Új marad, és nem deformálódik a csizma, ha így teszed el tavasszal: pár perc az egész
A jó idő elérkeztével lekerülnek a csizmák, de nem mindegy, hogyan teszed el.

csizma
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz az év várva várt évszakja, amikor te is örömmel vetheted le a csizmát, és válthatsz vászoncipőre, magas sarkú félcipőre vagy akár balerinára. Bármire is, ne feledkezz meg a hátrahagyott téli lábbelidről sem.

Amennyiben szeretnéd jövő télen is felvenni, nem mindegy, hogyan teszed el a csizmád. Ha nem gondoskodsz róla megfelelően, megkeményedhet, berepedezhet, és veszíthet fényéből is a múló hónapok során.

Hogyan tedd el a csizmád jövő télig?

Először is a legalapvetőbb, hogy tisztán tedd el azt. Ha a csizmád bőr vagy műbőr, egy puha, nedves ronggyal, ha velúr, akkor erre a célra árusított puha kefével, ha pedig hasított bőr, akkor speciális gumikefével távolítsd el a rászáradt sarat, szennyeződéseket.

Egy másik kefével menj végig a csizma talpán is, hogy a redők közül kiszedhesd az esetlegesen bent ragadt koszt.

Ha a tisztítással megvagy, és a csizmád száraz, akkor a cipőd anyagának megfelelő ápolást végezd el. Amikor télre teszed el, bőrcsizmád nem elég a kenőfejes gyorsápolóval fényesíteni, mert ez a vizes bázisú ápoló inkább rövid távú ápolásra való. Válassz lanolin-, illetve méhviasztartalmú cipőápolót bőrcsizmádra. Ügyelj rá, hogy a krémet egyenletesen kend el a felületen, és ne ess túlzásokba. Ha túl sokat kensz fel, az ugyanúgy elcsúfíthatja a cipőt, mint az, ha semmit sem. Várd meg, amíg megszárad, végül egy puha ronggyal fényesítsd ki a felületet.

Ha a csizmád velúr vagy hasított bőr, akkor kifejezetten ezek ápolására való szereket kérj a cipőboltban. Ezeket nem szabad a fényes felületű bőrcipő ápolására alkalmas krémmel ápolni, mert azonnal tönkremennek. A speciális ápolóval kezeld a cipőd felületét, majd puha kefével apró, gyengéd mozdulatokkal menj végig rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben csizmád fényes felületű műbőr, akkor ne méhviaszos vagy lanolinos ápolást végezz, mert a műbőr cipő anyaga, ellentétben a természetes bőrrel, nem tud mit kezdeni ezzel a dús ápolással. Műbőr cipőkhöz műbőrápoló folyadék vagy hab használandó, amelyet szivacsos fej vagy puha rongy segítségével kell eloszlatni a csizma felületén.

Még nem vagy kész: egy elengedhetetlen lépés

Nem véletlen, hogy a cipőboltokban kitömik a cipőket és csizmákat. Ez tartást ad nekik, és óvja a lábbeliket az elnyomódástól, megtöréstől. Zárásként tehát, ha a csizmád már tiszta és ápolt, orrát tömd ki megformázott újsággalacsinokkal, a szárakba pedig hajts negyedre egy-egy keményebb lapú újságot. Végezetül tedd a csizmád eredeti dobozába vagy zárt cipőszekrényedbe, hogy se fény, se mozgó levegő ne érje. Ha ezekre figyelsz, jövő télen mosolyogva bújhatsz bele idén is imádott, csinos csizmádba.

Ötletes cipőtárolók

Ha nem tudod milliónyi cipőd hol tárolni, adunk pár tippet, ami kis lakásban megvalósítható.

Ezt is szeretjük