5 hétköznapi dolog, ami azonnal tönkreteheti a porszívót: a kakaóportól az üvegszilánkokig
A porszívó nem általánosan alkalmazható: tudni kell, mit nem szabad vele felszívni.

GettyImages-1242918813
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A porszívóra gyakran szükség van, ezért jó minőségűt, megfelelő erejűt kell beszerezni. De jó tudni, hogy még a legnagyobb körültekintéssel kiválasztott gép is hamar feladja, ha az ember elkövet egy gyakori hibát.

Sokan úgy gondolják, hogy a porszívó egy univerzális masina, amellyel gyakorlatilag bármi felszívható, ami csak kiszóródott. Ez egyáltalán nem így van, hiszen ez a gép, ahogyan a nevében is benne van, a por, azaz a házi por felszívására van kitalálva. Ha más kerül a szerkezetébe, egy pillanat alatt tönkremehet.

Mit nem szabad felporszívózni?

Ha szeretnéd, hogy a porszívód hosszú életű legyen, válogasd meg, mit szívsz fel vele: olykor érdemesebb a seprűt választani.

Kakaópor

Gyerekek mellett, de még felnőttek között is van olyan, hogy a kakaópor kiömlik. Ilyen esetben szóba sem jöhet a felporszívózás, mert a kakaó el fogja tömíteni a szűrőt, és ami még rosszabb, hogy a gép melegétől megolvadhat, és a teljes belső szerkezetet ragacsossá, a gépet használhatatlanná, higiéniátlanná teszi. A kakaóport előbb össze kell söpörni, majd alaposan, tisztítószeres vízzel felmosni a padlót.

Víz, nedvesség

Bár vannak olyan porszívók, amelyek alkalmasak kis mennyiségű víz felszívására, ez a speciális funkció a hagyományos porszívók esetében nem jellemző. Ha a te géped egyszerűbb, vagy nem tudod, hogy melyik csoportba tartozik, ne kockáztass! A belekerülő nedvesség bizonyosan elektromos hibát fog okozni. Ez nemcsak a porszívó végét jelenti, de balesetveszélyes is. Töröld fel, és ne porszívózd a nedves felületeket!

Tincsek hajvágás után

Vannak, akik otthon is szoktak hajat vágni, ám - különösen, ha a tincsek hosszabbak - nem szabad azokat felporszívózni. Egyfelől belegabalyodnak a fej keféjébe, ami kellemetlenné teszi a későbbi használatot, mivel minden mást is megtart majd, és az egészből egy óriási koszpamacs képződik. Másfelől a tincsek eltömődést okozhatnak, aminek hatására a gép erőlködni fog, és könnyen leéghet. A szálakat előbb benedvesített papírtörlővel érdemes összeszedni, majd egy partvis segítségével feltakarítani a padlófelületet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Szilánkok

Minden háztartásban előfordul, hogy összetörik egy-egy pohár vagy tányér. Legyen szó porcelán- vagy üvegszilánkokról, a feltakarításukhoz nem a porszívó a legjobb választás, hiszen a darabkák beakadhatnak, és megvághatják a gégecsövet, felkarcolhatják a lágy alkatrészeket, például a szűrőt, sőt kilyukaszthatják a zsákot is. Erre sokszor a készülékek használati útmutatója is felhívja a figyelmet. Ha valami eltört, a gép számára biztonságosabb a nagyobb darabokat óvatosan összeszedni, majd kétszer felsöpörni és felmosni. Amennyiben kisgyerek vagy kisállat is él a lakásban, a söprést és a felmosást érdemes még egyszer megismételni.

Lehullott növényi részek

Ha valakinek vannak szobanövényei, kivédhetetlen, hogy egy-egy levél le ne hulljon. Ezeket porszívózás előtt érdemes összeszedni, esetleg felsöpörni, mivel a nagyobbak eltömíthetik a csövet, így megerőltetik a motort, ami leégéshez vezethet. Ha a levelek nem akadnak meg, és még nem szárazak, akkor a gép belsejében kezdenek fonnyadni, bomlani, ami ugyancsak nemkívánatos dolog egy porszívó belsejében.

Mitől romolhat el a mosógép?

Ha nem vigyázol, a mosógéped is hamar tönkremehet: néhány tipikus hibát sorolunk a következő cikkben.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük