Milyen gyakran kell takarítani? A mikrobiológus összegezte a legfontosabb tudnivalókat

Mivel a kórokozók elszaporodnak, nem szabad sokáig halogatni a takarítást.

GettyImages-84231145

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy otthonát időről időre ki kell takarítania, ám abban nem mindenkinek egyezik a véleménye, hogy erre milyen gyakran van szükség. Egyesek naponta, mások néhány naponta, esetleg hetente végzik el.

Szerencsére szükségtelen ebben a kérdésben laikusként igazságot tenni. Ezt megtették helyettünk azok, akik tudományos ismereteik alapján támasztják alá a szerintük szükséges gyakoriságot: Jason Tetro, a Guelph Egyetem mikrobiológusa és Becky Rapinchuk takarítási szakértő, a Simply Clean című könyv szerzője összegezte, mit milyen sűrűn kell megcsinálni a háztartásban.

Milyen gyakran kell takarítani?

Az a helyes, ha a takarítást nem egy kampányszerű, minden teendőt átfogó tevékenységként értelmezzük, hanem napról napra, hétről hétre figyelemmel kísérjük, éppen milyen feladat esedékes, és beiktatjuk a soron következőt. Bizonyos feladatokat napi rendszerességgel, másokat heti egyszer, maximum minden második héten el kell végezni a szakértők szerint.

Mindennapos teendők

Még a sűrű mindennapokba is bele kell férnie egy kicsi takarításnak. A törölközőcsere és a konyhai fertőtlenítés nem várhat egy-két hetet.

A mosogatót, ahogy az egyes konyhai felületeket is, mindennap szükséges lefertőtleníteni, hiszen az étellel, illetve nyers hússal való érintkezés, valamint a nedvesség miatt rengeteg baktérium, például E-coli vagy szalmonella telepedhet meg rajtuk.

A törölközőket Rapinchuk szerint legalább minden másnap cserélni kell, különösen, ha az anyaguk nem tud két használat között rendesen megszáradni. Ez esetben ugyanis baktériumok és gombák szaporodhatnak el szálaik közt, amelyek a kéztörlések során a bőrre kerülnek. A konyharuhákat fokozott figyelemmel kell használni, hiszen főzés közben étellel, akár nyers hússal is találkozhatnak. Amennyiben a textil csak nedves, heti egy csere is elég, de ha van rá esély, hogy az étellel szennyeződött, azonnal le kell cserélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit kell elvégezni egyszer egy héten?

Heti egyszer a fürdőszoba-takarítás, a porszívózás, a mosogatószivacs-fertőtlenítés, illetve a kilincsek áttörlése esedékes.

Tetro szerint a fürdő telis-tele van baktériumokkal, és a mosdókagylóban akár fekália is lehet, ezért ebben a helyiségben minimum heti egyszer takarítani, fertőtleníteni szükséges. A szakértő úgy véli, hogy a kádat elég csak minden második tisztításkor fertőtleníteni, de amennyiben sokan élnek a lakásban, vagy valaki napi egynél többször fürdik, azt is érdemes hetente egyszer eszközölni. A zuhanyfüggönyöket heti egyszer mosni és fertőtleníteni szükséges, és zuhany után kihúzni, gondoskodni róla, hogy mindennap megszáradjon. Ha nem így történik, felületén penészgombák telepednek meg.

A szőnyegben rengeteg kosz, por és allergén telepedhet meg, ezért a rendszeres porszívózás is elengedhetetlen. A mikrobiológus szerint ezt a feladatot ugyancsak legalább heti egyszer esedékes elvégezni, kivéve akkor, ha a lakásban kisállatok is élnek. Ebben az esetben még gyakrabban van rá szükség. A felmosásra minden második alkalommal sort kell keríteni, de a konyhában az ételszennyeződések miatt ennél sűrűbben is érdemes lehet.

A mosogatószivacs elképesztően sok baktériumot rejt magában, ezért két csere között érdemes fertőtlenítő tisztításokat végezni. Tetro szerint ugyanis a mosogatószeres-vizes mosás sajnos önmagában nem elegendő. Vizet kell forralni, és miután levettük a tűzről, beledobni a szivacsot. Két perc után egy fogó segítségével könnyedén kivehető. A csere maximum néhány naponta, legalább egyszer hetente esedékes, de a végső pont az legyen, amikor a szivacs állapota láthatóan leromlott. Aki szeretné óvni a környezetet, az natúr változatot is használhat, például kókusz vagy luffa alapanyagút.

Az ajtókilincsekről sem szabad megfeledkezni a takarítás során. Bár fontos, hogy rendszeresen áttöröljük őket, a mikrobiológus szerint csak bizonyos helyiségekét, a konyháét és a fürdőét kell legalább hetente megtisztítani. Ezek a kilincsek ugyanis a többinél több baktériummal találkozhatnak, és juttathatnak a kezekre.

Ami egy-két hetente elvégzendő

Végül ne feledkezzünk meg az ágyneműcseréről sem. Sokan hajlamosak elodázni, pedig a lepedő és a huzatok rengeteg szennyeződést szednek össze, ami részint a környezetből származik, részint pedig az emberi testről. Rapinchuk szerint ez a feladat legalább hetente, Tetro szerint pedig maximum kéthetente elvégzendő, és az ágyneműt mindig magas hőfokon kell kimosni.

Úton a zöld háztartás felé

Ha szeretnél zöldebb háztartást vezetni, de még nem tudod, hogyan kezdj neki, akkor a következő cikkünk segítségedre lehet.

Ezt is szeretjük