Rondán leégett serpenyőből csillogó lett: megmutatták a tuti módszert

A serpenyő makacs, ragacsos égésfoltja is eltűnt ezzel a technikával.

Leégett serpenyő tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A serpenyő makacs égésfoltjaival talán mindenkinek meggyűlt már a baja. A hosszas súrolást az ember a háta közepére sem kívánja. Bár a zsíroldók többnyire orvosolják a problémát, szerencsére létezik olyan módszer, ami erős vegyszerek nélkül is feloldja a szennyeződést.

Az ecet és a szódabikarbóna kombinációja bizonyára sokak számára ismerősen cseng, ám ebben a trükkben nem a hagyományos módon kell használni őket. Kicsit hosszadalmasabb megoldás, viszont annál szebb végeredményt garantál.

Serpenyőtisztító házilag

Az égett serpenyő tisztításához 2,5 deciliter ecetre, 2,5 deciliter - vagy a serpenyő nagyságától függően ennél picit több, esetleg kevesebb - vízre, két evőkanál szódabikarbónára és egy dörzsiszivacsra van szükség. Ennek hiányában alufólia gombócot is használhatsz.

A serpenyőt első lépésként helyezd a tűzhelyre, majd töltsd bele az ecetet és a vizet. Forrald fel együtt a szert és a vizet. Ettől kissé feloldódnak a szennyeződések. Vedd le a serpenyőt a tűzről, öntsd ki az ecetes vizet, majd szórd meg a szódabikarbónával, és hagyd pezsegni.

serpenyo

A következő lépésben tisztítsd meg egy kicsit a serpenyőt dörzsiszivaccsal. Ha szükségesnek látod, adj még hozzá száraz szódabikarbónát. Ezzel a technikával a foltok nagy része le fog jönni. Teflonserpenyőnél természetesen nem javasolt a súrolós módszer.

Még makacsabb foltokra

Amennyiben a szennyeződés olyan erősen beleégett a serpenyőbe, hogy a fenti módszer nem oldotta még fel, készíts szódabikarbónás pasztát. Három evőkanál szódabikarbónát keverj össze néhány csepp vízzel. Annyit adj hozzá, hogy épp pasztává álljon össze.

Az így kapott szert kend rá vastagon a serpenyő foltjaira, majd hagyd hatni egy ideig, akár egy-két órát is várhatsz vele. Később ismételd meg az alapos dörzsölést a szivaccsal.

Bár egy átlagos égésfoltnál működnie kell elsőre, ha még mindig nem vagy maximálisan elégedett, a procedúrát többször megismételheted, egészen addig, amíg csillogó nem lesz az edényed. Ez egyébként az odakozmált ételfoltok és a felforralt tej égésfoltjainál is hasznos.

Mire jó egy darab papír a hűtőben? 10 tárolási trükk, amivel sokkal tovább friss marad minden

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük