Mákos-szilvalekváros kifli kelt tésztából - Ez volt a dédike kedvenc sütije

A hagyományos, házias sütik kedvelőinek a mákos-szilvalekváros kiflinél jobbal nem is kedveskedhetsz.

Mákos-szilvalekváros kifli kelt tésztából - Ez volt a dédike kedvenc sütije
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mákos-szilvalekváros kifli tésztájával a kezdők is könnyen boldogulnak. Nagy előnye, hogy napokig finom friss marad. 

Még tökéletesebb lesz az édesség, ha a vaj mellett zsírt is teszel bele. Fontos még, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így a tészta összeállítása előtt legalább fél órával végy ki mindent a hűtőből.

Mákos-szilvalekváros kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 40 dkg szilvalekvár
  • 15 dkg mák

Tetejére:

  • 1 tojás

A tejet langyosítsd meg, majd rakd bele a cukrot és az élesztőt. Várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, és morzsold össze a zsiradékkal. Rakd hozzá a megkelt élesztőt, a vaníliás cukrot és a tejfölt, majd az egészet jól gyúrd össze. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.

Közben a töltelékhez keverd össze a lekvárt és a mákot. A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül fél centi vastagra, és vágd háromszög alakú cikkekre. Rakj mindegyikre a töltelékből, és tekerd fel. Pakold a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tészta tetejét kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 perc alatt süsd aranybarnára. Tálaláskor hintsd meg porcukorral.

Ezt is szeretjük