Rondán leégett serpenyőből csillogó lett: megmutatták a tuti módszert
A serpenyő makacs, ragacsos égésfoltja is eltűnt ezzel a technikával.

serpenyo-tisztitasa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A serpenyő makacs égésfoltjaival talán mindenkinek meggyűlt már a baja. A hosszas súrolást az ember a háta közepére sem kívánja. Bár a zsíroldók többnyire orvosolják a problémát, szerencsére létezik olyan módszer, ami erős vegyszerek nélkül is feloldja a szennyeződést.

Az ecet és a szódabikarbóna kombinációja bizonyára sokak számára ismerősen cseng, ám ebben a trükkben nem a hagyományos módon kell használni őket. Kicsit hosszadalmasabb megoldás, viszont annál szebb végeredményt garantál.

Serpenyőtisztító házilag

Az égett serpenyő tisztításához 2,5 deciliter ecetre, 2,5 deciliter - vagy a serpenyő nagyságától függően ennél picit több, esetleg kevesebb - vízre, két evőkanál szódabikarbónára és egy dörzsiszivacsra van szükség. Ennek hiányában alufólia gombócot is használhatsz.

A serpenyőt első lépésként helyezd a tűzhelyre, majd töltsd bele az ecetet és a vizet. Forrald fel együtt a szert és a vizet. Ettől kissé feloldódnak a szennyeződések. Vedd le a serpenyőt a tűzről, öntsd ki az ecetes vizet, majd szórd meg a szódabikarbónával, és hagyd pezsegni.

serpenyo

A következő lépésben tisztítsd meg egy kicsit a serpenyőt dörzsiszivaccsal. Ha szükségesnek látod, adj még hozzá száraz szódabikarbónát. Ezzel a technikával a foltok nagy része le fog jönni. Teflonserpenyőnél természetesen nem javasolt a súrolós módszer.

Még makacsabb foltokra

Amennyiben a szennyeződés olyan erősen beleégett a serpenyőbe, hogy a fenti módszer nem oldotta még fel, készíts szódabikarbónás pasztát. Három evőkanál szódabikarbónát keverj össze néhány csepp vízzel. Annyit adj hozzá, hogy épp pasztává álljon össze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Az így kapott szert kend rá vastagon a serpenyő foltjaira, majd hagyd hatni egy ideig, akár egy-két órát is várhatsz vele. Később ismételd meg az alapos dörzsölést a szivaccsal.

Bár egy átlagos égésfoltnál működnie kell elsőre, ha még mindig nem vagy maximálisan elégedett, a procedúrát többször megismételheted, egészen addig, amíg csillogó nem lesz az edényed. Ez egyébként az odakozmált ételfoltok és a felforralt tej égésfoltjainál is hasznos.

Ezt is szeretjük