Mitől lesz egy étel kóser? 7 meglepő kvízkérdés a zsidó étkezésről

A kóser konyha, vagyis a zsidók étkezési szabályrendszere egy sor meglepő előírást tartalmaz. Te mennyire vagy képben ezekkel?

Kóserkonyha-kvíz

A zsidó étkezési szokásokról, azaz a kóser konyháról a legtöbben, akik nem abban a kultúrában nőttek fel, annyit tudnak, hogy a vallás tiltja a sertéshús fogyasztását. Ennél azonban jóval többről van szó: olyan, évszázadok alatt kialakult, rituális étkezési szokásokról, amelyeket teljes egészében csak a leginkább vallásos családok tartanak be, és amelyek szigorú követése Magyarországon a feltételek hiánya miatt szinte lehetetlen.

Tudtad például, hogy egy zsidó konyhában külön étkészletet kell fenntartani a tejes és a húsos ételeknek? Hogy még a tisztának számító állatok is csak a megfelelő, rituális levágás után fogyaszthatóak? Hogy a lisztet felhasználás előtt át kell szitálni, nehogy véletlenül moly maradjon benne, mivel azt a Biblia utálatosságnak nevezi? Hasonló okokból kell nagyon alaposan megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket is: itt nem nehéz belátni, hogy a vallási előírások kéz a kézben járnak a higiéniával.

Kóserkonyha-kvíz

Ha egy étel teljesen megfelel a zsidó étkezési előírásoknak, az illetékes hatóság kósersági igazolást ad ki rá. Az ilyen termékeket nem csak a vallásos zsidók keresik: a vegetáriánusok biztosak lehetnek abban, hogy a kóser kenyér alja nincs megkenve sertészsírral, vagy hogy az édességekben nem található zselatin, a pészach alatt fogyasztható gabonamentes termékeket pedig bármelyik gluténérzékeny ember bátran vásárolhatja.

Mitől lesz egy étel kóser? 7 meglepő kvízkérdés a zsidó étkezésről
Indulhat a kvíz 7 kérdéses játék
1. kérdés
Az alábbiak közül melyik az egyetlen állat, amelyet egy zsidó ember fogyaszthat?
Szirti borz.
Nyúl.
Teve.
Marha.
2. kérdés
Miért nem kóser a tejfölös csirkepaprikás?
Mert a tejföl nem kóser.
Mert a csirke tisztátalan állatnak számít.
Mert tejes és húsos ételeket nem szabad együtt fogyasztani.
Mert csak olyan ételeket szabad enni, amelyeket említ a Tóra.
3. kérdés
Fontos-e, hogy aki az ételt elkészíti, zsidó származású legyen?
A főzés teljes folyamatát zsidó embernek kell végeznie.
A tűzhelyt zsidó embernek kell begyújtani, a többit végezheti más vallású személy.
A bevásárlást zsidó embernek kell végeznie, a többit rábízhatja másra.
Nem fontos.
4. kérdés
Milyen típusú ételnek számít a zsidó konyhában a hal?
Párve (se nem hús, se nem tejtermék).
Tejtermék.
Hús.
5. kérdés
Hogy hívják a zsidó hentest, akinek feladata az állat rituális levágása?
Mesüge.
Bakter.
Rabbi.
Sakter.
6. kérdés
A felsoroltak közül melyik az egyetlen, amely kósersági igazolás nélkül is fogyasztható?
Csirkehús.
Tej.
Bor.
Tojás.
7. kérdés
Mire kell figyelni tojás fogyasztásakor?
Csak meg nem termékenyített tojást szabad fogyasztani.
Nem szabad hússal együtt fogyasztani.
Ha akár a sárgájában, akár a fehérjében vércsepp van, ki kell dobni.
Ha a sárgájában vércsepp van, ki kell dobni, ha a fehérjében, csak ki kell szedni, utána ehető.

Kép: tomertu / Getty Images

Szuperomlós flódni négyféle töltelékkel: a hagyományos hanukai süti bevált receptje

A hagyományos zsidó hanukai sütemény, a flódni ezekkel az arányokkal lesz tökéletes.

Elolvasom
Ezt is szeretjük