8 meglepő dolog, ami mosogatógépben is tisztítható: a háziállatok táljait és a kulcsokat is beteheted
Sok olyan hétköznapi tárgy van, aminek felesleges vesződni a tisztításával - elég csak bedobni őket a mosogatógépbe.

mosogatógép4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nem tartozik a legolcsóbb háztartási eszközök közé, a mosogatógép mégis a legtöbb embernek megéri a befektetést. Nemcsak rengeteg vizet és tisztítószert, hanem időt is spórol, ami a felgyorsult világban hatalmas kincset ér.

Teljesen érthető módon a legtöbb ember csak az edények, tányérok és konyhai eszközök tisztítására használja a mosogatógépet, pedig más hétköznapi - és gyakran egészen piszkos - tárgyat is gyorsan makulátlanná varázsolhat.

Ezért érdemes használati tárgyakat is a mosogatógépbe rakni

Niklas Fink, az angliai Magic Pro Cleaning takarítócég vezetője a Huffington Postnak elmondta, hogy nemcsak azért ajánlja egyes tárgyak mosogatógépben tisztítását, mert a magasabb hőfok sokkal hatékonyabban elpusztítja a baktériumokat, de a módszer környezetkímélőbb is. A kézi mosogatással egy alkalommal akár 27 liter vizet is el lehet használni, ezzel szemben már vannak olyan, víztakarékos mosogatógépek, amik 3-4 liter vízzel tisztítanak.

mosogatógép3
Fotó: gerenme / Getty Images Hungary

A mindennapos használati tárgyakat fontos mindenképp külön programmal elindítani, és nem az étkezéshez is használt eszközökkel együtt, hiszen valószínűleg senki nem enne egy olyan tányérból, ami egy régóta nem tisztított kulccsal lett együtt mosogatva. Ezt követően pedig nem árt elindítani egy üres, magas hőfokú programot, amelybe mosogatógép-tisztítószer kerül, és a szűrőt is jó ötlet kitakarítani, mielőtt újra edények kerülnek a gépbe.

Meglepő tárgyak, amiket a mosogatógépbe tehetsz

A mosogatógép nem csak az emberek edényeihez használható, hanem a háziállatok táljait is alaposan megtisztítja. Matt Clayton, a Pet Hair Patrol alapítója és főszerkesztője szerint olykor elegendő a napi gyors szappannal és vízzel történő öblítés, de még jobb, ha a gondos gazdik a mosogatógépet is igénybe veszik. A tál alapos mosogatása a mosogatógépben eltávolítja az olyan esetleges baktériumokat, mint például az E. colit, az MRSA-t, a liszterózist és a szalmonellát - de még a penészt is.

mosogatógép2
Fotó: Walter B. McKenzie / Getty Images Hungary

A tálak mellett a kis kedvencek gumi- és műanyag játékait, valamint a nem bőr pórázokat és nyakörveket is bátran be lehet tenni a mosogatógépbe, ám ezeket az evőeszköztartó rekeszbe kell rakni, nehogy elérjék a tisztítólapátokat, vagy belecsavarodjanak azokba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Szintén az evőeszköztartóba tedd az olyan apróbb, mosogatógépben is tisztítható tárgyakat, mint például a körömvágó ollók és csipeszek, de a fém körömreszelők is bekerülhetnek. Az elhalt hámsejtek felhalmozódhatnak ezeken, ahogy a baktériumok is, így egészségügyi szempontokból is érdemes néha egy alapos, minden kis részletet elérő tisztítást végezni. Ugyanez a helyzet a kulcsokkal is, amit mindenki napi szinten többször is megfog, de az emberek nagy része csak nagyon ritkán takarítja ezeket.

Háztartási eszközök, amiket érdemes mosogatógépbe tenni

A házban rengeteg olyan tárgy lehet még, amiket bár napi szinten használunk, mégsem fordítunk elég figyelmet a tisztításukra. Szerencsére a mosogatógép ezekkel is könnyen megbirkózik, így gyorsan, erőfeszítés nélkül olyanok lehetnek, mint új korukban. Ilyenek például a fogkefetartó poharak és a szappantartók is, amiken és amikben gyakran megül a por, ráadásul a vizes környezetben nemritkán be is penészedhetnek. Mivel legtöbb esetben ezek műanyagból, üvegből vagy kerámiából készültek, így bátran be lehet őket rakni a mosogatógépbe, ahol nemcsak tiszták, hanem baktériummentesek is lesznek.

mosogatógép1
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Ritkán tisztított és fertőtlenített tárgyaknak számítanak a vázák is, de a kisebb, íróasztal melletti vagy fürdőszobai kukáknak is jót tesz, ha alaposan átmossák őket. Bár a hűtőszekrény kívül-belüli áttörlése gyakran beletartozik a nagytakarításba, mégis néhány havonta érdemes a polcokat és műanyag tárolórekeszeket kivenni, és amennyiben beférnek a mosogatógépbe, ott áttisztítani őket. Mivel ezek a tárgyak gyakran érintkeznek az élelmiszerekkel, így fontos az alapos, minden kis apró zugra kiterjedő tisztításuk, és a baktériumok elpusztítása is nagyban hozzájárulhat a család egészségének megőrzéséhez.

7 jel, ami elárulja, hogy romlik a mosogatógép: mutatjuk, mikor érdemes szerelőhöz fordulni

Innen tudod megállapítani, mikortól szorul cserére a mosogatógéped.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük