Ne dobd ki a szemetet! Dús virágföldet készíthetsz belőle az erkélyeden

A konyhai hulladékot így teheted hasznossá, növényeidet pedig szebbé.

GettyImages-521982383
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor süt, főz vagy salátát készít az ember, sok zöldséget, gyümölcsöt meghámoz, ez pedig gyarapítja a konyhai hulladékot. A héjakat azonban nem muszáj kidobni, sőt, akár hasznosítani is lehet azokat. A varázsszó a komposztálás.

Sokan azt gondolhatják, ehhez kert szükséges, de akár egy erkélyen is összeállítható, ha megfelelő komposztálóvödörbe kerül a lebomló konyhai hulladék, és az ember odafigyeléssel gondozza.

Mi a folyamat lényege?

A komposztálás során az összegyűjtött hulladék szép lassan humusszá bomlik, mely aztán remekül használható élő növények  tápanyagaként, hasonlóan a trágyához. A komposztálás környezettudatos hulladékkezelés, az újrahasznosítás egy különleges módja, mely által a természet is visszakap valamit abból, amit adott.

GettyImages-1160205101

Sokan nem is gondolnák, de ily módon nagyságrendekkel kevesebb hulladék kerül a szemétbe. Az ételkészítés során keletkezett hulladék jó része ugyanis komposztálható, vagyis természetes újrahasznosításnak vethető alá. Elég csupán összegyűjteni az erre alkalmas hulladékot, és megfelelően eljárni.

Mi komposztálható?

Komposztálható konyhai hulladékok a zöldség- és gyümölcshéj, alma-, körtecsutka és hasonló gyümölcsmaradékok, paprikacsuma és zöldséglevelek, kávézacc, teafű, apróra tört tojáshéj. Ne kerüljön a vödörbe készétel, zsíros, olajos maradék, hús, csont, záptojás, vegyszerek, üveg, háztartási szemét, műanyag, és semmilyen növényi rész, ami nem bomlik le - például tűlevél.

Mire van hozzá szükség?

Első körben be kell szerezni néhány kelléket. Egy kisebb konyhai, fedeles gyűjtőedényt a megfelelő hulladék benti gyűjtésére, és egy komposztládát, ami kikerül.

GettyImages-1155321543

Szükséges még még egy nyeles, villás végű forgatóeszköz, lapát, metszőolló és kanna. Komposztládából többféle jellegű - fa, műanyag, fonott - és méretű kapható. A rendelkezésre álló helyhez igazodva érdemes választani, illetve fontos figyelni arra is, hogy a láda jól szellőzzön.

A láda ugyanis nem záródik hermetikusan, de ez így van jól. Nem kell tartani az erős, kellemetlen szagoktól, amennyiben az ember betartja a művelet aranyszabályait: komposztálható tartalom halmozása, jó szellőzés, elegendő forgatás.

Az ember akkor számíthat rossz szagokra, ha nem megfelelő, nem jól szellőző edényt választ, így a komposzt tartalma nem kap elég oxigént, vagy ha túl van tömve. Ettől ugyanis rothadni kezd, és olyan mikroorganizmusok szaporodnak el, melyektől büdösödni fog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kell komposztálni?

A konyhai zöld - vagy más néven puha - hulladékot, azaz a zöldség- és gyümölcshéjat és hasonlókat (fentebb soroltuk) előbb a kisebb, beltéri tárolóba kell összegyűjteni, majd kivinni a komposztládába. A láda aljára először a levegősséget segítő barna - vagy más néven száraz - hulladék kerüljön. Kertes házak, gazdaságok száraz hulladéka az összetördelt gally, lehullott falevelek, szalma és széna. Társasházban némi gallyat és falevelet a ház udvaráról vagy parkból szerezhet az ember. Erre a száraz ágyra kerüljön az első réteg zöld hulladék, ezután hasonlóan lehet rétegezni. A komposztot végül mindig vékony réteg földdel érdemes fedni, majd kissé meglocsolni, és így lefedni a tetővel, hogy elkezdődhessenek a biológiai folyamatok.

GettyImages-1160204185

Fontos, hogy a komposztált tartalmat időről időre, pár hetente, maximum 2 havonta meg kell forgatni a villa és a lapát segítségével, mert az összeesik és bebüdösödik. Minimális szaga mindenképp lehet. Ha kellemetlenül bebüdösödött, ez esetben társasházi lakókként érdemes azonnal megválni a láda tartalmától, hogy a szag ne zavarja a többi lakót, és legközelebb több odafigyeléssel nekilátni a dolognak.

Ha viszont sikeresen zajlik a folyamat, 3 hónap alatt elkészül az első adag barna masszává bomlott komposzt. Ha elegendő összejött, felhasználható virágföldként vagy hagyományos virágföld dúsítójaként, és hamarosan pompás virágok tehetik szebbé az erkélyt.

Szobanövények penészedés ellen

Egyes benti növények segíthetnek abban, hogy a lakás kevésbé, vagy egyáltalán ne penészedjen.

Ezt is szeretjük