Mitől lesz egy étel kóser? 7 meglepő kvízkérdés a zsidó étkezésről

A kóser konyha, vagyis a zsidók étkezési szabályrendszere egy sor meglepő előírást tartalmaz. Te mennyire vagy képben ezekkel?

Kóserkonyha-kvíz

A zsidó étkezési szokásokról, azaz a kóser konyháról a legtöbben, akik nem abban a kultúrában nőttek fel, annyit tudnak, hogy a vallás tiltja a sertéshús fogyasztását. Ennél azonban jóval többről van szó: olyan, évszázadok alatt kialakult, rituális étkezési szokásokról, amelyeket teljes egészében csak a leginkább vallásos családok tartanak be, és amelyek szigorú követése Magyarországon a feltételek hiánya miatt szinte lehetetlen.

Tudtad például, hogy egy zsidó konyhában külön étkészletet kell fenntartani a tejes és a húsos ételeknek? Hogy még a tisztának számító állatok is csak a megfelelő, rituális levágás után fogyaszthatóak? Hogy a lisztet felhasználás előtt át kell szitálni, nehogy véletlenül moly maradjon benne, mivel azt a Biblia utálatosságnak nevezi? Hasonló okokból kell nagyon alaposan megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket is: itt nem nehéz belátni, hogy a vallási előírások kéz a kézben járnak a higiéniával.

Kóserkonyha-kvíz

Ha egy étel teljesen megfelel a zsidó étkezési előírásoknak, az illetékes hatóság kósersági igazolást ad ki rá. Az ilyen termékeket nem csak a vallásos zsidók keresik: a vegetáriánusok biztosak lehetnek abban, hogy a kóser kenyér alja nincs megkenve sertészsírral, vagy hogy az édességekben nem található zselatin, a pészach alatt fogyasztható gabonamentes termékeket pedig bármelyik gluténérzékeny ember bátran vásárolhatja.

Mitől lesz egy étel kóser? 7 meglepő kvízkérdés a zsidó étkezésről
Indulhat a kvíz 7 kérdéses játék
1. kérdés
Az alábbiak közül melyik az egyetlen állat, amelyet egy zsidó ember fogyaszthat?
Szirti borz.
Marha.
Nyúl.
Teve.
2. kérdés
Miért nem kóser a tejfölös csirkepaprikás?
Mert a csirke tisztátalan állatnak számít.
Mert csak olyan ételeket szabad enni, amelyeket említ a Tóra.
Mert tejes és húsos ételeket nem szabad együtt fogyasztani.
Mert a tejföl nem kóser.
3. kérdés
Fontos-e, hogy aki az ételt elkészíti, zsidó származású legyen?
A bevásárlást zsidó embernek kell végeznie, a többit rábízhatja másra.
Nem fontos.
A főzés teljes folyamatát zsidó embernek kell végeznie.
A tűzhelyt zsidó embernek kell begyújtani, a többit végezheti más vallású személy.
4. kérdés
Milyen típusú ételnek számít a zsidó konyhában a hal?
Hús.
Párve (se nem hús, se nem tejtermék).
Tejtermék.
5. kérdés
Hogy hívják a zsidó hentest, akinek feladata az állat rituális levágása?
Mesüge.
Rabbi.
Sakter.
Bakter.
6. kérdés
A felsoroltak közül melyik az egyetlen, amely kósersági igazolás nélkül is fogyasztható?
Csirkehús.
Tojás.
Bor.
Tej.
7. kérdés
Mire kell figyelni tojás fogyasztásakor?
Nem szabad hússal együtt fogyasztani.
Ha a sárgájában vércsepp van, ki kell dobni, ha a fehérjében, csak ki kell szedni, utána ehető.
Ha akár a sárgájában, akár a fehérjében vércsepp van, ki kell dobni.
Csak meg nem termékenyített tojást szabad fogyasztani.

Kép: tomertu / Getty Images

Szuperomlós flódni négyféle töltelékkel: a hagyományos hanukai süti bevált receptje

A hagyományos zsidó hanukai sütemény, a flódni ezekkel az arányokkal lesz tökéletes.

Elolvasom
Ezt is szeretjük