4 mennyei püspökkenyér
A püspökkenyér igazi jolly joker, hiszen sok mindent felhasználhatsz hozzá, aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót, és még egy pici alkoholt is.
Almás püspökkenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg almareszelék
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg dió
- 1 tojás
- 1 citrom héja vagy 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor
A meghámozott almát reszeld le, keverd habosra a cukorral, a sütőporral, a tojással és a lereszelt citromhéjjal vagy az őrölt fahéjjal. Ezután keverd bele a lisztet, a mazsolát és a durvára darabolt diót is. Tedd kivajazott, kilisztezett őzgerincformába, a tetejére tegyél belülről megolajozott alufóliát.
Helyezd 200 fokra előmelegített sütőbe, 5 perc után mérsékeld 170-180 fokra a hőfokot. Süsd 40-50 percig, akkor jó, ha a beleszúrt villára már nem tapad ragacsos massza. Még melegen borítsd deszkára, és hagyd kihűlni.
Citromos püspökkenyér
Hozzávalók:
-
15 dkg vaj
-
2 evőkanál barnacukor
-
4 tojás
-
30 dkg finomliszt
-
2 teáskanál sütőpor
-
2 kiskanál reszelt citromhéj
-
4 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál kandírozott citromhéj
A lágy vajat dolgozd krémesre a cukorral, majd a tojásokat egyenként dolgozd bele. Add hozzá a sütőporos lisztet, a citromhéjat és a levet is. Rakd kivajazott kenyérformába, és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd ki.
Müzlis püspökkenyér
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg müzli
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 1 dl méz
- 1 dl olaj
- 1 mokkáskanál só
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- fél mokkáskanál szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 1 tábla tortabevonó
- maroknyi ropogós, csokoládés müzli
A müzlit 10 percre áztasd a tejbe. A tojásokat verd habosra a mézzel, keverd bele apránként az olajat. A lisztet keverd össze a sütőporral, és forgasd az olajos, tejes müzlimasszához. Ízesítsd a sóval, a fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal. Töltsd kivajazott, kerek vagy püspökkenyér-formába, és előmelegített sütőben süsd közepes lángon 30-35 percig, illetve tűpróbáig. Ha kihűlt, borítsd ki a formából, és a tetejét meg az oldalát kend be felolvasztott tortabevonóval. Még melegen, díszítésként szórd meg ropogós müzlivel. Várd meg, amíg megdermed a csoki, és csak utána szeleteld.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tojáslikőrös püspökkenyér
Hozzávalók:
- 12 dkg puha vaj
- 12 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 5 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 5 dkg tejcsokoládé
- 2 csomag sütőpor
- 1 dl tojáslikőr
- csipet só
A díszítéshez:
- 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 10 dkg fehér csokoládé
- színes tortadara/drazsé/cukorka
A vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót keverd habosra. Egyenként add hozzá a tojások sárgáját, majd add hozzá az aprított csokoládét. Ha egy kevés liszttel elkevered, nem süllyed le a süteményben. A lisztet keverd el a sütőporral, majd a tojáslikőrrel felváltva add a vajas krémhez. A fehérjéket a kristálycukorral verd fel krémes állagú habbá, és óvatosan forgasd bele a lisztes masszába. Egy püspökkenyér/őzgerinc sütőformát vékonyan vajazz és lisztezz ki, töltsd bele a masszát, a tetejét simítsd el. 170 fokos sütőben 40-50 percig, tűpróbáig süsd. Ha a teteje túlzottan barnulna, takard le alufóliával. A kihűlt süteményt ecset segítségével kend meg passzírozott lekvárral, majd öntsd a tetejére az olvasztott fehér csokoládét. Hagyd a csokoládét lecsordogálni. Díszítheted még ízlés szerint tortadarával, drazséval, cukorkákkal, vagy megszórhatod porcukorral.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény