Milyen gyakran kell takarítani? A mikrobiológus összegezte a legfontosabb tudnivalókat
Mivel a kórokozók elszaporodnak, nem szabad sokáig halogatni a takarítást.

GettyImages-84231145
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy otthonát időről időre ki kell takarítania, ám abban nem mindenkinek egyezik a véleménye, hogy erre milyen gyakran van szükség. Egyesek naponta, mások néhány naponta, esetleg hetente végzik el.

Szerencsére szükségtelen ebben a kérdésben laikusként igazságot tenni. Ezt megtették helyettünk azok, akik tudományos ismereteik alapján támasztják alá a szerintük szükséges gyakoriságot: Jason Tetro, a Guelph Egyetem mikrobiológusa és Becky Rapinchuk takarítási szakértő, a Simply Clean című könyv szerzője összegezte, mit milyen sűrűn kell megcsinálni a háztartásban.

Milyen gyakran kell takarítani?

Az a helyes, ha a takarítást nem egy kampányszerű, minden teendőt átfogó tevékenységként értelmezzük, hanem napról napra, hétről hétre figyelemmel kísérjük, éppen milyen feladat esedékes, és beiktatjuk a soron következőt. Bizonyos feladatokat napi rendszerességgel, másokat heti egyszer, maximum minden második héten el kell végezni a szakértők szerint.

Mindennapos teendők

Még a sűrű mindennapokba is bele kell férnie egy kicsi takarításnak. A törölközőcsere és a konyhai fertőtlenítés nem várhat egy-két hetet.

A mosogatót, ahogy az egyes konyhai felületeket is, mindennap szükséges lefertőtleníteni, hiszen az étellel, illetve nyers hússal való érintkezés, valamint a nedvesség miatt rengeteg baktérium, például E-coli vagy szalmonella telepedhet meg rajtuk.

A törölközőket Rapinchuk szerint legalább minden másnap cserélni kell, különösen, ha az anyaguk nem tud két használat között rendesen megszáradni. Ez esetben ugyanis baktériumok és gombák szaporodhatnak el szálaik közt, amelyek a kéztörlések során a bőrre kerülnek. A konyharuhákat fokozott figyelemmel kell használni, hiszen főzés közben étellel, akár nyers hússal is találkozhatnak. Amennyiben a textil csak nedves, heti egy csere is elég, de ha van rá esély, hogy az étellel szennyeződött, azonnal le kell cserélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit kell elvégezni egyszer egy héten?

Heti egyszer a fürdőszoba-takarítás, a porszívózás, a mosogatószivacs-fertőtlenítés, illetve a kilincsek áttörlése esedékes.

Tetro szerint a fürdő telis-tele van baktériumokkal, és a mosdókagylóban akár fekália is lehet, ezért ebben a helyiségben minimum heti egyszer takarítani, fertőtleníteni szükséges. A szakértő úgy véli, hogy a kádat elég csak minden második tisztításkor fertőtleníteni, de amennyiben sokan élnek a lakásban, vagy valaki napi egynél többször fürdik, azt is érdemes hetente egyszer eszközölni. A zuhanyfüggönyöket heti egyszer mosni és fertőtleníteni szükséges, és zuhany után kihúzni, gondoskodni róla, hogy mindennap megszáradjon. Ha nem így történik, felületén penészgombák telepednek meg.

A szőnyegben rengeteg kosz, por és allergén telepedhet meg, ezért a rendszeres porszívózás is elengedhetetlen. A mikrobiológus szerint ezt a feladatot ugyancsak legalább heti egyszer esedékes elvégezni, kivéve akkor, ha a lakásban kisállatok is élnek. Ebben az esetben még gyakrabban van rá szükség. A felmosásra minden második alkalommal sort kell keríteni, de a konyhában az ételszennyeződések miatt ennél sűrűbben is érdemes lehet.

A mosogatószivacs elképesztően sok baktériumot rejt magában, ezért két csere között érdemes fertőtlenítő tisztításokat végezni. Tetro szerint ugyanis a mosogatószeres-vizes mosás sajnos önmagában nem elegendő. Vizet kell forralni, és miután levettük a tűzről, beledobni a szivacsot. Két perc után egy fogó segítségével könnyedén kivehető. A csere maximum néhány naponta, legalább egyszer hetente esedékes, de a végső pont az legyen, amikor a szivacs állapota láthatóan leromlott. Aki szeretné óvni a környezetet, az natúr változatot is használhat, például kókusz vagy luffa alapanyagút.

Az ajtókilincsekről sem szabad megfeledkezni a takarítás során. Bár fontos, hogy rendszeresen áttöröljük őket, a mikrobiológus szerint csak bizonyos helyiségekét, a konyháét és a fürdőét kell legalább hetente megtisztítani. Ezek a kilincsek ugyanis a többinél több baktériummal találkozhatnak, és juttathatnak a kezekre.

Ami egy-két hetente elvégzendő

Végül ne feledkezzünk meg az ágyneműcseréről sem. Sokan hajlamosak elodázni, pedig a lepedő és a huzatok rengeteg szennyeződést szednek össze, ami részint a környezetből származik, részint pedig az emberi testről. Rapinchuk szerint ez a feladat legalább hetente, Tetro szerint pedig maximum kéthetente elvégzendő, és az ágyneműt mindig magas hőfokon kell kimosni.

Úton a zöld háztartás felé

Ha szeretnél zöldebb háztartást vezetni, de még nem tudod, hogyan kezdj neki, akkor a következő cikkünk segítségedre lehet.

Ezt is szeretjük