Mákos-szilvalekváros kifli kelt tésztából - Ez volt a dédike kedvenc sütije
A hagyományos, házias sütik kedvelőinek a mákos-szilvalekváros kiflinél jobbal nem is kedveskedhetsz.
A mákos-szilvalekváros kifli tésztájával a kezdők is könnyen boldogulnak. Nagy előnye, hogy napokig finom friss marad.
Még tökéletesebb lesz az édesség, ha a vaj mellett zsírt is teszel bele. Fontos még, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így a tészta összeállítása előtt legalább fél órával végy ki mindent a hűtőből.
Mákos-szilvalekváros kifli
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 dkg zsír
- 3 evőkanál tejföl
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 40 dkg szilvalekvár
- 15 dkg mák
Tetejére:
- 1 tojás
A tejet langyosítsd meg, majd rakd bele a cukrot és az élesztőt. Várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, és morzsold össze a zsiradékkal. Rakd hozzá a megkelt élesztőt, a vaníliás cukrot és a tejfölt, majd az egészet jól gyúrd össze. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
Közben a töltelékhez keverd össze a lekvárt és a mákot. A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül fél centi vastagra, és vágd háromszög alakú cikkekre. Rakj mindegyikre a töltelékből, és tekerd fel. Pakold a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tészta tetejét kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 perc alatt süsd aranybarnára. Tálaláskor hintsd meg porcukorral.