4 meglepő tárgy otthon, amin hemzsegnek a kórokozók: ezeket gyakrabban kell takarítani

A négy fal között sincs biztonságban az ember: bizonyos pontjain hemzsegnek a kórokozók.

cov-korokozo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Reckitt Benckiser Kereskedelmi Kft. támogatta.

Ha megkérdeznénk, mindenki másként fogalmazná meg, számára mit jelent az otthona. Egy dolog azonban bizonyos, hogy mindenkitől elhangozna: a biztonságot.

A négy fal ölelése valóban biztonságérzetet nyújt, ám azt jó tudni, hogy otthon sem vagyunk mindentől védve. Szerte a lakásban mikroszkopikus méretű ellenségek, különféle kórokozók támadása veszélyezteti a saját magunk, illetve családunk egészségét. Fontos, hogy az amúgy is körültekintő takarítás a lakás bizonyos pontjain még alaposabb legyen.

4 pont a lakásban, ahol rengeteg a kórokozó

Az ember nem is gondolná, mennyi kórokozóval él egy fedél alatt. A Charles River Laboratories szakértői 2016-os kutatásuk során 30 otthon előforduló tárgy felszínét vizsgálták meg, melyeken megdöbbentő mennyiségű és változatosságú, mintegy 340-féle baktériumot - például E. colit, szalmonellát, Staphylococcust - találtak.

Mindenki tudja, hogy a konyhapult, a mosogató és környéke, a hűtőszekrény és a kilincsek is nagy odafigyelést, gondosabb fertőtlenítést kívánnak, hiszen ezeket gyakran megérintjük, sokszor nedvesek, és élelmiszerrel is találkoznak. Azonban további négy pont a lakásban ugyancsak kritikusnak számít, ami sokakat meglephet. Szinte biztos, hogy ezek a legtöbb háztartásban el-elfelejtődnek a takarítások során.

Zuhanyfüggöny

Fürdőszoba-takarításkor nem csak a kád és a mosdó kisúrolása, a csapok és a csempe megtisztítása fontos: a zuhanyfüggöny sem maradhat ki a sorból. A Safe Home ugyanis vizsgálatot végzett, és megállapította, hogy azon akár 60-szor több kórokozó is lehet, mint a WC-ülőkén. Felülete az egyik legszennyezettebb dolog a fürdőben, ami egyfelől az ember mindennapos tisztálkodásából ered, másfelől a nedvesség is kedvez a rajta tanyázó mikroorganizmusoknak. Fontos, hogy két használat között mindig legyen behúzva, így meg tud száradni. Rendszeres tisztítása ugyancsak elengedhetetlen.

A textil zuhanyfüggöny, akárcsak más textilek, mosógépben mosható. Mielőtt a gépbe kerülne, ellenőrizni kell a címkéjén feltüntetett mosási utasításokat, és aszerint eljárni. Ha a függöny új, és még nem került sor a kimosására, a használni kívánt mosószerrel érdemes színpróbát végezni annak egy nem látható részén. A tökéletes eredmény érdekében adagolj fertőtlenítő hatású mosószeradalékot a mosáshoz, így különösen hatékonyan elbánhatsz a kórokozókkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogkefetartó

Mivel a fogkefe olyan alkalmatosság, amit a szájába vesz az ember, nem jó belegondolni, hogy két fogmosás között egy olyan helyen várakozik, ami hemzseg a kórokozóktól. Pedig a fogkefetartó ilyen: a National Sanitation Foundation (NFS) vizsgálata során egy tartó felületének mindössze 10 négyzetcentiméterén több mint 3 millió 318 ezer mikroorganizmust számlált. Bár nem minden mikroorganizmus ártó baktérium, nem nehéz elképzelni, hogy ilyen tekintélyes mennyiségből milyen sok kórokozó kerülhet ki.

A fogkefetartót tanácsuk szerint legalább heti kétszer meg kell tisztítani. Már egy egyszerű szappanos vizes mosás is sokat jelent, de a kórokozók ellen az ecetes-vizes átmosás vagy egy fertőtlenítő hatású spray válhat be igazán. Utóbbit egyszerűen a felületre kell spriccelni, kivárni a szer hatóidejét, majd alaposan lemosni azt, hogy a fogkefe majd semmiképp se legyen tisztítószeres.

Tűzhelygombok

Az NFS a tűzhelygombokra is felhívja a figyelmet: ezek az apróságok sokszor kimaradnak a takarításból, pedig penész és koliform baktériumok, például E. coli is található rajtuk. Mivel főzés közben gyakran megérinti őket az ember, ezekre muszáj odafigyelni, és kellő rendszerességgel megtisztítani őket. A munka tisztító-fertőtlenítő kendővel, ecetes-vizes ruhával vagy alaposan kicsavart mosogatószeres-vizes, majd tiszta vizes törlőronggyal is elvégezhető.

Kávéfőző

Végül egy rossz hír a koffein szerelmeseinek: a kávéfőző bizony kívül-belül kórokozóktól hemzseg. Külsején a gombok és a gyakran megérintett részek szorulnak különösen gondos fertőtlenítésre. Ami a belsejét illeti, az NFS szerint az tökéletes helyet biztosít a kórokozók számára, hiszen sötét és gyakorta nedves, ideális terep a penésznek és a koliform baktériumok számára.

A szakértők tanácsa szerint a kávéfőző víztartályát kapacitásának megfelelő mennyiségű, fertőtlenítő tulajdonságú ecettel kell felönteni, majd 30 perc múlva bekapcsolni a gépet. Ha az ecet lecsurgott, akkor öblítés gyanánt két kör tiszta vizes forralás is szükséges.

Ha a lakás kritikus pontjainak takarítására nagyobb figyelmet fordít az ember, akkor egy valóban higiénikusabb, és sokkal biztonságosabb, kórokozómentesebb környezetben élhet.

Hogyan lesz ismét makulátlan a sütő?

Néhány hasznos praktika bevetésével az összeégett, csúnya sütő ismét régi fényében ragyoghat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük