Ráégett az olaj, ráfutott a tej? Így lesz újra makulátlanul tiszta a tűzhelyrács
A tűzhelyrács könnyen beszennyeződik, de nem szükséges órákig kapargatni, hogy újra tiszta legyen.

GettyImages-1284458774
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főzés nemcsak az ételkészítésről szól, hanem az alkotás örömét is magában rejti, ám bármennyire is finom falatok készülnek, sajnos a munka velejárója a konyha beszennyeződése is.

Akár többfogásos vacsora, akár egy egyszerű tejberizs készült, a főzés után nem mindig egyszerű visszaállítani a kiinduló állapotot. A kellemetlenséget sokszor a tűzhelyrács okozza, mert a rápattogott olaj, a kifutott tej vagy a ráégett pörköltszaft is rendkívül nehezen távolítható el róla. Megerőltető csutakolás helyett érdemesebb egy jól bevált házi módszert követni, mellyel egykettőre patyolattiszta lehet a felülete.

Tűzhelyrácstisztítás házi módszerrel

A rács megtakarításához semmilyen vegyszerre vagy bonyolultan beszerezhető dologra nem lesz szükség, csupán egy fél, megtisztított citromra, meleg vízre és kávézaccra.

Először is emeld le a rácsot! Helyezd át a mosogatóba, és a fél citrommal, akárcsak egy szivaccsal, simogasd végig a felületét! Közben fejts ki enyhe nyomást, hogy a lé is kiszabaduljon a gyümölcsből, és jól ellepje azt! A citrus ereje előkezeli a beszennyezett rácsot, így a további lépések kisebb erőfeszítést kívánnak majd.

Hagyd, hogy a citromlé 10 percig dolgozzon, majd ha letelt az idő, jó meleg vízzel öblítsd le a rácsot! Amennyiben a rács a szokásosnál is szennyezettebb, ismételd meg a citromos előkezelést!

Ha mindezzel megvagy, jöhet a csodaszer, a kávézacc, mely természetes súrolóporként segíti a munkád. Végy egy szivacsot, amit benedvesítesz, majd mártsd bele a kávézaccba! Használd a szivacs a dörzsis felét, hogy még alaposabb lehess! Törölgesd át a rács teljes felületét! A dörzsi és a szemcsék segítenek abban, hogy a ráégett szennyeződések fellazuljanak, a zacc savassága pedig oldja a szennyeződéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Végezetül egyszerű, mosogatószeres vízzel mosd át a rácsot, és egy konyharuhával vagy papírtörlővel töröld szárazra! A rács újra a régi fényében tündökölhet.

Így tisztítsd meg a serpenyőt

A serpenyő alja is csúnya, foltos lett a sok használattól? Akkor a következő, tojáshéjas házi súrolómegoldást neked találták ki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük