5 elengedhetetlen dolog, ha zöldháztartásban gondolkozol: olcsóbbak és ugyanolyan hatékonyak, mint vegyszeres társaik
A zöldháztartás ártalmatlan csodaszerei a tisztaság vegyszermentes zálogai.

GettyImages-1024775856
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha végigsétálunk egy drogéria polcai között, megszámlálhatatlan mennyiségű takarítószert lehet látni rajtuk. Az azonban, aki szeretne zöld, vagy minél zöldebb háztartást vezetni, szívesebben dönthet más alternatívák mellett.

Van, aki a környezet védelmét tartja szem előtt, más a saját és családja egészségét szeretné megóvni az erős szerek esetleges negatív hatásaitól. Olyanok is akadnak, akik mindkét szempontot fontosnak tartják követni. Bármi is az, ami vezérli a háztartását zöldítő embert, hasznos tudnia, melyek azok a tisztítóalkalmatosságok, amelyek a bolti szerek helyett szerte a háztartásban szóba jöhetnek takarításkor.

5 dolog, ami nem maradhat el

Az ecet és a szódabikarbóna rendkívül sokoldalú felhasználhatóságát nagyon sokan ismerik, és örömest használják is a takarításban, akár vízkőeltávolításról, akár folttisztításról vagy épp felülettisztításról legyen szó. Egy zöldháztartásban tagadhatatlanul szükség van rájuk, ám van még öt dolog, amit rajtuk kívül érdemes beszerezni.

Mosószóda: általános tisztítószerként és mosáshoz is felhasználható a mosószóda, vagyis nátrium-karbonát, ami lehetővé teszi a sok-sok vegyszert és foszfort is tartalmazó mosószerek elkerülését. Ezt a zöldszert más néven sziksónak hívják, miután szikes talajon és szikes tavak vizében egyaránt megtalálható. A porállagot vízzel hígítva, esetleg natúr tisztítószappan-reszelékkel elegyítve szokás használni. Jó tudni, hogy a mosószódának enyhe fakító hatása van, így a színes és fekete ruhákhoz inkább a mosódiót javasoljuk. De mi az a mosódió?

Mosódió: ez a dió más, mint amit itthon ismerünk. A Délkelet-Ázsiában növő mosódiófa, avagy szappanfa (Sapindus mukorossi) termése. Mosóhatását annak köszönheti, hogy a héjában egy felületaktív anyag, saponin található. A diókat vászon mosózsákban kell a ruhák közé helyezni. A gépben a mosószerekhez hasonlóan viselkedik, víz hatására habzani kezd - mindeközben sem foszfátok, sem tenzidek nem kerülnek a vízbe, mint egy hagyományos mosópor esetében. Így a mosás abszolút natúr és vegyszermentes lehet.

Epeszappan: a folttisztításban a marhaepe szappan is nagyszerű, csupán be kell dörzsölni vele a nedvesített foltot, és enyhén átdörgölni azt. Akár fűfoltról, akár zsírfoltról vagy vérről legyen szó, segítségül hívható az eszköz. Ahogy a neve is elárulja, marhaepéből készítik. Az élelmiszeripar ellátására levágott marhák epéjét feldolgozzák és porítják, majd a natúr szappanba dolgozzák. Bár a végeredmény cseppet sem emlékeztet az eredetére, és nem is rossz szagú, mégis benne rejlik a marhaepe ereje.

Citromsav: az ecet szelíd unokatestvéreként említhetjük meg, hiszen ugyanolyan célokból alkalmazhatók. A citromsav azonban valamivel kevésbé erős. Ha olyasmit szeretnénk megtisztítani, amit féltünk, például egy laminált vagy lakkozott felületet, akkor inkább ezt érdemes használni a maróbb hatású ecet helyett. A citromsav azoknak is kiváló alternatíva, akik nem szeretik az ecetszagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Alkohol: A legalább 70%-os gyógyszertári alkoholt - vagy etil-alkoholt - folttisztításban vagy felületek tisztítására, fertőtlenítésére is lehet használni. Csodásan tisztítja a rászáradt vízcseppektől foltos tükröket is. Fontos, hogy az alkoholt, ahogyan minden más fent sorolt zöldtakarítószert is, zárjuk el gondosan, amennyiben gyerekek is élnek a lakásban.

Nemcsak szerek, eszközök is kellenek

Ne feledkezzünk meg a takarítóeszközökről sem, amelyek segítségével a fent soroltakat alkalmazhatjuk. A környezetvédelem jegyében műanyag kefe, eldobható papírtörlő és hagyományos szivacs helyett is van jobb választás.

A műanyag nyelű és sörtéjű súrolókefe helyett fanyelű, természetes eredetű sörtével készített darabok is elérhetők a boltokban, ahogyan a hagyományos szivacs helyett is választható natúr verzió, például agávérostból vagy luffából. Eldobható kendők és papírtörlők helyett válasszunk olyanokat, melyeket kimoshatunk és újra használhatunk. Ez akár egy régi lepedő vagy pamutpóló felszabdalásával is megoldható. Természetesen mindig érdemes mérlegelni, mit takarítottunk a rongyokkal: ha port töröltünk, mosás után minden további nélkül újra használhatjuk a törlőruhát. Ha viszont vért vagy állati ürüléket takarítottunk fel vele, okosabb kidobni azt.

Mire jó egy használt teafilter?

Meglepő, mennyi mindenre jó lehet a háztartásban: mielőtt kidobnád, gondold át, hogyan használhatnád fel a teafiltert.

Ezt is szeretjük