Így lehet kimosni a műszőrmét anélkül, hogy összeragadna: a mosógépbe is beteheted

A műszőrmés kabátokat is ki lehet mosni mosógépben, apró dolgokra kell csak odafigyelni.

Műszőrme kabát mosása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már rendkívül esztétikus műszőrméket gyártanak, amik tényleg úgy néznek ki, mintha valódiak lennének. Olcsó, állatbarát és mosható anyagok, azonban igen hőérzékenyek. Viszont remek hőtartásuknak köszönhetően gyakran használják kabátok, kalapok, párnák, kesztyűk vagy bélések kialakításánál.

Bár sokan szeretik ezeket a dizájnos szőrmés darabokat, mosásuk némi furfangot igényel, hogy az egyébként selymes hatású szőrme ne ragadjon össze.

Folteltávolítás

A műszőrme párnák, papucsok és kabátok mosása az előkezeléssel kezdődik. A foltokat érdemes először folteltávolítóval kezelni, amik legtöbbször olyan rejtett területeken jelennek meg, mint a hónalj és a nyakkivágások.

A kellemetlen szagok harminc percnyi áztatással megszüntethetők, a hatékonyság érdekében a vízhez ¼ csésze ecetet kell adni. Az elegyet óvatosan keverd össze, majd az áztatás után alaposan nyomkodd ki belőle a vizet!

Kézi mosás

A kézi mosás a legjobb és legbiztonságosabb módszer a műszőrmék tisztítására. Először is töltsd fel a mosdókagylót vagy egy lavórt hideg vízzel, amihez két evőkanálnyi gyapjú- vagy kasmírmosó sampont kell adni. Az elegybe merítsd bele a ruhát vagy tárgyat, és kézzel óvatosan keverd meg a vizet, ami egyenletesen eloszlatja a szappant. Legfeljebb harminc percig szabad így áztatni. Ezután a mosott tárgyat öblítsd ki alaposan hideg víz folyatásával egészen addig, amíg a víz már nem habzik. Nem szabad csavarni, csak nyomkodd ki belőle a vizet!

Gépi mosás

Első és legfontosabb lépés gépi mosás esetén a tárgyat mosózsákba rakni. Válassz egy kímélő 15-30 perces programot a mosógépen. Fontos, hogy a víz hőmérséklete hideg legyen, és a centrifugálás erőssége alacsony.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mosószer helyére gyapjú- vagy kasmírsampont tegyél, az adagolás attól függ, mennyi ruhát szeretnél mosni, és milyen a gép mérete, legtöbbször két evőkanálnyi elég a hatékony tisztításhoz.

Szárítás

Soha nem szabad szárítóba tenni a műszőrmét, szárítókötélre vagy fogasra akasztva kell kiszárítani. A műszőrmék elrendezésére használj széles fogú fésűt, így száradás során nem tapadnak össze! A ruhán a mosás során keletkező ráncok eltávolíthatóak, ha a vasalón a gőzölést állítod be, és - színével lefelé - finoman végigmész rajta.

Tárolás

Érdemes a műszőrmés holmikat tisztán tárolni, jó ötlet egy légáteresztő pamutzsákba rakni őket.

Pamutzsákok.
Pamutzsákok.
Fotó: pinterest

Mivel azonban nem minden ruhadarab reagál ugyanúgy a mosásra, fontos tudni, pontosan miből készült az adott műszőrme. Az értékesebb ruhadarabokat érdemes időnként tisztítóba vinni, ha nem szeretnél még véletlenül sem kárt okozni bennük.

7 láthatatlan ruhaszárító apró garzonokba: ha a fregoli sem fér el

Egészen apró helyen is meg lehet oldani úgy a teregetést, hogy semmi ne legyen útban, és néhány trükkel rengeteg ruha elfér még apró szárítókon is.

7 láthatatlan ruhaszárító apró garzonokba: ha a fregoli sem fér el

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük