5 hétköznapi dolog, ami azonnal tönkreteheti a porszívót: a kakaóportól az üvegszilánkokig

A porszívó nem általánosan alkalmazható: tudni kell, mit nem szabad vele felszívni.

GettyImages-1242918813

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A porszívóra gyakran szükség van, ezért jó minőségűt, megfelelő erejűt kell beszerezni. De jó tudni, hogy még a legnagyobb körültekintéssel kiválasztott gép is hamar feladja, ha az ember elkövet egy gyakori hibát.

Sokan úgy gondolják, hogy a porszívó egy univerzális masina, amellyel gyakorlatilag bármi felszívható, ami csak kiszóródott. Ez egyáltalán nem így van, hiszen ez a gép, ahogyan a nevében is benne van, a por, azaz a házi por felszívására van kitalálva. Ha más kerül a szerkezetébe, egy pillanat alatt tönkremehet.

Mit nem szabad felporszívózni?

Ha szeretnéd, hogy a porszívód hosszú életű legyen, válogasd meg, mit szívsz fel vele: olykor érdemesebb a seprűt választani.

Kakaópor

Gyerekek mellett, de még felnőttek között is van olyan, hogy a kakaópor kiömlik. Ilyen esetben szóba sem jöhet a felporszívózás, mert a kakaó el fogja tömíteni a szűrőt, és ami még rosszabb, hogy a gép melegétől megolvadhat, és a teljes belső szerkezetet ragacsossá, a gépet használhatatlanná, higiéniátlanná teszi. A kakaóport előbb össze kell söpörni, majd alaposan, tisztítószeres vízzel felmosni a padlót.

Víz, nedvesség

Bár vannak olyan porszívók, amelyek alkalmasak kis mennyiségű víz felszívására, ez a speciális funkció a hagyományos porszívók esetében nem jellemző. Ha a te géped egyszerűbb, vagy nem tudod, hogy melyik csoportba tartozik, ne kockáztass! A belekerülő nedvesség bizonyosan elektromos hibát fog okozni. Ez nemcsak a porszívó végét jelenti, de balesetveszélyes is. Töröld fel, és ne porszívózd a nedves felületeket!

Tincsek hajvágás után

Vannak, akik otthon is szoktak hajat vágni, ám - különösen, ha a tincsek hosszabbak - nem szabad azokat felporszívózni. Egyfelől belegabalyodnak a fej keféjébe, ami kellemetlenné teszi a későbbi használatot, mivel minden mást is megtart majd, és az egészből egy óriási koszpamacs képződik. Másfelől a tincsek eltömődést okozhatnak, aminek hatására a gép erőlködni fog, és könnyen leéghet. A szálakat előbb benedvesített papírtörlővel érdemes összeszedni, majd egy partvis segítségével feltakarítani a padlófelületet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szilánkok

Minden háztartásban előfordul, hogy összetörik egy-egy pohár vagy tányér. Legyen szó porcelán- vagy üvegszilánkokról, a feltakarításukhoz nem a porszívó a legjobb választás, hiszen a darabkák beakadhatnak, és megvághatják a gégecsövet, felkarcolhatják a lágy alkatrészeket, például a szűrőt, sőt kilyukaszthatják a zsákot is. Erre sokszor a készülékek használati útmutatója is felhívja a figyelmet. Ha valami eltört, a gép számára biztonságosabb a nagyobb darabokat óvatosan összeszedni, majd kétszer felsöpörni és felmosni. Amennyiben kisgyerek vagy kisállat is él a lakásban, a söprést és a felmosást érdemes még egyszer megismételni.

Lehullott növényi részek

Ha valakinek vannak szobanövényei, kivédhetetlen, hogy egy-egy levél le ne hulljon. Ezeket porszívózás előtt érdemes összeszedni, esetleg felsöpörni, mivel a nagyobbak eltömíthetik a csövet, így megerőltetik a motort, ami leégéshez vezethet. Ha a levelek nem akadnak meg, és még nem szárazak, akkor a gép belsejében kezdenek fonnyadni, bomlani, ami ugyancsak nemkívánatos dolog egy porszívó belsejében.

Mitől romolhat el a mosógép?

Ha nem vigyázol, a mosógéped is hamar tönkremehet: néhány tipikus hibát sorolunk a következő cikkben.

Egykettőre tönkremegy a mosógép, ha erre nem figyelsz: 4 gyakori hiba, ami lerövidíti az életét

A mosógép érzékeny szerkezet, érdemes vigyázni rá, hogy minél tovább működőképes maradjon.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük