Narancsos céklalekvár csupán 3 hozzávalóból
Így még biztos nem ettél lekvárt sem kenyéren, sem húsok mellé!
A lekvár készítése általában nagyon sok időt elvesz, de ezt a narancsos céklalekvárt, hiába kuriózum, pofonegyszerű lesz elkészíteni.
A befőttesüveget semmiképpen se felejtsd el sterilizálni! A hagyományos sterilizálás macerás lehet, de hála a modern kornak, ez sem tart majd sokáig: az elmosott és kiöblített üvegeket helyezd a mikróba egy percre, vagy tedd be szájjal lefelé fordítva - már szintén kimosva - a mosogatógépbe, és állítsd be a szárító programot. A vízgőz majd sterilizálja.
Narancsos céklalekvár
Hozzávalók 75 dkg püréhez
- 1 kg cékla
- 3 db narancs
- 15 dkg cukor
Elkészítés ideje
Főzés: 2 óra, elkészítés: 20 perc
Elkészítés
A céklát alaposan mosd meg, majd vágd félbe, és héjastól tedd fel főni. Főzd két órán keresztül, közben facsard ki a három narancs levét, amit ne szűrj le. Ha a cékla megfőtt, botmixerrel - vagy turmixgépben - pépesítsd, hogy krémes állaga legyen. Ha nem áll rendelkezésedre mixer, az sem baj, mert a céklát le is reszelheted. A céklapüréhez add hozzá a narancs levét, majd tedd fel főni kis lángon, keverd hozzá a cukrot, és 15 percig rotyogtasd. Miután kiadagoltad a befőttesüvegekbe, fordítsd fejre, tedd félre őket, és hagyd kihűlni.
Ízlés szerint be is fűszerezheted, mialatt összerottyan a massza, de magában is kiváló! Fogyaszd akár kenyéren, akár sült húsok vagy sajtok mellé.
OLVASD EL EZT IS!
- leves
- krémleves