bórax-pasztát vagy a kólát, és egyszerű kefe helyett használj fémdörzsit a csík eltávolításához, azután dobd ki azt.

Készíts fordított WC-illatosítót házilag

A házi illatosító spray fordítva működik: készítsd el egyszerűen, a következő cikkben részletezett egyszerű recept alapján.

Ezt is szeretjük