Ráégett az olaj, ráfutott a tej? Így lesz újra makulátlanul tiszta a tűzhelyrács

A tűzhelyrács könnyen beszennyeződik, de nem szükséges órákig kapargatni, hogy újra tiszta legyen.

GettyImages-1284458774

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főzés nemcsak az ételkészítésről szól, hanem az alkotás örömét is magában rejti, ám bármennyire is finom falatok készülnek, sajnos a munka velejárója a konyha beszennyeződése is.

Akár többfogásos vacsora, akár egy egyszerű tejberizs készült, a főzés után nem mindig egyszerű visszaállítani a kiinduló állapotot. A kellemetlenséget sokszor a tűzhelyrács okozza, mert a rápattogott olaj, a kifutott tej vagy a ráégett pörköltszaft is rendkívül nehezen távolítható el róla. Megerőltető csutakolás helyett érdemesebb egy jól bevált házi módszert követni, mellyel egykettőre patyolattiszta lehet a felülete.

Tűzhelyrácstisztítás házi módszerrel

A rács megtakarításához semmilyen vegyszerre vagy bonyolultan beszerezhető dologra nem lesz szükség, csupán egy fél, megtisztított citromra, meleg vízre és kávézaccra.

Először is emeld le a rácsot! Helyezd át a mosogatóba, és a fél citrommal, akárcsak egy szivaccsal, simogasd végig a felületét! Közben fejts ki enyhe nyomást, hogy a lé is kiszabaduljon a gyümölcsből, és jól ellepje azt! A citrus ereje előkezeli a beszennyezett rácsot, így a további lépések kisebb erőfeszítést kívánnak majd.

Hagyd, hogy a citromlé 10 percig dolgozzon, majd ha letelt az idő, jó meleg vízzel öblítsd le a rácsot! Amennyiben a rács a szokásosnál is szennyezettebb, ismételd meg a citromos előkezelést!

Ha mindezzel megvagy, jöhet a csodaszer, a kávézacc, mely természetes súrolóporként segíti a munkád. Végy egy szivacsot, amit benedvesítesz, majd mártsd bele a kávézaccba! Használd a szivacs a dörzsis felét, hogy még alaposabb lehess! Törölgesd át a rács teljes felületét! A dörzsi és a szemcsék segítenek abban, hogy a ráégett szennyeződések fellazuljanak, a zacc savassága pedig oldja a szennyeződéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végezetül egyszerű, mosogatószeres vízzel mosd át a rácsot, és egy konyharuhával vagy papírtörlővel töröld szárazra! A rács újra a régi fényében tündökölhet.

Így tisztítsd meg a serpenyőt

A serpenyő alja is csúnya, foltos lett a sok használattól? Akkor a következő, tojáshéjas házi súrolómegoldást neked találták ki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük