Egykettőre tönkremegy a mosógép, ha erre nem figyelsz: 4 gyakori hiba, ami lerövidíti az életét

A mosógép érzékeny szerkezet, érdemes vigyázni rá, hogy minél tovább működőképes maradjon.

mosogep-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A háztartási gépek jelenléte olyannyira természetessé vált, hogy talán már bele sem gondolunk, milyen nagy segítséget jelentenek a mindennapokban.

Fontos szerepük csak akkor tudatosul igazán, amikor valamelyik eszköz felmondja a szolgálatot: ilyenkor a feladat, amit a gép addig elvégzett, egy csapásra megoldatlan problémává válik, a javíttatás vagy a csere pedig borsos kiadásokkal jár.

4 dolog, ami lerövidíti a mosógép életét

A mosógép a háztartás egyik legfontosabb masinája, hiszen a kézi mosás - dédnagymamáink még tapasztalták - rendkívül megerőltető, különösen, ha egy többtagú család szennyesét kell egytől egyig sorra venni. Ha szeretnéd sokáig megőrizni a gép működőképességét, akkor oda kell figyelned a használati utasításban megfogalmazott instrukciókra, és érdemes elkerülnöd a következő hibákat, melyek megrövidíthetik a szerkezet életét.

mosogep

Ha nem áll egyenesen a mosógép

Amikor a vadonatúj mosógép bekerül a helyére, nem elég rákötni a megfelelő csövekre. Azt is ellenőrizni kell, hogy tökéletesen vízszintesen helyezkedik-e el. Előfordulhat, hogy a padló észrevétlenül is lejt egy kicsit, és a gép billegni fog, ami kárára lesz, mert működés közben rendellenes irányú fizikai erők terhelik meg a normál mozgásra tervezett belső szerkezetét. A mosógép megfelelő helyzetét a tetejére helyezett vízmértékkel sikerülhet a legkönnyebben belőni. Amennyiben nem áll vízszintesen, a lábait megfelelő szintre kell igazítani.

Túltöltés

Minden mosógépnek van egy maximális befogadóképessége, amit kilóban szoktak megadni. Fontos, hogy használat közben ne lépd túl ezt a határt. Ügyelj arra, hogy a dobot ne tömd meg teljesen, csak a háromnegyedéig, hogy a gép könnyedén forgathassa a ruhákat, és ne kelljen erőlködnie, mert túlmelegedhet, szerkezete sérülhet.

A ruhamennyiség limitálása nemcsak a túlterhelés elkerülése végett fontos, hanem azért is, mert így alaposabb lesz a mosás. Ha elegendő helyük van a dobban, az egyes darabokat megfelelően átjárhatja a mosószeres és öblítővíz. A rosszul öblített öltözék nem játék, csúnya bőrpírt, viszketést, bőrszárazságot is okozhat. Ne feledd, ha túl sok ruhát erőszakolsz bele a mosógépbe, akkor több vasalásra is számíthatsz, mert minden olyan lesz, mintha a kutya szájából vették volna ki.

Túl sok mosószer

Ha a textilek a szokásosnál is szennyezettebbek, akkor is tartsd meg az egy mosáshoz elegendő, ruhamennyiséghez is igazodó mosószeradagot, és ne kétszerezd meg azt. Ha túl sokat teszel a szerből, az lerakódhat a gépben, és roncsolhatja az alkatrészeit.

Sajnos így a ruháknak sem lesz elegendő a normál öblítés, és mosószeresek maradhatnak. Amennyiben a szokatlan alaposság valóban indokolt, akkor okosabb, ha két mosást indítasz el egymás után, kétszer egy mosáshoz elegendő mosószerrel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bent felejtett ruhák

Mindenkivel megesett már, hogy miután befejeződött a mosás, nem teregetett ki azonnal. A halogatás emberi dolog, az azonban nagyobb gond, hogy a gépben gomolygó párás levegő kedvez a penész kialakulásának. A penész lassanként tönkreteszi a gép gumi alkatrészeit, ráadásul a mosóvízbe is kerülni fog valamennyi a mosások során.

Jó tudni, hogy a gép foltosodása nemcsak akkor indul meg, ha a vizes ruhák benne felejtődnek, hanem akkor is, ha a gép folyamatosan csukott állapotban van, és a belseje nem tud rendesen kiszáradni két mosás között.

Néhány további ártó szokás

Nemcsak a fentiek, de a következők is rosszat tehetnek a mosógépnek: kerüld ezeket is, hogy sokáig működőképes maradjon.

Ezt is szeretjük