A 6 legjobb házi szer levéltetvek ellen: irtják őket, de a gyerekre nem károsak

Ha idejében lépsz, megmentheted a növényed a levéltetűk pusztításától.

GettyImages-1158257237
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertészkedésnél kevés látványosabb eredménnyel járó kikapcsolódás létezik. Az örömet azonban hamar tönkreteszi, ha egy-egy növényen apró levéltetvek jelennek meg.

A levéltetvek egyik növényről a másikra gyorsan terjedhetnek el. A féltve nevelgetett virágoknak és bokroknak azonban nem kell búcsút mondani, permetezéssel orvosolható a helyzet.

6 biztonságos permet levéltetvek ellen

A permetezés szó senkit ne ijesszen el: nemcsak vegyszerekkel, de a gyerekekre és állatokra nézve is biztonságos, házilag készíthető, természetes összetételű folyadékokkal is végezhető az irtás.

Csalánpermet

Az első lehetséges megoldás a csalánpermet, mely gond nélkül alkalmazható kicsik mellett is. A folyadékot az éppen nem virágzó csalán leveléből, áztatással kell készíteni. 5 liter vízben fél kg csalánlevelet kell 24 óráig áztatni, majd további oldás nélkül felhasználni a levet.

Kamillapermet

Kamillás permettel ugyancsak felvehető a harc a levéltetvek ellen. Alaposan kiáztatott kamillateával kell közvetlenül a tetves részeket kezelni.

Illóolaj-permet

Enyhe levéltetvesedés esetén lehet próbálkozni illóolajas permettel is. Ehhez eukaliptusz- és levendula-illóolajak szükségesek, de sokan a narancsolajra esküsznek. Egy liter vízhez 25-25 cseppet kell adni, majd permetezés előtt alaposan összerázni a folyadékot. Tilos az illóolajat hígítatlanul használni, mert könnyen tönkretehető vele a növény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hagymapermet fokhagymából, vöröshagymából

Hagymás levéltetűírtót fokhagymából és vöröshagymából is lehet készíteni. Fokhagymás permethez 50 gramm összenyomott gerezdet szükséges áztatni 24 órán keresztül. Vöröshagymás permetet 50 gramm feldarabolt hagymából és 4 liter vízből lehet főzni. Fél óra alatt elkészül, és kezdődhet is a permetezés. Ezeket a keverékeket csak kerti növényeken érdemes használni.

Permet gyermekláncfűből

A lé elkészítéséhez 3 órára van szükség: ennyi ideig kell áztatni 200 gramm, összevágott gyermekláncfű-levelet 5 liter vízben, ezután rögtön elvégezhető a permetezés.

Megelőzés

Mint általában, a levéltetvesedésre is igaz, hogy a megelőzés jóval egyszerűbb lehet, mint a probléma utólagos kezelése. Érdemes a virágágyásban olyan növényeket is elhelyezni, amelyektől menekülnek a levéltetvek. Ilyenek a napraforgó, a sarkantyúka vagy a körömvirág. Jó ötlet lehet kipróbálni a banánhéjtrükköt is: a virág körüli földterületbe banánhéjdarabokat kell dugdosni. Ezek ugyancsak távol tarthatják az apró, hívatlan betolakodókat.

Kutyagumi elleni növények

Ha a ronda meglepetésekből elég volt, érdemes szúrós növényeket ültetni az utcafrontra, ezzel elvenni a kóbor kutyák kedvét, hogy vécének használják az ágyást.

Ezt is szeretjük