Zöldebb otthont szeretnél, de nem tudod, hol kezdd el? 20 szuper dolog, ami már a kezdetektől sokat jelent

Ha szeretnél környezetkímélőbb otthonban élni, könnyen tehetsz érte.

GettyImages-1190540451
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Eurostat statisztikája szerint egyetlen európai mintegy 5,2 tonna szemetet hagy maga után évente. Tekintettel arra, hogy Európa lakossága több mint 746 millió fő, magunk elé képzelni is nehéz a keletkező össz-hulladékmennyiséget.

A meghökkentő adat hallatán sokak fejében átfut a gondolat, milyen jó lenne, ha nem szennyeznénk ilyen döbbenetes mértékben a Földet. A legtöbben azonban tehetetlennek érzik magukat, mondván, mit számíthatnak egy ember törekvései a nemtörődöm tömeg ellenében - és egyáltalán: hol kellene elkezdeni, min kellene változtatni egy környezettudatosabb élet érdekében?

Apró, de jelentős változtatások a háztartásban

Ha te is szeretnéd, hogy az otthonod zöldebb legyen, de nem tudod, hogyan indulj el ezen az úton, jó, ha tudod, a háztartásodban eszközölt apró változtatások, néhány egyszerű lépés már a kezdetektől sokat jelent. Nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés segíthet benne, és nem is csupán a tisztítószereid válthatod környezetbarát megoldásokra, de az eldobható eszközöket is ökoverziókra cserélheted.

Ami a takarító- és higiéniai termékeket illeti

Mint mindenki, bizonyára te is számos, a házimunkában használatos kelléket használsz. Ezek zöme sok-sok műanyag felhasználásával készül, ám helyettük választhatsz környezetkímélő változatot is. Ezek közül néhány hagyományos drogériákban is beszerezhető, de szélesebb kínálatot találhatsz az erre specializálódott üzletekben (Budapesten például a Zöldbolt és a Zöldpolc ökoáruház) és webshopokban (például zoldbolt.hu, econeked.hu, zoldpolc.hu).

Hagyományos konyhai törlő helyett szerezz be biológiailag lebomló, például kukoricából készült verziót. Műanyag mosogatószivacsod cseréld papír, kókusz vagy luffa anyagúra, mely nem jelent felesleges plasztikszennyezést a bolygónak. Súrolót kókuszhéjból is árulnak, és fanyelű, kókuszrostból készült mosogatókefék is elérhetők, amelyek kiválthatják a műsörtés, műanyag nyeles változatot. Hasonló elven készülnek a sütés közben használható kenőecsetek, amelyeket ugyancsak fanyéllel, kókuszrost felhasználásával gyártanak. Az is sokat jelent, ha mosható textilszalvétákat vásárolsz az eldobhatóak helyett, hiszen így minden étkezéskor megspórolsz személyenként egy-két papírszalvétát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A személyes higiéniában ugyancsak faraghatsz a hulladékmennyiségen. Ha szoktál nedves törlőkendőt használni, az eddigi helyett, mely jó eséllyel tartalmaz némi műanyagot, keress bambusz vagy pamut alapanyagút. Eldobható vattakorongok helyett alkalmazz mosható textilkorongokat, melyeket 5-7 darabos csomagban, higiénikus ruhatasakban forgalmaznak. Az arcápolásban egy konjacgyökérből készült pamacsnak is hasznát veheted, mely nagyszerű eszköz a bőrtisztításban is. Környezetbarát fültisztító pálcikák ugyancsak léteznek, például bambusz és biopamut alapanyagból.

Nőként az intimtermékek között is találhatsz olyanokat, melyek óvják a környezetet. Ilyen a mosható menstruációs bugyi vagy az intimtölcsér.

Amennyiben anya vagy, akkor kisbabád számára is választhatsz környezetbarát ápolószereket, sőt, iskolás gyermekednek is vásárolhatsz öko papír-írószer-termékeket. Egyes üzletek még ebben a szellemiségben készített játékokat is árulnak.

Vásárolj okosan

Jó, ha a bevásárlás közben keletkező hulladékra is odafigyelsz. Zöldség- és gyümölcsvásárláskor ne a hagyományos nejlonzacskókat használd, hanem többször használható zöldséghálókat. Ha pékárut veszel, tedd mosható vászon kenyérzsákba, és ne műanyag tasakba. A beszerzett árukat pedig a boltban kapható nejlonzacskó helyett saját, mosható bevásárlótáskádban vidd haza. Ugyan számos szatyorra ráírják, hogy biológiailag lebomló anyagból van, jó, ha tudod, ez aligha teljesül, mert a bomláshoz speciális, nem átlagos körülmények szükségesek.

Bevásárláskor törekedj arra is, hogy minél kevesebb palack és műanyag csomagolás kerüljön a kosaradba. Az ásványvizes üvegeket egy életre elfelejtheted: ha a szénsavas víz szerelmese vagy, inkább szerezz be egy szódásszifont. Segítségével sima csapvíz és patron segítségével nagyszerű szódát készíthetsz otthon.

A tisztító- és tisztálkodószerek, valamint élelmiszerek flakonjainak és csomagolóanyagainak számát is csökkentheted, ha csomagolásmentes üzletben szerzed be ezeket. Budapesten ilyen boltok például a Ligeti bolt, a Boldog Föld vagy a Gramm. Az ilyen üzletekben helybentöltős rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a vásárlók saját, állandó tárolókkal érkeznek, így csupán a tartalmat kell megvásárolniuk, újabb műanyagflakonokat és zacskókat nem visznek haza. Ilyen típusú üzletek online is elérhetők, ha felkeresed például a nyomnelkul.com, a csomagolasmentes.hu vagy a stopcsomagolas.hu webáruházakat.

Vegyszermentes súrolókrém

Ha a háztartásodban szeretnéd kerülni a vegyszerek használatát, akkor készíts tisztítószereket saját kezűleg: ez a súroló például aranyat ér a konyhában.

Ezt is szeretjük